REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Portul Constanţa: contracte de milioane pentru băieţii deştepţi

Portul Constanţa: contracte de milioane pentru băieţii deştepţi

Replica API 3 august 2019 | 00:00 608

Relaţiile de ”amor” continuă, prin încredinţare directă

Relaţiile de ”amor” continuă, prin încredinţare directă

Portul Constanța a oferit în decurs de câteva zile două contracte de milioane unor firme cu lipici la banii companiilor de stat. Astfel, serviciile de curățenie au fost delegate băieților deștepți ai CFR, dar care prestează la fel de bine și pentru alte entități publice, în timp ce firma care a deținut monopolul activităților de intervenție la incendii, poluare și salubrizare din port a primit un nou contract, prin încredințare direct, deși înțelegerea semnată încă din 2004 a expirat în ianuarie 2019.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CN APMC) a atribuit pe 18 iulie 2019 un contract pentru ”servicii de curățenie a spațiilor administrative, speciale și de deservire generală”, în urma unei licitații inițiate pe 16 aprilie 2019. Din cele cinci firme participante, a fost aleasă Euro Construct SA, care a venit cu cea mai bună ofertă de preț, respectiv 2.296.450,44 lei, fără TVA, în condițiile în care valoarea inițială a contractului era de 2.701.535 lei. Euro Construct SA a raportat pentru annul 2018 o cifră de afaceri de 14.728.072 lei și un profit net de 1.116.317 lei, cu 290 de angajați, precum și datorii de 2.923.489 lei. Firma este celebră pentru afacerile sale cu CFR, de la care a primit contracte în valoare de peste 15.000.000 de euro. Euro Construct SA îl are ca acţionar majoritar pe Tudor Vlad, ceferist cu vechime şi numeroase funcţii de conducere în structurile CFR. Tudor Vlad a fost chiar şi director general al SNTFC CFR Călători SA, în perioada 2005- 2006, iar în 2007 a fost numit de ministrul de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu, preşedinte al Autorităţii Feroviare Române (AFER). În 2009, PSD l-a nominalizat pentru şefia Regionalei Constanţa a CFR Călători, iar ultimele informaţii publice despre el îl arătau director al CFR Ferry Boat SA, structură din cadrul CFR Marfă. Tudor Vlad nu este însă singurul ceferist din Euro Construct SA Constanţa, firmă în care se mai află Constantin Străinu, de asemenea fost angajat CFR, care mai deţine firme precum România Euroest şi Eurofer Trans, câştigătoare a numeroase contracte cu societăţile naţionale de căi ferate. Până pe 12 martie 2013, cenzor al Euro Construct SRL Constanţa era Daniela Ţăranu, soţia lui Horia Gabriel Ţăranu, şeful CFR Călători Constanţa.

Bani oferiți direct, după un monopol de 15 ani

Pe 10 iulie, Portul Constanța a atribuit și contractul pentru închirierea unei autogunoiere cu șofer și combustibil, în urma unei negocieri directe cu celebra Consal Trade SRL. Administrația portuară și-a motivat decizia prin anularea procedurii de achiziție privind serviciile de salubrizare, situație în care compania nu mai beneficiază în prezent de astfel de servicii. Consal Trade SRL va încasa 215.640 lei, fără TVA și continua astfel colaborarea cu APC, care datează încă din 2004. Firma care are acum sediul în Giurgiu a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 26.946.028 lei și un profit net de numai 129.103 lei, cu 234 de angajați, precum și datorii de 20.855.585 lei. Firma este deţinută de un offshore cipriot, Hermosiocco Trading Limited, după ce controversatul afacerist Constantin Chicheanu, unul din băieții deștepți din Portul Constanța, şi-a cedat părţile sociale în 2013. Chicheanu a rămas, fără doar şi poate, patronul de facto al Consal Trade, chiar dacă în acte acesta este o căsuţă poştală din Cipru. Consal Trade este cunoscută pentru numeroasele sale contracte cu statul, derulate prin Portul Constanţa, unde a prestat afaceri dintre cele mai variate, de la salubrizare la stingerea incendiilor, în valoare de zeci de milioane de euro. Monopolul deținut de Consal Trade în port încă din 2004 a expirat pe 31 ianuarie 2019, lună în care angajații firmei au organizat și proteste, îngrijorați de faptul că ar putea rămâne fără locuri de muncă.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va doresc o moarte grea PSDistilor
0
0
Ba da pe astia nu ii vede nimeni , oamenii zici ca sunt pe wallstreet !
0
1
Stai linistit PSDistule nu sunteti voi singuri hoti din Romania dar sunteti pe primul loc detasat, sunteti peste toti hoti din toate celelalte partide din 1990 pana astazi luate la un loc dar nu sunteti doar hoti sunteti si nesimtiti pentru ca daca ati avea bun simt nu ati mai iesi ca paduchele in fata.
2
0
Asta explica de ce nu zici nimic de Adrian Nastase care a vandut si praduit tot..
5
1
Atentie idiotilor de mai jos,ca tara a fost devalizata masiv pana sa vina Dragnea si Dancila. Ati uitat de Basau? Iaca urmasii basaului sunt azi la aia de-I zice peneleu. Prostovanilor,mafia economica nu are partid, Mafia economica tocmai pe asta mizeaza,pe idioti ca voi care se incaiera intre ei fara sens,care chibiteaza ca la fotbal si tot voteaza aceiasi ocrotitori de mafioti,indiferent de partidele din care fac parte un timp anume. Romanii se dazbina,statul parallel si banditii nationali sunt uniti,doar ca simuleaza certuri intre partide,totul fiind de fapt ca luptele teritoriale interlope
5
6
Cum spuneati ma PSDistilor ca oricine ar veni la putere nu poate face nimic pentru romani fiindca ati avut voi grije sa furati legal toti bani de la unitatile rentabile din patrimoniul statului si nimeni nu va poate opri.Asta ziceti voi eu zic ca nu toti romani sunt o adunatura de hoti si mafioti.
11
1
Asa se explica "patriotismul" galagios sau patriotismul de carton cand romanasii "adevarati",gen Dragnea, Mazare sau urmasii lor ramasi la putere, intervin in lupta si striga din rasputeri ca nu e bine sa ne vindem tara.Mai bine sa ne fure ei ,ca ne fura cu talent, decat sa ne fure strainii.Ti-ai dracu de borfasi !
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102