REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Prevenirea agresiunilor sexuale: Vaticanul creează un grup de experţi mobili

Prevenirea agresiunilor sexuale: Vaticanul creează un grup de experţi mobili

Replica API 29 februarie 2020 | 00:00 363

Vaticanul a anunţat vineri instituirea unui grup de experţi mobili cu misiunea de a acorda asistenţă anumitor conferinţe episcopale din lume să-şi finalizeze regulile vizând prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor din partea unor membri ai clerului, transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunţul Sfântului Scaun vine la un an după reuniunea preşedinţilor de conferinţe episcopale organizată în februarie 2019 la Vatican şi într-un context în care victimele acestor abuzuri riscă să-şi pună din nou întrebări cu privire la lentoarea bisericii.

Papa Francisc a evocat şi la summitul episcopal de anul trecut crearea unor echipe mobile de specialişti care să ajute anumite conferinţe episcopale şi dioceze "lipsite de mijloace". Suveranul Pontif a vizat astfel exercitarea de presiuni asupra episcopatelor din Asia şi Africa care s-au declarat mai puţin preocupate de scandalurile de agresiuni sexuale.

Cerinţa elaborării de reguli pentru prevenirea abuzurilor sexuale asupra minorilor din partea clericilor datează din 2011, dar Vaticanul nu a furnizat nici vineri statistici privind concretizarea ei.

Părintele Federico Lombardi, care a coordonat înalta adunare din februarie 2019, a apreciat că "doar circa 10 conferinţe episcopale nu au încă reguli formalizate", fiind vorba în principal de ţări marcate de războaie sau sărăcie extremă, unde astfel de reguli nu sunt considerate prioritare.

Episcopatele din ţări care nu dispun de specialişti pentru reglementarea acestor probleme ar urma să beneficieze în scurt timp şi de un "vade-mecum" care va specifica demersurile ce trebuie făcute în caz de suspiciuni de agresiuni sexuale, ceea ce reprezintă o altă promisiune a summitului de anul trecut.

Grupul de experţi anunţat vineri va trebui solicitat de conferinţele episcopale, inclusiv pentru actualizarea regulată a regulilor de conduită.

Coordonatorul maltez al grupului, Andrew Azzopardi, aminteşte că aceste reguli - sfaturile fiecărei conferinţe episcopale pentru prevenirea abuzurilor - trebuie să abordeze trei puncte: cum să fie ascultate victimele, cum să fie instruiţi clericii şi laicii în materie de prevenţie şi cum să se acţioneze în cazul apariţiei de acuzaţii de agresiune sexuală comisă de un cleric.

Aceste reguli nu pot fi sută la sută uniforme pentru toate episcopatele din lume, întrucât trebuie să ţină cont de culturile şi sensibilităţile locale, a explicat Azzopardi.

În decembrie, Papa Francisc a făcut un pas important anulând secretul pontifical cu privire la agresiuni sexuale, ceea ce permite punerea la dispoziţia justiţiei civile a unor documente interne ale bisericii. În mai anul trecut, biserica a modificat dreptul canonic făcând obligatorie semnalarea tuturor bănuielilor de agresiune sexuală, hărţuire sau acoperire a unor astfel de agresiuni. Totuşi, biserica nu îşi obligă membrii să semnaleze aceste cazuri autorităţilor judiciare ale ţării în cauză decât în situaţia în care legea locală impune acest lucru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108