REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Procurorii DNA controlează contractele încheiate între Primăria Constanţa şi mai multe societăţi. Mazăre, pregătit pentru a fi „umflat”

Procurorii DNA controlează contractele încheiate între Primăria Constanţa şi mai multe societăţi. Mazăre, pregătit pentru a fi „umflat”

Replica API 6 februarie 2015 | 22:46 498

M-am obişnuit…

M-am obişnuit…

Procurorii DNA Bucureşti au descins, de la primele ore ale dimineţii, la Primăria Constanţa, dar şi la sediul Tv Neptun, pentru a verifica mai multe contracte. În vizorul DNA a intrat şi societatea care se ocupă de salubrizare, dar şi firma care a construit centrul comercial Maritimo, respectiv Tripont Invest SRL. La sediul primăriei a ajuns ieri dimineaţă şi primarul Radu Mazăre, el precizând că e pregătit pentru a fi „umflat”. Nu a fost aşa, motiv pentru care, puţin mai târziu, a fost liber să plece acasă, numai că edilul a ales să dea o tură cu caiacul.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile DNA de la Primăria Constanţa sunt efectuate într-un dosar deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate, care a constatat că primarul Radu Mazăre nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese, atribuind contracte publice unor firme controlate de omul de afaceri Sorin Strutinsky, deşi era asociat cu acesta la alte opt societăţi comerciale. Astfel, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, de serviciu şi a unor infracţiuni economice, comise în perioada 2008 - 2014. În cursul zilei de 05 februarie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Între timp, la primărie a ajuns şi Radu Mazăre, care a precizat că nu ştie dacă se va mai întoarce acasă.

„M-am spălat pe cap şi m-am dat cu deodorant care îmi aduce aminte de Brazilia”

„Am discutat cu ei de dimineaţă şi a venit înaintea mea viceprimarul ca să asiste la percheziţii. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu un deodorant care îmi aduce aminte mie de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros pentru că s-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta-i viaţa. Trăim ca pe vremea Securităţii, când te umfla. Dacă mă umflă, o să-mi ia telefonul pe care-l am la mine. Dacă nu, o să mă duc să fac o tură cu caiacul, că e o zi frumoasă. Nu ştiu ce e cu percheziţiile, pot decât să bănuiesc. Sunt nişte domni, caută nişte contracte. Ştiu că sunt şi la Tv Neptun, unde, tot aşa, caută nişte contracte şi bănuiesc că şi facturi, documente de plată. M-am obişnuit cu ce se întâmplă în România, m-am obişnuit să mă culc seara şi a doua zi... Oricum, când a venit şi m-a trezit filipineza (femeia în casă – n.r.)..., a venit DNA-ul pe undeva, sigur, aşa mi-am zis. V-am spus, am vorbit cu colegii, mi-au spus că au venit procurorii şi că trebuie să vin la primărie. Făgădău (viceprimarul Decebal Făgădău – n.r.), care e mai european şi vine mai devreme la serviciu decât mine şi lucrează nu atât de târziu ca mine, a venit să asiste el şi să le predea documentele. Eu am întrebat dacă mă umflă şi ei au zis că nu, dar acum nu se ştie, aşa că m-am pregătit. Aceste contracte au mai fost verificate, nu ştiu ce să zic”, a declarat Mazăre la sosire. Întrebat dacă are vreo bănuială că ar fi vorba de vreo comandă politică, Mazăre a răspuns: „Ei, hai, parcă voi nu vedeţi ce-i în ţara asta. Hai şi nu mă mai puneţi să vorbesc, poate mă mai caută şi pe la controlul judiciar...”. Cât despre reţinerea lui Sorin Strutinsky, acesta nu a vrut să comenteze.

Firma care a construit centrul comercial Maritimo, în vizorul DNA

La scurt timp, primarul a ieşit din instituţie, declarând că e liber să plece acasă momentan, motiv pentru care va aface o tură cu caiacul, cu plecare din zona Cazino din Mamaia. „A rămas viceprimarul, şefa de cabinet şi ceilalţi colegi ai mei ca să le predea documentele. Este vorba despre o perioadă destul de îndelungată, vor să ia documentele cu societatea de televiziune la care am fost angajat, de la ziar, cu firma care strânge gunoiul, care are contract, după cum ştiţi, de prin 90 şi ceva. A sunat ofiţerul judiciar la procuror, vor contractele din 2007 încoace. Modalităţile de achiziţie, care au mai fost verificate şi răs-verificate şi autorizaţiile de construcţie de la două societăţi. Una este mall-ul de la Maritimo şi cealaltă..., nu s-a construit acolo, nu ştiu”, a spus edilul. Întrebat dacă ştie ce este cu societatea Tripont Invest SRL, acesta a răspuns: „Da, este firma care a construit mall-ul de la Maritimo”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108