REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Pregatirea profesionala a noii generatii de profesori ridica semne de intrebare"

"Pregatirea profesionala a noii generatii de profesori ridica semne de intrebare"

Replica API 8 aprilie 2011 | 00:00 135

Liderul sindical Ioana Purcarea se intreaba "ce calitate?" cand e atata saracie in sistem:

Liderul sindical Ioana Purcarea se intreaba "ce calitate?" cand e atata saracie in sistem:

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Ioana Purcărea, spune că dascălii se luptă de la o zi la alta cu neajunsurile, că au datorii şi nu mai sunt nici măcar interesaţi să facă grevă sau să închidă şcolile.

Reporter: Doamnă preşedinte, cu ce probleme se confruntă la ora actuală sistemul educaţional?

Ioana Purcărea: - În primul rând, este vorba despre apariţia acestei noi legi a educaţiei naţionale, care, din punctul de vedere al Guvernului şi al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, este o lege extraordinară. În realitate, însă, ea bulversează sistemul educaţional din întreaga ţară şi am să dau aici un singur exemplu. Este vorba despre imposibilitatea unităţilor de învăţământ din mediul rural şi nu numai, de a pune în aplicare această lege, apoi modificarea structurii ciclurilor de învăţământ, care reprezintă o altă problemă cu care ne confruntăm, pentru că nu suntem pregătiţi ca această lege să poată fi încă aplicată. Spre exemplu, la ultima întâlnire pe care au avut-o reprezentanţii federaţiei noastre cu ministerul s-a discutat despre structura anului şcolar şi programul "Laptele şi cornul". În cadrul acestei întruniri s-au făcut propuneri pentru structura anului şcolar viitor, să dispară săptămânile inter-semestriale, decizie cu care şi noi suntem de acord, vacanţa de iarnă să fie de circa 3-4 săptămâni, iar cursurile să înceapă la data de 1 septembrie şi nu la 15 septembrie ca până acum. Propunerea federaţiei noastre a fost aceea de a se reveni la vechea structură a anului şcolar, cu trei semestre şi vacanţele aferente. În ceea ce priveşte "Laptele şi cornul", aceasta este o altă problemă. Trebuie menţionat aici că se cheltuiesc o sută de milioane de euro pe acest program şi jumătate din aceşti bani sunt practic irosiţi. Un exemplu în acest sens este în localitatea Voineşti, judeţul Dâmboviţa, unde copiii primesc măr cu iaurt, expirat. Deşi Ministerul propune ca pe viitor elevii să beneficieze de o masă caldă, deocamdată nu ştim când se vor găsi fondurile necesare pentru acest lucru. O altă problemă este aceea că vine vacanţa de vară, iar oamenii noştri vor lua din nou cu 25% mai puţini bani pe concediu. Cum va putea un om să-şi asigure un trai decent cu aceşti bani? Cred că o să asistăm la oameni care se vor bate în cancelarie.

Rep.: Când îşi vor recupera restanţele cadrele didactice?

I.P.: În ultima vreme, dascălii au fost cobaii Guvernelor. Atât de multe speranţe şi-au pus colegii noştri în aceste hotărâri definitive, chiar făcând aprecieri la momentele respective că, în sfârşit, mai e ceva în România care funcţionează, respectiv instanţele judecătoreşti. În momentul de faţă, 98% din membrii Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar au aceste hotărâri, fie finalizate, fie în derulare.

Rep.: Care sunt măsurile care se vor lua în teritoriu?

I.P.: Marţi dimineaţă am avut o întâlnire cu toţi liderii din judeţul Constanţa şi i-am întrebat dacă în cazul în care această lege va fi asumată de Guvern ce suntem în stare să facem, să închidem şcolile, să facem o grevă spontană? Răspunsul a fost NU. Acesta este şi motivul pentru care am încercat în toată această perioadă de apatie generală să-mi explic ce se întâmplă cu oamenii noştri din învăţământ, de ce le este atât de teamă să facă ceva.

Rep.: Mai apelează profesorii la Casa de Ajutor Reciproc?

I.P.: Din păcate, traversăm o perioadă extrem de grea şi avem mai multe retrageri din CAR, decât împrumuturi, pentru că oamenii au datorii şi se gândesc ce se va întâmpla cu ei pe viitor pentru că de fiecare dată când mai apare o lege, un normativ, le dă peste cap socotelile.

Rep.: Cu ce-şi mai ajută sindicatul membrii?

I.P.: În prezent, avem foarte mulţi colegi înregistraţi în baza de date cu cancer. Este de-a dreptul înspăimântător, dar pe zi ce trece numărul bolnavilor creşte. Pentru a veni în sprijinul lor, noi le dăm trimestrial 300 de lei, bani care înseamnă foarte mult pentru ei.

Rep.: Au afectat măsurile Guvernului calitatea învăţământului românesc?

I.P.: În primul rând, starea materială a cadrelor didactice este una de plâns. Grija zilei de mâine afectează pe tot omul, indiferent de domeniul în care lucrează. La aceasta se adaugă lipsa infrastructurii, mai ales în mediul rural. Pun pariu că din cei 8.000 de membri de sindicat, dacă o mie dintre ei au calculatoare acasă e mult. În plus, avem profesori care fac pe ospătarii în timpul liber ca să-şi poată întreţine familia. Deci, în contextul actual ne gândim, ce calitate mai are învăţământul românesc? Acum să nu generalizăm, pentru că sunt oameni în sistem care-şi fac datoria la catedră, dar generaţia nouă, pregătirea lor profesională, este una care ridică multe semne de întrebare, decenţa la fel, iar interesul şi motivaţia lor nu mai există.

Rep.: Ce salarii au în acest moment cadrele didactice constănţene?

I.P.: Un debutant cu studii superioare de lungă durată ia în jur de 700 de lei, iar un profesor cu gradul 1 şi cu peste 25 de ani vechime- 1.700 de lei.

Rep.: Mai sunt probleme în ceea ce priveşte decontarea navetei dascălilor?

I.P.: În judeţul Constanţa am avut mereu probleme cu naveta. Avem zeci de primării care nu au plătit nici până acum naveta profesorilor. De precizat faptul că avem colegi care încasează un salariu de 700 de lei, din care dau numai pe abonament 300 de lei.

Rep.: La nivel naţional se discută despre noi acţiuni de protest. Ce se întâmplă la Constanţa?

I.P.: Noi suntem dependenţi de oamenii din teritoriu. Am făcut chiar şi un sondaj de opinie ca să ne dăm seama ce-ar face colegii noştri într-o astfel de situaţie. Dacă aş putea să transmit telepatic oamenilor să se trezească la realitate şi să închidem şcolile, tot n-ar face-o.

Rep.: Ministerul spune că bugetarii îşi vor recupera anul viitor restanţele...

I.P.: Guvernul minte cu neruşinare, dar eu cred că anul viitor se vor găsi bani pentru că vom avea noi alegeri.

Rep.: Cum credeţi că îşi vor desfăşura orele clasele pregătitoare?

I.P.: La momentul acesta nu se ştie cine va preda la clasele pregătitoare. Dacă educatoarea are dublă specialitate, atunci poate prelua această clasă, dacă nu, vine învăţătorul, dar el nu ştie să fie educator şi-şi face meseria lui. În concluzie, trecerea aceasta este prea abruptă şi nu cred că va fi benefică pentru cei mici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108