REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Prefectura a prezentat bilanţul pagubelor produse de furtuni: 33 de localităţi din Constanţa au fost afectate

Prefectura a prezentat bilanţul pagubelor produse de furtuni: 33 de localităţi din Constanţa au fost afectate

Replica API 17 iulie 2013 | 00:00 237

Prefectura a prezentat raportul privind pagubele produse de fenomenele meteorologice periculoase pe teritoriul judeţului Constanţa, în intervalul 11 iunie - 10 iulie a.c., când au fost înregistrate cantităţi însemnate de precipitaţii, care au depăşit pe anumite zone valorile istorice cunoscute. Valoarea medie multianuală a precipitaţiilor cunoscută în Dobrogea, pentru perioada 1965 - 2010 este de 412,3 l/mp, valoarea medie a precipitaţiilor pentru luna iunie este cuprisă între 35 - 60 l/mp, iar pentru luna iulie valoarea medie, între 25 - 55 l/mp

Precipitaţiile abundente căzute, mai ales în zilele de 30 iunie şi 9 iulie, au condus la surgeri masive de pe versanţi şi activarea formaţiunilor torenţiale, formând unde de viitură pe pîrâurile Peştera, pr.ibrin (cu caracter nepermanent), undele de viitură fiind atenuate în acumularea ibrin, pe Valea Medgidia unda de viitura a fost atenuată de barajele nepermanente 20, 25, 26 şi 28, iar pe Valea Cişmelei unda de viitură formată a fost atenuată de barajele nepermanente tefan cel Mare 32 şi 33. Aversele de ploaie înregistrate în 14 iunie, 30 iunie şi 9 iulie au produs pagube însemnate inundând gospodării, terenuri agricole, obiective social -administrative, străzi şi drumuri comunale. În zona litorală s-au produs şiroiri masive de apă în zona falezelor care s-au scurs către plajele litorale din staţiunile turistice Mangalia, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, unde au produs creearea de ravene cu adâncimi de 0,5-1 m şi lăţimi de 2-5 m, ce au necesitat lucrari de completare cu nisip, de nivelare şi afânare a plajelor cu utilaje specializate.

Măsurile de intervenţie operativă

Cantităţile mari de precipitaţii înregistrate în perioada 11 iunie - 10 iulie 2013, au produs pagube însemnate în localităţile: Peştera, Cernavodă, Medgidia, Independenţa, Ion Corvin, Oltina, Rasova, Aliman, Lipniţa, Băneasa, Chirnogeni, Saligny, Mircea Vodă, Comana, Crucea,Tortoman, unde au fost inundate case, anexe gospodăreşti,obiective socio- economice, administrative, stăzi, drumuri comunale şi judeţene, teren arabil şi păşuni. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISJU) Dobrogea a intervenit în toată această perioadă, cu un număr de 62 cadre militare şi 20 mijloace de intervenţie (2 ACI, 5 Motopompe, bărci, 3 autospeciale, 1 autospecială cu apă şi spumă şi o autoscară specială) din cadrul Detaşamentelor Constanţa, Cernavodă, Medgidia. RAJA Constanţa a intervenit pentru îndepărtarea efectelor ploilor torenţiale căzute în cursul lunii iunie 2013, pe teritoriul judeţului Constanţa,prin evacuarea apei din gospodăriile afectate, curăţarea incintelor de potmol, desfundarea canalizărilor şi îndepărtarea grătarelor în vederea scurgerii apelor de pe străzile inundate în sistemul de canalizare. Astfel că în data de 14 iunie s-a acţionat în localitatea Peştera şi Saligny cu 18 muncitori, 6 motopompe şi 3 buldoexcavatoare, iar în data de 30 iunie a.c. s-a acţionat în municipul Constanţa pe 7 artere de circulaţie inundate, în staţiunea Mamaia, în localităţile Cernavodă, Medgidia, tefan cel Mare şi Saligny cu 8 vidanje, 3 wome, 7 motopompe şi peste 90 muncitori.

Lucrări în derulare prin programul de investiţii pe 2013

Pentru înlăturarea pericolului inundaţiilor şi de apărare a localităţilor afectate, sunt în derulare prin programul de investiţii pe 2013 al ABADL: lucrări de corectare a torenţilor pe Valea Irisului, comuna Deleni; regularizarea văilor Agigea şi Lazu; lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în BH Topolog - Zona Saraiu; lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în BH Casimcea - zona Călugăreni; lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic al văilor Tatlageacul Mic şi Tatlageacul Mare şi lucrări de amenajare a cursului de apa Valea Seaca, localitatea Valu lui Traian. Alte obiectve de investiţii aflate în faza de elaborare a studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate sunt lucrări de apărare împotriva inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Urluia şi lucrări de aparare împotriva inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Valea Mare.

Pagubele produse de viitură

În judeţul Constanţa, 33 de localităţi, din care 3 oraşe şi 12 comune au fost afectate de ploile căzute timp de o lună. 4 case au fost distruse în totalitate şi 2 au fost serios avariate. Pagubele totale se ridică la suma de 9.526.000 lei. Comuna Rasova a fost de departe cea mai afectată localitate din judeţ. Aici 3 case au fost distruse, 13 km de străzi afectate şi 190 de ha de teren arabil au fost inndate, paguba fiind estimată la 1.278.000 lei. Comuna Mircea Vodă a fost la rândul ei afectată serios, paguba în urma viiturii a fost de 1.130.000 lei. În zonele afectate de inundaţii s-au deplasat în teren, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Est Constanţa, Direcţiei pentru Agricultură, RAJD P Constanţa, RAJA Constanţa, ABA Dobrogea - Litoral, pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse de precipitaţiile căzute în perioada 11 iunie-10 iulie a.c.

S.H.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108