REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Profesorii reclamă: 'Suntem UMILIȚI! Secretarele și șoferii din primării au salarii mai mari decât noi!'

Profesorii reclamă: 'Suntem UMILIȚI! Secretarele și șoferii din primării au salarii mai mari decât noi!'

Replica API 19 ianuarie 2018 | 22:44 519

Cât preț pun guvernanții pe educație? Deloc, atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, în condițiile în care angajații din educație au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în ciuda majorărilor anunţate în acest an. „Avem profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreţionar. Este de-a dreptul revoltător, cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră”, atrage atenția Simion Hancescu, președintele federației.

„De la 1 ianuarie 2018 un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Un profesor cu peste 40 de ani de muncă va avea de la 1 ianuarie 2018 salariul net de 2.887 lei ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%”, precizează aceeași sursă.

„Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederațiile sindicale nu au primit acest proiect și nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaționale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale și care nu au știut ce se întâmplă și în celelalte sectoare de activitate, așa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010. Legea de salarizarea în sistemul bugetar ar fi trebuit să așeze salariații în grile în funcție de cât de mult depinde dezvoltarea economică a României de domeniul din care fac parte aceștia. Privind grilele de salarizare, admninistrația și cei care lucrează în instituțiile de forță ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat această lege”, au afirmat

„Iată câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali – valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018: Viceprimar de comună sub 3.000 locuitori – 5.700 de lei (coeficient – 3); Viceprimar de municipiu reședință de județ – 15.200 de lei (coeficient – 8); Primarul Capitalei – 19.000 de lei (coeficient – 10). Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienți de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoința șefului instituției și de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situația în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime”, a mai arătat Simion Hancescu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La fel si in alte sisteme cum ar fi mapn. Un sofer ia mai multi bani ca un subofiter cu vechime maxima.
0
0
Sunt profesori cu rezultate notabile ai caror elevi chiar fac performanta la olimpiade si concursuri internationale si premiati la NASA. Democratia a ceasta pe care am abordat-o noi romanii a patruns si in sistemul de invatamant, pornind de sus , de la programe scolare, manuale alternative, schimbari de regulamente ,pana la elevi , unii dintre ei considerand ca scoala este locul unde te duci si de unde vii.Autoritatea profesorului a scazut tocmai acestui lant din care s-au rupt mai multe verigi.Pentru erorile din sistem nu acuzati doar cadrele didactice.Parinti dezinteresati s.a.m.d.
3
0
Veniti la politie,pompieri,sri,aici sunt parazitii societatii care tin Romania bolnava.
6
1
Si desigur in liceele unde promovabilitatea la bac este 0 doar elevii sunt puturosi,chiulangii,delasatori!
2
1
din care primarie?eu in locul vostru nu asa mai vorbi la cit va dati interesul se vad rezultatele
2
2
Dupa parerea mea aveti salarii ff mari. Aveti program de 18 ore pe saptamana cand ceilalti au program de 40 ore. Am spus care este programul, nu cat si cum munciti. Rezultatele copiilor spune tot despre asta. Cam 4 luni pe an sunteti in vacanta. Daca ar fi dupa mine, jumatate din salariu ar trebui dat numai pe performanta
6
7
incearca sa invrajbeasca pe cei din primarii cu cadrele didactice, dar de ce nu comparati voi cu aia din justitie care au avantaje materiale ca in vest? ce aia nu iau spaga? raspundere au ? canc,i deci despre ce vorbim?
4
0
Asa este cand la guvernare sunt mincinosi si lumea nu iese la vot. Au promis ca vot creste salariile dar au pacalit populatia.
4
1
Raportarea asta comunistoida la salariile altora este istorie. A murit sistemul ala. Daca nu iti convine salariul, pleci si iti gasesti alt angajator. Ca nu esti legat in lanturi de meseria de dascal. Poti chiar sa te faci... sofer sau secretara in primarie, daca ti se pare mai atractiv. Pe de alta parte, de ce sa te raportezi doar la sofer si secretara? Eu zic sa te plangi si ca Bil Gates are mai mult decat tine, desi nici el nu are studii superioare. Cere mai mult decat Gates, nu fi bleg.
6
4
poate soferu nu doarme ca profesoru in banca,,,,,Profesor Transpirand si cuc clocind nu am vazut..
3
8
Sa veniti la Poarta Alba sa vedeti ce salari au Primaru,Vicele,secretara si pol. locala.
4
0
NU S-A SCHIMBAT NIMIC IN ATATIA ANI.NEPOTI SI SI NEPOATE PRIN PRIMARIILE CARE NU DESERVESC CETATEANUL, CI PROPIIILE INTERESE, IAR IN INVATAMANT DACA ELEVULUI NU-I PASA CE VA DEVENI SI IL SFIDEAZA PE PROFESOR, ACESTA VA PARASI TARA CARE-L RAPLATESTE CU UN SALARIU DE MIZERIE.
7
0
De doua ori s a incercat reforma in invatamant. De fiecare data cei care au iesit in strada si au rasturnat guvernul au fost profesorii. Inteleg ca le convine actualul sistem. Sa va fie de bine.
6
2
La ce repetenti ajung azi profesori aveti chiar prea mult... Sistemul e prabusit ca valoare, trebuie multi ani sa isi revina, daca se mai poate...
10
0
lasa ca si voi munciti de v-ati rupt
9
0
Hai ca stim si noi cum SE DA un definitivat sau examen de grad : masa mare ca la nunta cu dar si ...gata 'telectuala la clasa.Nu vrei secretara sau sofer? Ti-ar sta bine si e ceva serios!
10
4
Ati votat cu psd?!!! Acum ciocu' mic!!!!
7
6
La primarii nu ai loc de nepoti si nepoate, iar spagile curg si acolo garla pentru autorizatii si alte documente pe care le primesti cand vor muschii lor nu in termen legal, Iar daca vorbim de competente, hai s-o lasam moarta.Un cadru didactic are de dat un definitivat, un examen de grad, chiar si pentru a fi suplinitor tot da un test, pe cand secretara si soferul din primarie e teapan pe scaun, unu , doua sau chiar mai multe mandate, depinde cat sta unchiul la butoane.
8
6
Si care ar fi problema. Fara profesori se poate trai, dar fara functionarii din primarii NU. Daca un profesor decedeaza, FARA amaratul de functionar de la starea civila NU POATE FI INGROPAT
7
9
Mergeti la primarii si deveniti secretare si soferi.Sunteti in stare? Mai ales sa nu loviti masinile de serviciu! Si voi sunteti competenti? De cand nu se mai fura la bac nu mai va laudati cu procentele.Cand nu erau camere de filmat Ati furat munca copiiilor si parintilor cinstiti atunci cand ati promovat la bac betive cu note peste 9 trimitandu-le in facultati.Ati umplut facultatile de curve si betive .Rusine profesorilor care au furat si au scapat nepedepsiti.Vreti bani?panaramelor
14
8
Nu exista nicio problema reala cand PSD are tot 42% sustinere electorala, asa ca mai indurati, davanpulamea de romani hoti lenesi si smecheri.
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108