REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria schimbă REGULAMENTUL pentru TAXIURI în Constanţa. Iată ce noutăţi sunt propuse!

Primăria schimbă REGULAMENTUL pentru TAXIURI în Constanţa. Iată ce noutăţi sunt propuse!

Replica API 19 iulie 2019 | 00:55 1158

Un nou „Regulament privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanţa” a fost făcut public, miercuri, 17 iulie a.c., de Primăria Constanţa. Printre schimbările pe care le aduce se numără: reducerea numărului autorizaţiilor de taxi până la 1262 – în condiţiile în care, în prezent, sunt aproximativ 1800 de autorizaţii, obligarea taximetriştilor care doresc să se reautorizeze să nu aibă maşini cu o vechime mai veche de zece ani şi „încurajarea” acestora să investească în dotarea maşinilor cu GPS, perete despărţitor între şofer şi clienţi sau dispozitive fixe/electronice de înregistrare a precizărilor făcute de clienţi.

Primăria Municipiului Constanța anunță că, în conformitate cu prevederile art. 7 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, se aduce la cunoștința publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța. Proiectul de hotărâre poate fi consultat:la sediul Primăriei Municipiului Constanța din strada Ștefan Mihăileanu nr. 10; Serviciul Management Drumuri și Transport Public; pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea "De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003", începând cu data de 17.07.2019.

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris, până pe 15 august a.c., prin poștă, la sediul din Ștefan Mihăileanu nr. 10 – serviciul Management Drumuri și Transport Public, prin email, la adresa alexandru.bica@primaria-constanta.ro.

Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0241/485890, 0241/488169, persoana de contact: Alexandru Bică. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța”.

Discuţii pe marginea acestui nou regulament sunt purtate, între reprezentanţii administraţiei publice locale şi Camera Taximetriştilor Constanţa încă de anul trecut. Unele dintre solicitările taximetriştilor au fost introduse în forma actuală a regulamentului, altele nu, ajungându-se, de-a lungul timpului, la dispute aprinse şi chiar ameninţări cu proteste. Din nou, atât taximetriştii, cât şi şi toţi cei interesaţi au posibilitatea să consulte modificările pe care doreşte municipalitatae să le introducă şi să facă recomandări.

Lică Neagu, liderul Camerei Taximetriştilor Constanţa

Dintre prevederile regulamentului suspus consultării publice se impune menţionată reducerea numărului de taxiuri. În prezent, potrivit lui Lică Neagu, liderul Camerei Taximetriştilor Constanţa, sunt în jur de 1800 de taxiuri pe străzile Constanţei. Dar, potrivit noului regulament, numărul acestora va fi redus la 1262, ţinându-se cont de faptul că legislaţia limitează la un număr de 4 taxiuri la mia de locuitori. „Propunerea de 4 la 1.000 de locuitori îmi aparţine, dar de la data respectivă, de acum câţiva ani, lucrurile s-au mai schimbat. Trebuie luat în calcul şi faptul că în timpul sezonului estival se măreşte numărul populaţiei. Acum suntem în jur de 1780 şi nu suntem suficienţi. Există o prevedere legală care stipulează că, în acord cu Camera Taximetriştilor şi în urma realizării unor studii numărul autorizaţiilor poate fi mărit”, a precizat Lică Neagu pentru „Replica de Constanţa”.

O altă prevedere a regulamentului stipulează ca, în momentul obţinerii autorizaţiei sau al reautorizării, departajarea solicitărilor să fie realizată în funcţie de un punctaj. Cu cât maşinile cu care se vine la autorizare/reautorizare au mai multe dotări, cu atât şansele de a „urca” mai în faţă sunt mai mari. Astfel, maşini vor trebui să aibă obligatoriu sub 5 ani vechime în cazul autorizării şi mai puţin de zece ani, în cazul reautorizării, aer condiţionat şi cel puţin două airbag-uri. Dacă au instalat GPS, perete despărţitor între şofer sau clienţi sau dispozitiv pentru înregistrarea percizărilor clienţilor deja este un „bonus” şi creşte punctajul acordat.

Totodată, regulamentul precizează şi faptul că vor primi autorizaţii/reautorizaţii doar firmele de taxi şi şoferii care prezintă documente de la Serviciul Public de Taxe şi Impozite Constanţa din care reiese că nu au datorii la bugetul local, sunt la zi cu impozitele şi nu au amenzi neplătite. Acest aspect ar putea duce, sunt de părere reprezentanţii taximetriştilor, la o reducere drastică a numărului taximetriştilor.

Totodată, nu vor primi reautorizări taximetriştii care au primit două sancţiuni pentru încălcarea legislaţiei taximetriei. Surse din rândul taximetriştilor susţin, însă, că la acest moment sunt pe piaţă firme de taxi care nu şi-au mai prelungit autorizaţia, dar continuă să scoată maşini pe stradă.

Regulament privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanţa poate fi consultat AICI.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comu de jos bun bravo asa da asta e solutia
0
0
Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il aiba taximetristii e un sistem de feedback, atat pentru clienti cat si pentru soferi, se comporta urat soferul? 1 stea. Daca ii scade sub 2 stele eliminat din sistem. Daca ia 10 note de 1 stea pe zi, chemat de firma de taxi pentru explicatii plauzibile, altfel out. Pana nu o sa se indeplineasca serios functia asta de control, nu o sa se modifice nimic in bine.
4
0
Ba astia de va plangeti in comentarii, cand vedeti un nesimtit in maieu si slapi, sunati frate la locala si l-ati aranjat, e asa greu?
4
1
propun infiintarea unui fond al solidaritatii pentru taximetristii in varsta care nu vor mai avea voie sa conduca, fiecare taximetrist activ va plati cate zece lei pe luna , in contul acestui fond de solidaritate, suma va fi impartita in mod egal, tuturor acelora care nu mai au cum sa obtina atestatul de taximetrist din cauza varstei
1
0
Lica Neagu - tigan imputit, libidinos, prost si ingamfat. Taximetristi constanteni, scapati de aceasta nulitate!
3
0
Aveti Blackcab in Constanta.la ce va mai trebuie taxiuri?soferi decenti tinuta impecabila masini mai mult decat decente.desteptati va. Aloooo Constanta suntem in 2019 si voi tot la mila loganurilor cu 1 milion de km la bord stati?fraieri mai sunteti
8
3
Ar trebui ca la 3 abateri sa li se suspende autorizatia pe 3 luni. La urmatoarele suspendate pe un an. La fel pentru cei care nu isi platesc amenzile. Ar trebui alt lider, tov profesor are treaba si pe la Chisinau. Tinuta sa fie decenta, masina ingrijita, fara 300000 km la bord. Accesul UBER si Clever in oras
6
2
Te agiti fagadau ca tot nu mai prinzi un mandat!
5
3
Modificarile sunt bune, suntem de acord atat pentru protectia taximetristilor cat si pentru protectia clientilor. Si punctul de vedere al celorlalti 3 comentatori de mai jos mi se pare pertinent.
5
1
Lica Neagu este un lingau PSD-ist care nu va intra in conflict cu primaria . Altfel Lica Neagu va dispare pentru ca oricum nu este bun de ceva . Taximetristi au nevoie sa se puna in ordine dar nu cu un reprezentant ca Lica .
9
1
Lasati-ne cu janghinele astea de borfasi , tigani , cocalari si manelisti. Sa vina Uber si Taxify au Clever. Japca o sa fie mereu in taximetria constanteana
17
3
Despre soferii in maieu si slapi sau cei pirogravati pana in gat nu se pomeneste nimic? Dar depre cei care probabil au luptat in 1878 la Smardan si acum isi tarasc hoiturile pe sosele, incurcand traficul?
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108