REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Programul Rabla Local, un eșec?!

Programul Rabla Local, un eșec?!

Victor ROTARU 15 ianuarie 2023 | 00:00 1985

Programul Rabla Local, menit să reducă pe cât posibil mașinile ce sunt trecute de vreme, merge dintr-o amânare în alta. Programul ar fi trebuit să înceapă pe 23 septembrie 2022, ulterior fiind amânat pentru 30 septembrie. Administrația Fondului pentru Mediu a mai amânat odată lansarea programului, pentru perioada 11 noiembrie 2022 – 30 decembrie 2022, ca în final să fie amânat până la începutul anului curent, fără a fi specificată data. În județul Constanța, 4 localități s-au arătat dispuse de a participa, dar după atâtea amânări, nu rămâne decât să ne întrebăm dacă se mai realizează sau nu programul.

Foto cu rol informativ

Banii sunt principalul motiv pentru care programul Rabla Local a ținut-o dintr-o amânare în alta. Deși inițial se stabilise ca administrațiile locale să achie 50% din suma de 3.000 de lei, cealaltă jumătate fiind acordată de către AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), între timp lucrurile s-au schimbat, administrațiile locale urmează să plătească 20% din sumă. Frica cea mai mare a autorităților locale este legată de faptul că vor trebui să achite suma integrală pentru program, fiecărui doritor, iar decontul din partea AFM să înregistreze întârzieri, astfel, să aibă o lipsă la buget.

După atâtea amânări, nu rămâne decât să ne întrebăm dacă administrațiile locale vor mai derula sau nu programul. Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, a declarat: „Deocamdată nu avem nici o informare în acest sens. Nu avem bani prevăzuți, nu știm care este sursa de finanțare. Vom încerca să vedem care este treaba. Efectiv, norme de aplicare, bugete, nu avem nimic concret.

Iulian Soceanu - primarul orașului Techirghiol

Prima primărie care și-a arătat intenția de implementare a programului Rabla Local a fost Năvodari. Viceprimarul orașului, Costel Dumitrașcu, a declarat pentru Replica de Constanța: „În decembrie, anul trecut, cei de la Guvern, de la Ministerul Mediului au amânat implementarea programului pentru că nu mai aveau bani, și acum vor aștepta să se aprobe bugetul la nivel național. Toate U.A.T.-urile așteaptă după Guvern. Ei spun cât decontează, condițiile. Noi vrem să îl facem, dar dacă Guvernul nu spune nimic... nici nu vreau să ne chinuim să dăm o hotărâre de consiliul local, diferită de a Guvernului, și să ne asumăm toată suma de 3.000 de lei. Dacă guvernul vine cu 50%, 70-80%, de ce să nu profităm?!

Costel Dumitrașcu - viceprimarul orașului Năvodari

Chiar dacă la prima strigare primăria municipiului Constanța nu a răspuns cu „prezent”, referitor la programul Rabla Local, lucrurile s-au schimbat între timp, reprezentanții primăriei municipiului Constanța au transmis că programul se va realiza în continuare, dar nu se știe când se va stabilii data demarării programului.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
iar trebuie sa dam bani publici. scoase din uz si gata!
2
3
Daca RAR ul si statiile ITP si-ar face treaba si ar scoate rablele astea fumegande de pe strazi, programul ar putea functiona. Asa, nu!
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468