REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
18.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Preşedinta Kosovo cere Washingtonului ajutor pentru aderarea la NATO în contextul războiului din Ucraina

Preşedinta Kosovo cere Washingtonului ajutor pentru aderarea la NATO în contextul războiului din Ucraina

Replica API 19 martie 2022 | 20:59 330

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să se folosească de influenţa Washingtonului în rândul statelor membre ale NATO pentru a-i ajuta ţara să adere la alianţa militară.

Într-o scrisoare trimisă lui Biden la data de 10 martie şi consultată joi de Reuters, Osmani afirmă că după invazia Ucrainei de către Rusia, aderarea la NATO este principala ei prioritate de securitate naţională.

„Aderarea Kosovo la NATO a devenit un imperativ”, a precizat Osmani în scrisoarea sa.

„Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că Statele Unite se vor folosi de leadership-ul şi influenţa lor pentru a sprijini şi promova în mod activ procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo„, a scris Osmani.

Washingtonul rămâne principalul susţinător al Kosovo, atât politic cât şi financiar, de când mica ţară din Balcani şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, aminteşte Reuters.

„Suntem expuşi eforturilor persistente ale Rusiei de a submina Kosovo şi de a destabiliza Balcanii de Vest”, a mai scris Osmani.

Oficiali NATO nu au răspuns deocamdată la o cerere de a comenta scrisoarea.

Serbia şi aliatul său tradiţional Rusia nu recunosc independenţa Kosovo, iar Moscova a blocat cererea ţării de a deveni membru al Naţiunilor Unite. Serbia consideră Kosovo parte a teritoriului său, deşi nu are instituţii de stat în fosta sa provincie separatistă.

Cu toate acestea, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord a Kosovo, la graniţa cu Serbia, şi care sunt susţinuţi de Belgrad refuză să recunoască autorităţile din Kosovo şi doresc separarea de-a lungul liniilor etnice pentru a se uni cu Serbia.

Kosovo este păzit de trupele NATO din 1999, când NATO a recurs la bombardamente pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forţele sârbe într-un război de contrainsurgenţă în 1998-99, mai aminteşte Reuters, citată de Agerpres.

Ţara de 1,8 milioane de locuitori vrea acum să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, dar încercarea sa de a o face este complicată. Patru membri NATO - România, Spania, Grecia şi Slovacia - încă nu au recunoscut declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008.

În prezent, trupele NATO în Kosovo numără 3.770 de membri, dintre care 600 sunt militari din Statele Unite, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212