REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Preşedintele SNPPC Constanţa despre noul Cod Penal: Tot cetăţeanul cinstit va avea de suferit; vor fi avocaţi isteţi care vor profita de "portiţe"

Preşedintele SNPPC Constanţa despre noul Cod Penal: Tot cetăţeanul cinstit va avea de suferit; vor fi avocaţi isteţi care vor profita de "portiţe"

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 213

Lumea crede că poliţistul îi dă drumul infractorului

Lumea crede că poliţistul îi dă drumul infractorului

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală, lucru care s-a întâmplat începând de sâmbătă, 1 februarie, infractorii sunt cam "favorizaţi" am putea spune, dat fiind faptul că s-au micşorat pedepsele cu închisoarea, s-a introdus arestul la domiciliu, minorii nu mai primesc pedepse, plus alte elemente în beneficiul acestora. Chiar şi aşa, unii dintre cei care trebuie să pună în aplicare noile reglementări sunt poliţiştii. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Constanţa, Vasile Zelca, a menţionat că este nevoie de resurse, iar cei ce vor avea de suferit sunt tot cetăţenii cinstiţi. În plus, avocaţii vor profita de "portiţele" lăsate, a mai spus el, menţionând că lumea trebuie să înţeleagă că nu poliţistul îi dă drumul infractorului.

"Va fi nevoie de foarte multă resursă umană, logistică şi financiară. Va fi o perioadă de tranziţie, în care sperăm să se rezolve aceste probleme, dar şansele sunt foarte mici pentru că ştim că nu prea sunt bani. De suferit vor avea tot cetăţenii cinstiţi care vor trebui să vadă pe străzi anumite elemente care vor profita de noile prevederi şi vor rămâne în libertate. Din păcate, nu depinde de noi, poliţiştii. Noi am expus câteva puncte de vedere înainte de a intra în vigoare noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală, dar acum nu ne rămâne decât să le punem în aplicare, suntem obligaţi să facem lucrul acesta. Vom lucra foarte bine cu procurorii, ca de obicei, şi vom găsi soluţii legale să le aplicăm pe amândouă aşa cum trebuie.", a declarat, pentru "Replica", Vasile Zelca. Potrivit acestuia, punerea în practică a noilor prevederi va constitui o mare problemă, întrucât sunt multe aspecte lăsate... în aer. "Noi am făcut pregătire profesională, cunoaştem marea parte a prevederilor, dar punerea în practică este o problemă şi, în momentul în care se pun în aplicare noile coduri, ne vom lovi de anumite situaţii practice, care vor avea elemente de noutate şi va trebui să învăţăm pe parcurs cum să aplicăm legea în mod corect.", a completat preşedintele SNPPC Constanţa.

Dacă persoana percheziţionată cere apărător ales, trebuie să aşteptăm două ore. Dacă în acest timp pleacă... noi ce facem?

"De exemplu, la percheziţie, dacă persoana solicită apărător ales, trebuie să aşteptăm două ore să vină acesta, după care trebuie să-i asigurăm apărător din oficiu. Dacă în aceste două ore persoana percheziţionată spune că trebuie să plece la muncă..., nimeni nu a scris în lege ce facem noi atunci. O să întrebe dacă e reţinută, noi spunem că nu, şi automat vrea să plece... Se trag unele pe altele elementele acestea de noutate şi nasc altele, care nu au fost prevăzute în urma dezbaterilor pe care le-am avut până în prezent. Pentru că trebuie să ne lovim de ele. De asemenea, vor fi şi avocaţi isteţi care vor exploata din plin portiţele, cu ghilimele de rigoare. S-au micşorat pedepsele, va interveni mai repede termenul de prescriere, unii vor ieşi din puşcărie, dar acestea sunt prevederile legale, dacă aşa a decis legiuitorul, noi punem în aplicare, iar cetăţeanul cinstit trebuie să înţeleagă acest aspect pentru că nu vrem să mai cadă asupra noastră că nu e arestat nu ştiu cine. Omul trebuie să înţeleagă că aplicarea legii nu stă numai în puterea noastră, noi suntem ventuza tentaculului legii, noi suntem cei ce intrăm în contact cu infractorii, dar şi cu partea vătămată. Mai departe, mulţi nu ştiu care este procedura, şi nu sunt de condamnat. Însă, mulţi nu ştiu că poliţistul îl prinde după care merge la procuror şi procurorul se duce la judecător cu propunere de arestare şi judecătorul hotărăşte mai departe. Cetăţeanul de rând nu ştie lucrul acesta şi trăieşte cu impresia că Poliţia îi dă drumul. Probabil va fi o harababură timp de câteva luni, sperăm să ne adaptăm cu bine.", a conchis Zelca.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108