REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Preţul gigacaloriei s-a majorat semnificativ de la 1 ianuarie 2019. Directorul RADET, Liviu Popa: Este o discriminare…

Preţul gigacaloriei s-a majorat semnificativ de la 1 ianuarie 2019. Directorul RADET, Liviu Popa: Este o discriminare…

Replica API 14 februarie 2019 | 10:57 417

Prin Ordonanţa numărul 114/28 decembrie 2018, ordonanţa privind taxa pe lăcomie, Guvernul României a reglementat preţul la gaze pentru populaţia cu centrale de apartament, cărora le-a stabilit un tarif de 68 de lei/MWh. Nu aceleaşi lucru s-a întâmplat în cazul CET-urilor care plătesc pentru gaz preţul pieţei, care este mult mai mare decât cel reglementat prin Ordonanţa numărul 114/28 decembrie 2018 pentru cei cu centrale termice.

“Sistemele de termoficare care produc căldură pentru încălzirea populaţiei nu intrau pe ordonanţa respectivă în preţul stabilit, pe care îl achită cei care deţin centrale pe apartament, şi intrau cu preţ la gaze CET-urile ca orice activitate economică.

Ori aici este discriminarea, dacă cel care are centrală de apartament are un preţ impus de 68 de lei/MWh şi beneficiază de acest preţ, CET-ul care produce căldură pentru populaţie plăteşte la preţul pieţei, care este mult mai mare decât cel reglementat, situaţie în care şi valoarea facturilor către populaţie este mai mare.

Dacă se reuşeşte prin aceste demersuri să se reglementeze acelaşi preţ la gaze, pentru producerea căldurii atât în sistem individual, cât şi în sistem centralizat, atunci preţurile în mod firesc ar scădea, inclusiv facturile la căldură ar scădea”, a declarat directorul RADET, Liviu Popa.

În ultimii ani, preţul gazelor s-a dublat

În ultimii patru ani, am asistat la o creştere continuă a preţurilor la gaze. “Vorbim de preţul gazelor în ultimii patru ani, care s-a dublat. La consumatorii individuali, care au centrală a intervenit Guvernul şi a spus, prin Ordonanţa aceea, că preţul gazelor este reglementat la un anumit nivel, căldura produsă în CET-uri, care este căldură produsă din gaze naturale, este mai scumpă pentru că CET-ul nu beneficiază de prevederile ordonanţei.

Ori demersurile acelea sunt făcute ca tot ce înseamnă căldură pentru populaţie, că este cu sursă proprie sau este în sistem centralizat, să intre în aceeaşi regelemtare de preţ, ca vânzătorul de gaze naturale să nu poată să crească peste preţul reglementat în perioada impusă”, a mai explicat Liviu Popa, directorul RADET.

De la 367,54 lei gigacaloria a urcat la 459,46 lei/MWh

Precizăm şi că de la 1 ianuarie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un nou preţ pentru Electrocentrale. “În fiecare an majorează preţul”, a mai spus Liviu Popa. Ca urmare, preţul gigacaloriei pentru populaţie s-a majorat cu 20% de la 1 ianuarie 2019. Astfel că dacă în decembrie 2018 aveam un preţ local de 367,54 de lei/MWh, în ianuarie 2019, preţul local a urcat la 459,46 lei/MWh.

Cogen solicită modificarea ordonanţei guvernamentale

Într-o adresă formulată miercuri, 13 februarie 2019, Asociaţia Profesională Cogen România, atrage atenţia că menţinerea actualelor prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 114/2018 va conduce în mod indubitabil la dispariţia imediată şi a sistemelor de încălzire centralizată din România, care încă mai sunt în funcţiune.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu centrala in intervalul 16 decembrie - 16 ianuarie,factura a venit de 187 lei incluzand aici, caldura la 24 de grade de la 3 calorifere, aragaz la care am gatit 5 zile din 7 pe saptamana si apa calda. 187. altii, in acelasi interval, cu 3 calorifere si apa calda au platit 670 lei...astia din urma, erau conectati la ecoterm navodari.
3
2
Bai nea caisa, ce face radetul cu noi se cheama discriminare, nu ne lasa sa ne gospodarim singuri,sa ne punem gaze,ne obliga sa stam unde vor ei..ca in dictatura.Lasa vrajelile ca cet si radet sunt in faliment
4
2
Onor porcilor PSD-isti
3
3
La Cernavoda, preturile la caldura s-au dus la cer. Niciodata, nici chiar in cele mai friguroase ierni, cetatenii orasului n-au platia facturi atat de mari. Si nici macar n-am avut iarna...Si asta in conditiile in care centrala nucleara e la doi pasi. Bataie de joc dusa la limita supotabilului. Avem primar liberal, ca sa se stie, PNl-ul avand majoritate si in Consiliul local. De retinut, vin patru randuri de alegeri...
2
1
discriminare e cind nu lasati lumea sa se debranseze si il obligati sa va plateasca voua amantele si puradeii angajati pe pile si pierderile de pe tevile invechite jegosilor pesedisti
12
1
Ori e prost, ori e prost !!!
7
0
pai acum o saptamana afara erau 14 grade si astia de la RADET dadeau caldura la maxim, si sfarsitul asta de saptamana o sa fie cald, credeti ca ei or sa dea mai putina caldura, tot caldura la maxim or sa dea ca sa va ia cat mai multi bani.In Faleza Nord toti au trecut pe centrale de aprtament, si punctul termic din acel cartier s-a desfiintat.Acest RADET inca mai exista pentru ca nu va trageti centrale de apartament.Se pun si-n rate, nu mai stati pe ganduri, plecati de la RADET
13
2
Bla bla bla
8
0
nea popa pimesti suventie de la stat nu mai plange fa bransament pe orizontala la blocuri ptr abonatii radet
13
0
inconpetenta din toate puctele de vedere
12
1
Ce sa ne mai faca pesedeul mai oameni buni pana sa-i gonim cu furcile ? Muie dragnea maledivu vitamina d, muie pesede !!!
14
1
unde esti tu TEPES doamne- sa-i infigi pe acesti nenorociti, hoti si borfasi ce au reuasit, in timp record, sa bulverseze o tara intreaga? Satanele astea nu stiu decat sa fure, concret, sub acoperisul unor diplome cumparrate sau prefabricate- am vazut ca se practica , pe scara larga,- si profesezi fara probleme- nulitatile nu pot verifica nulitati. Puscariile vor fi prea luxoase ptr ei- va va veni ceasul satanelor, tintica rabdare- incolonati veti pasi portile puscariei- sa nu uitati de curvele, amentele voastre proptite in functiile cheie ca va aduc mai aporape da modul de a fura cat mai mult
8
0
PSD a votat marirea gigaclorie la C-TA .
18
2
SA SCUMPIT GAZUU,,CAT MAI FURAM SI NOI ,,ASTA E PRETU.
8
1
Cand le-au aruncat un pumn de graunte, prostimea datea din coada, Ne-a marit pesedeu pensia si salariile. Atat erau in stare sa observe. Acum vad ca le-a dat c-o mana, si le-au luat cu doua...
18
2
Dle director Popa,nu este.nici o discriminare cei de la Radet aveti SUBVENTIONARE de la stat.Cei care au centrale individuale mai platesc si conductele altora care trec prin apartament.Nu va mai plangeti.
28
3
Incompetenta guvernului e o prostie care ne doare in fiecare zi. Exista judecatori care intentionat nu continua procesul lui valcov care vine cu idei care distrug economia. De aia se scumpesc toate inclusiv gicaloria, mancarea, transportu... Au pus deja mana pe justitie. E inadmisibil sa ne conduca puscariasii. Uite ce iese.
23
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108