REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Producătorii și distribuitorii auto, obligați să dețină puncte de colectare a mașinilor scoase din uz

Producătorii și distribuitorii auto, obligați să dețină puncte de colectare a mașinilor scoase din uz

Replica API 15 iunie 2015 | 00:00 191

Un proiect de lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz se va afla, luni, la votul Senatului. Legea stabilește măsuri care urmăresc prevenirea formării de deșeuri provenite de la vehiculele scoase din uz, reutilizarea, reciclarea, dar și alte forme de valorificare a acestor autoturisme și a componentelor acestora pentru a reduce deșeurile.

În scopul prevenirii apariției deșeurilor, fabricanții de vehicule, în colaborare cu fabricanții de componente și de materiale, sunt obligați să proiecteze și să producă noile vehicule cu luarea în considerare a posibilității de dezmembrare, reutilizare și valorificare a componentelor. Totodată, la art. 4 (1) al legii se stipulează faptul că materialele și componentele vehiculelor vor fi introduse pe piață numai dacă nu conțin plumb, mercur, cadmiu și crom hexavalent.

Potrivit proiectului, pentru vehiculele scoase din uz, predarea la instalația de tratare nu trebuie să implice nici un cost pentru ultimul proprietar, iar producătorii și/sau distribuitorii de autovehicule au obligația să asigure, individual sau prin contract cu alți operatori economici, minimum un punct de colectare în fiecare județ, un punct de colectare în fiecare oraș cu peste 100.000 de locuitori și șase puncte de colectare în București, câte unul în fiecare sector.

Proiectul este o hotărâre a Guvernului, trimisă Senatului spre adoptare, cu procedura de urgență, la 27 mai a.c. Comisia pentru mediu a emis raport favorabil pentru lege, la fel și Consiliul Legislativ.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108