REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PRĂPĂD în urma fostei conduceri a Consiliului Judeţean! Asociaţii şi fundaţii căutate cu executorul judecătoresc

PRĂPĂD în urma fostei conduceri a Consiliului Judeţean! Asociaţii şi fundaţii căutate cu executorul judecătoresc

Replica API 2 martie 2019 | 12:44 431

Funcţionarii s-au spălat pe mâini! ‘Proştii’ să plătească!

Funcţionarii s-au spălat pe mâini! ‘Proştii’ să plătească!

sursa foto: Facebook, Mirela Pană

Înverşunarea manifestată de Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, care a refuzat cu repetiţie controale din partea Curţii de Conturi, produce efecte şi acum. Atitudinea ostilă a fostului preşedinte a atras verificări la sânge, reprezentanţii Curţii de Conturi folosind orice chichiţă pentru a se îndrepta împotriva Consiliului Judeţean şi a proiectelor iniţiate de acesta. Războiul a adus şi victime colaterale care, în prezent, plătesc cu vârf şi îndesat alocările bugetare aprobate în mandatele lui Constantinescu.

Finanţările acordate – atenţie! – în baza unor proiecte care au trecut de votul consilierilor judeţeni, au fost imputate Consiliului Judeţean. Pentru că nimeni de la Consiliul Judeţean, care a semnat şi contrasemnat documentele de virare a sumelor, nu a dorit să plătească din propriul buzunar “prejudiciul”, s-a ajuns în situaţia în care CJC s-a îndreptat împotriva asociaţiilor culturale.

Acţiunile, depuse în instanţă în mandatul lui Cristinel Dragomir (fost preşedinte interimar al instituţiei), au fost câştigate de Consiliul Judeţean Constanţa, în 2017. Prin urmare, asociaţii precum Liga Navală Română, Fundaţia Fantasio, Asociaţia Veteranilor de Război, Asociaţia Culturală PAN ART (reprezentată de actriţa Mirela Pană), Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constaţa etc. au fost puse în situaţia de a returna finanţările. Între timp, facem precizarea că toate proiectele pentru care au fost alocaţi bani au fost duse la bun sfârşit.

Spre exemplu, Mirela Pană a pus în scenă un spectacol-eveniment dedicat Mariei Tănase, spectacol pe care l-a dus şi în America. E lesne de înţeles că banii au fost chletuiţi cu organizarea spectacolului, cu plata unor terţi colaboratori şi aşa mai departe. Pentru că CJC îşi ia banii înapoi acum, se poate spune că… artiştii au muncit gratis, ba, mai rău, dau banii înapoi cu dobbândă! Spunem asta pentru că, la sumele iniţiale, s-au adăugat penalităţi. Pentru recuperarea lor, s-a apelat la executori judecătoreşti.

Situaţia pe care o prezentăm a intrat în atenţia noastră ca urmare a unui alt spectacol, "Jurnal de România", în care mai multe actriţe vorbesc despre ele şi despre Constanţa. Piesa, pusă în scenă la Teatrul de Stat, o are printre protagoniste şi pe Mirela Pană, care mărturiseşte, atunci când se referă la experienţa sa în Constanţa, şi la episodul din acest articol.

Cine a beneficiat de plăţi pentru acţiuni culturale, în 2013

În 2013, în baza unor hotărâri de Consiliu Judeţean, au primit bani Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral Delta Dunării (controlată de Corina Martin) – 550.000 de lei, Fundaţia Fantasio – 1.560.000 lei, Liga Navală Română- Filiala Constanţa – 4.000 de lei, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – 20.000 de lei, Asociaţia Veteranilor de Război din Ministerul de Interne – 8.000n lei, Asociaţia Comunelor constanţa – 30.450 lei, Asociaţia Rhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor – 42.500 lei, Asociaţia Culturală PAN ART – 21.000 de lei, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa – 7.400 de lei, Asociaţia Crescătorilor de Cai din Dobrogea Hippontica – 40.000 de lei.

Despre mai multe asociaţii sau persoane care conduceau aceste asociaţii s-a comentat, de-a lungul anilor, că ar fi avut relaţii strânse cu preşedintele CJC, de unde şi generozitatea acestuia. Dar, chiar şi aşa, să nu omitem un lucru esenţial: cele mai multe dintre asociaţii chiar au cheltuit justificat sumele alocate!

Ba mai mult, banii au fost daţi în baza unor hotărâri CJC, iar virarea banilor s-a făcut sub semnătura mai multor funcţionari publici, de unde şi mirarea: ei de ce nu sunt traşi la răspundere? Însă, cum a ajuns Curtea de Conturi să impute aceşti bani? Răspunsul este: un viciu de procedură descoperit de reprezentanţii Curţii de Conturi.

Aceştia nu au putut spune că nu au existat hotărâri la baza alocării de fonduri, însă au descoperit că funcţionarii din cadrul CJC au virat banii în conturi, doar în baza hotărârilor, fără să mai existe şi contracte semnate între reprezentanţii asociaţiilor şi consiliu. Adică, o chichiţă. Probabil că dacă Nicuşor Constantinescu n-ar fi fugărit, la acea vreme, Curtea de Conturi din instituţie, nu s-ar fi găsit inspectori într-atât de scrupuloşi.

Spectacol pus în scenă... bani daţi înapoi, cu dobândă, eşalonat!

Ce fac în prezent reprezentanţii asociaţiilor? Plătesc! Bunăoară, actriţa Mirela Pana are angajament de plată pentru suma de 21.000 lei, la care s-au adăugat 9.515 lei reprezentând dobânzi şi penalităţi, precum şi 6.233 lei reprezentând majorări de întârziere, la care se adaugă şi 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Însă, actriţa a făcut un angajament de plată în octombrie 2017, privind achitarea eşalonată a sumei, în termen de 18 luni. În prezent, ea mai are de înapoiat 38.528 de lei. Iată un VIDEO cu spectacolul pus în scenă de Mirela Pană:

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tipic romanesc.Subiectul articolului serios si grav,majoriratea comentariilor tendentioase,jicnitoare si fara continut care de fapt fac referire la un om care trebuie sa plateasca neregulile Cjc si a functionarilor de acolo.O justitie care favorizeaza statul si nu pe cetateni.Mirela Pana este un artist recunoscut si cred ca acesta a fost motivul pentru care a fost luata de exemplu in acest context.Eu cred ca trebuie vazuta esenta acestui articol.Viciul de procedura spala multe maini.Atentie o poate patii oricine!
2
2
Si consilieri judeteni care au votat, nu raspund?
4
0
Ce faceti ,bai, actorilor?O faceti de rahat pe Mirela Pana in comentarii anonime!Ce tari sunteti.Sunt sigur ca in fata ii radeti si va dati colegi.O tagma cu caracter infect.De Mirela Pana am auzit.Nu o cunosc si nu sunt nici fanul ei.Dar de voi anonimilor .....cine stie ce frustrati chinuiti sunteti.Si pana la urma in articol este un subiect care face referire la neregulile din Cjc ....
3
3
Stia toata lumea cjc era proprietatea grasunlui daca el nu vreea nu in controla nimeni la fel si bani se duceau unde vreea bolnavu de cancer deci toti cunosteau nu e nimeni inocent.La primarie la fel Mazare era primar consiliu local el era tot.
8
0
Frustrarile tale zic multe despre calitatile tale de om.... Nici nu stiam ca dejectiile pot scrie....
2
9
Sa nu uitam ca Mazare si Constantinescu au distrus teatrul Fantasio si au dezorganizat si celelalte asezaminte teatrale si de opera.
11
2
Din sumele care se aprobau de catre CJC sau Primarie,un procent frumusel ramanea la Constantinescu si Mazare.Nimic nu era gratis!Si-au luat comision si din ultima taraba inchiriata,cateva mii de euro se cereau spaga pt.o taraba in Mamaia,de sezon.
10
1
Pe unde a trecut Nicusor si banda lui de hoti e parjol si oamenii datori. Pseudo artista manelista Pana , in nemernicia ei la ajutat sa distruga cultura constanteana. Nu mai avem opera, balet, revista, festival etc. Doar manele ...
13
1
Cum adica nimeni de la CJ nu a dorit sa plateasca prejudiciul? A fost dupa dorinta lor? Au fost intrebati: doriti sau nu doriti sa platiti prejudiciul? Ei au spus: nu, preferam sa nu platim noi, si atunci s-au indreptat impotriva asociatiilor.
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367