REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a fost înhumat cu onoruri şi omagiile succesorilor

Primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a fost înhumat cu onoruri şi omagiile succesorilor

Replica API 18 mai 2022 | 00:00 775

Primul preşedinte al Ucrainei independente post-sovietice, Leonid Kravciuk, decedat în urmă cu o săptămână, la vârsta de 88 de ani, a fost înmormântat marţi după ce a fost omagiat în centrul Kievului, relatează AFP.

Actualul şef al statului ucrainean, Volodimir Zelenski, tăcut, dar vizibil emoţionat, alături de soţia sa, a depus un buchet de flori albe, roz şi violet lângă sicriul acoperit cu drapelul galben-albastru al Ucrainei. Cuplul prezidenţial a păstrat un moment de reculegere lângă catafalcul păzit de o gardă militară de onoare, în ţinută de gală, citează Agerpres.

Ceremonia funerară deschisă publicului a avut loc la Ucrainski Dim (Casa Ucrainei), un edificiu circular înalt din beton, cu vitralii. Sicriul a fost aşezat în faţa unei fotografii mari a defunctului, un portret în care bărbatul cu păr alb zâmbea uşor.

Kravciuk "a fost la originea creării statului ucrainean", a spus Leonid Kucima, al doilea preşedinte al ţării, după ce i-a adus un ultim omagiu predecesorului său. "Am colaborat cu el mulţi ani. Ne înţelegeam bine. Nu ne-am făcut declaraţii de dragoste, dar ne veneam în ajutor unul altuia de câte ori puteam".

Un alt fost preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că "se sfârşeşte o întreagă eră" şi a reamintit de asemenea că Leonid Kravciuk "a fost bărbatul care ne-a creat independenţa, care ne-a creat armata, instituţiile".

Înmormântarea a avut loc în cursul după-amiezii în cimitirul Baikove din sudul Kievului, unde se află mormintele multor personalităţi. Au asistat numai câţiva apropiaţi.

Născut în 1934 într-o familie de ţărani din regiunea Rivna, care aparţinea la vremea respectivă Poloniei, Leonid Kravciuk a urcat până la cele mai înalte niveluri ale ierarhiei sovietice.

În august 1991 era conducătorul Republicii Socialiste Sovietice Ucraina. În numai câteva zile, a reuşit să convingă majoritatea comunistă a parlamentului de la Kiev să proclame independenţa ţării. Câteva zile mai târziu, a fost ales preşedinte din primul tur de scrutin. Pentru abilitatea cu care a obţinut compromisul între comunişti şi naţionalişti i s-a spus "vulpea cea vicleană".

În decembrie acelaşi an, Kravciuk a semnat alături de omologii săi din Rusia şi Belarus, Boris Elţin şi Stanislav Şuşkevici, un tratat prin care s-a reglementat dezmembrarea Uniunii Sovietice. Ucraina independentă nu a mers însă imediat pe calea republicilor baltice sau a Poloniei, către integrarea europeană. Sub presiunea Moscovei şi a Washingtonului, ţara a cedat Rusiei armele nucleare moştenite de la URSS.

La alegerile prezidenţiale din 1994, a fost învins de Kucima, care deţinuse funcţia de premier. Kravciuk a fost ales ulterior deputat şi şi-a continuat cariera politică până în 2006.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920