REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Porcul românesc, sacrificat de importuri

Porcul românesc, sacrificat de importuri

Replica API 22 decembrie 2014 | 00:41 176

Românii vor găsi pe rafturile magazinelor mai multe produse din carne de porc din import, la preţuri comparabile cu cele ale alimentelor furnizate de producătorii autohtoni.

Decembrie este luna cadourilor, dar şi a marilor cheltuieli. Nelipsite din coşul de cumpărături al fiecărui român sunt produsele din carne de porc. Cumpărătorii vor avea de unde alege, mai ales că importurile au invadat piaţa românească în urma embargoului rusesc. Preţurile produselor provenite din străinătate au preţuri comparabile cu cele practicate de producătorii autohtoni, susţin specialiştii din industrie. Preţul cărnii de porc românesc este acelaşi cu cel din import, dar problema majoră este faptul că producătorii români nu pot ieşi pe alte pieţe, anunță capital.ro. „Dacă un român vrea să exporte produse procesate din carne de porc, trebuie să achiziţioneze materia primă din import sau de la singura unitate autorizată din România. Pe lângă aceste probleme ne mai confruntăm şi cu pierderea exporturilor de animale vii precum oi şi vaci către Egipt, din cauza bolii limbii albastre“, spune Ştefan Pădure, preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc. Pentru a atrage mai mulţi clienţi şi implicit pentru a obţine încasări mai mari, retailerii au pregătit promoţii pentru acest tip de alimente. Chiar dacă există reduceri importante, preţurile produsele de la raft sunt duble faţă cele solicitate de procesatori. În timp ce un fermier vinde carnea de porc cu 7,3 lei per kilogram de carcasă, un kilogram de pulpă într-un hipermarket costă 16 lei, acesta fiind un preţ redus de la 22 de lei. „În ultimele două luni, preţul cărnii de porc a scăzut cu 25% la abator, dar acest lucru nu s-a simţit în costurile de la raft pentru că nu am observat nicio modificare“, a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, citat de cotidianul.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108