REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Propuneri ale USR Constanţa privind Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei

Propuneri ale USR Constanţa privind Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei

Replica API 23 ianuarie 2019 | 02:32 452

În data de 18 ianuarie a.c., Uniunea Salvați România (USR) - filiala Constanța a transmis, către Primăria municipiului Constanța, câteva propuneri privind Planul Urbanistic Zonal al peninsulei, aflat în dezbatere publică.

Analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei, dar şi construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu, se numără printre propunerile USR.

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, a făcut o radiografie a zonei peninsulare, ilustrând neconformitățile de acum, dar și posibilitățile extraordinare de reabilitare a centrului istoric al Constanței.

Stelian Ion a declarat: „După cum știți, în luna decembrie a anului trecut, Primăria Constanța a organizat o așa-zisă dezbatere publică despre noul PUZ din peninsulă. Este un moment foarte important, însă total ratat de către primărie, pentru că informațiile de bază au lipsit cu desăvârșire. Ar fi trebuit pregătită din timp această dezbatere publică, ar fi trebuit puse la dispoziție, către public, niște materiale prin care să se informeze corect și concret asupra intențiilor noului PUZ. Dincolo de toate acestea, trebuie să remarcăm că acest PUZ este deosebit de important pentru Constanța – zona Peninsulă este, practic, inima Constanței, este Centrul Istoric, este zona cea mai încărcată de vestigii arheologice, este piatra de temelie a orașului nostru. Tocmai de aceea, acest PUZ trebuie să aibă parte de o maximă transparență, să fie supus unor dezbateri reale, nu de fațadă, așa cum s-a întâmplat în nenumărate rânduri cu alte PUZ-uri inițiate de administrațiile Mazăre și Făgădău. În fapt, U.S.R. Constanța propune câteva puncte de vedere referitoare la elaborarea PUZ peninsulă, ținând cont atât de specificitatea zonei, cât și de tendințele moderne de amenajare a centrelor istorice.” I. DIN PUNCT DE VEDERE AL FUNCŢIUNILOR: - Degrevarea zonei peninsulare de funcţiuni administrative generatoare de trafic auto şi aglomeraţie excesivă şi transformarea clădirilor în obiective culturale/turistice. Înainte ca acest lucru să fie posibil, se va amenaja UN centru/cartier nou administrativ-financiar şi de afaceri într-o zonă optimă acestor funcţiuni. Funcţiuni permise în zona peninsulară: cultură (expoziţii, teatre, săli pentru spectacole, muzee, ateliere, oceanograf, acvariu), culte (biserici), turism (unităţi de cazare), servicii (bănci, agenţii de turism, restaurante), comerţ de mici dimensiuni, profesii liberale, ateliere mesteşugăreşti, locuire, spaţii verzi, zone de relaxare şi loisir, locuri de joacă şi altele. CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE: 1. Analizarea posibilităţii de a reloca întreg ansamblul de justiţie (Tribunal, Judecătorie şi Curtea de Apel) pentru a putea pune în valoare ansamblul de clădiri istorice format din Palatul Regal, Casa Şuţu şi Casa cu Lei; 2. Construirea unui muzeu care să pună în valoare vestigiile arheologice de sub Piaţa Ovidiu;

3. Punerea în valoare a vestigiilor: Basilica din curtea Colegiului Mihai Eminescu, Zidurile Cetăţii de sub strada Arhiepiscopiei, Poarta Mare a Cetăţii Tomis şi altele. II. DIN PUNCT DE VEDERE AL CIRCULAŢIEI, PARCǍRILOR ŞI TRANSPORTULUI ÎN COMUN: - Restricţia circulaţiei auto (cu excepţia riveranilor) de la străzile Traian şi Negru Vodă spre zona istorică şi Portul Turistic Tomis. Accesul se face pe bază de cartelă; - Alimentarea cu marfă se va putea face doar în anumit interval orar (ex: 4:00 – 8:00 AM); - Amplasarea parcărilor supraetajate/subterane doar către periferia zonei peninsulare; - Transport public electric sau “solar bus” în zonă; - Circulație velo permisă fără piste de biciclete în interiorul zonei peninsulare şi Portul Tomis - Funicular. CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE: 1. Construirea unei parcări supraetajate încăpătoare în locul parcării existente de la Poarta 1. Accesul se va face doar din Strada Termele Romane, fiind singura arteră circulabilă fără restricţii din zona istorică; 2. Realizarea unor funiculare din Piaţa Ovidiu către Portul Tomis şi de la Hotel Ibis către plaja Modern care vor facilita accesul persoanelor către faleză; 3. Amplasarea de staţii pentru închiriere biciclete şi bicilete electrice; 4. Colectarea deşeurilor de către firma contractată se va realiza noaptea sau în intervalul în care au acces şi mașinile pentru marfă. III. DIN PUNCT DE VEDERE AL REGIMULUI DE ÎNĂLȚIME: - Nicio construcţie nouă nu va depăşi înălţimea maximă la cornişă a celei mai înalte clădiri monument din zona peninsulară (exceptând turnul moscheei). IV. DIN PUNCT DE VEDERE AL AUTORIZAȚIILOR DE CONSTRUIRE: - Vor fi eliberate autorizaţii de construire în următorii 10 ani doar pentru: reabilitarea/restaurarea clădirilor, reconstruirea unor monumente (sau construcţii aflate în zona protejată) deja degradate, imposibil de salvat sau care deja au fost în trecut demolate sau căzute, pentru obiective culturale (muzee, pavilioane expoziţionale de artă, teatre, cinematografe în aer liber,etc) numai în condiţiile în care acestea se încadreaza perfect în specificul istoric al zonei, lucrări de reabilitare spaţii publice şi amplasare de mobilier urban, lucrări de terasare şi consolidare taluzuri; - Se vor introduce în subteran cablurile electrice şi telecomunicaţii, dacă există; - Se va interzice amplasarea aparatelor de aer condiţionat şi a antenelor pe faţadele clădirilor. CONCRET, U.S.R. CONSTANȚA PROPUNE: 1. Interdicţie de construire pe taluz până la exprimarea sentinţei definitive a tribunalului în cazul retrocedării acelor terenuri.

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Suna aparent bine. Vreti sa distrugeti Piata Ovidiu si str. Arhiepiscopiei?Parcari supraetajate? Cat costa si cat dureaza? Cred ca sunteti doar gelosi pe furaciunile pesedeilor.
1
3
corecte propunerile
4
1
Replica blocheaza toate comentariile pozitive la articoulul cu Cilos si lasa doar pe cele denigratoare: Ciolos este un om de mare valoare, este un fost premier, comisar UE, cu multe calitati: respect,cultura, educatie, principii,...etc., incomparabil cu tantita de Videle, marioneta lui Dragnea, care abia citeste dupa niste hartii.... si pe alea, le incurca !? Oricum este cu ZECE CLASE peste DRACnea sau tariceanu care in afara de legi ca sa-i scape de puscarie nimic n-au in cap! Faceti CIRC pe banii si rabdarea poporului.Cat va mai suportam ?!
5
2
Foarte coerente propunerile !
5
1
Un partid care si ca celelalte vine pe reteta veche cu oameni infiltrati o groaza,un PSD combinat cu PNL SI PMP dar cu fata noua new age pe nou,au pornit mai rau ca Plicusor Dan sau mai rau ca Gusa Capusa si tentativele ieftine de a isi arata pana la urma adevarata fata...falsa...ca toti niste falsi slugoi veniti pe o filiera anume
1
7
Va bagati in seama ca musca si nu faceti nimic concret! Sunteti mai periculosi ca PSD sau PNL! De fapt, toti sunteti o apa si un pamant! Pacat de aceasta tara!
2
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108