REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Psihologii avertizează: cutremurul din Turcia poate avea impact major asupra copiilor din România

Psihologii avertizează: cutremurul din Turcia poate avea impact major asupra copiilor din România

Maria ONICA 25 februarie 2023 | 00:00 1267

Evenimentele tragice desfășurate în ultima perioadă în Turcia pot afecta copiii din România prin intermediul adulților. Deși aceștia nu au trăit o poveste asemănătoare, îngrijorarea tutorilor poate fi transmisă către copii. Psihologul Luminița Shepherd a declarat, pentru reporterii Replica de Constanța, cum pot fi afectați copiii românilor de subiectul cutremur. 

Psihologii avertizeaza: cutremurul din Turcia poate avea impact major asupra copiilor din RomaniaLuminița Shepherd, psiholog

Tragedia din Turcia a cutremurat întreaga planetă. Pe lângă sentimentul de tristețe și încercarea de a empatiza cu cei aflați în suferință în urma cutremurului, foarte mulți români și-au imaginat că ar putea trece prin-un astfel de episod.

Unii dintre aceștia și-au reamintit de cunoscutul cutremur produs în România, în anul 1977 care a lăsat multă durere în urmă. La ceea ce nu se gândesc mulți adulți este faptul că toate aceste stări le induc, le transmit și copiilor.  

Psihologul Luminița Shepherd explică părinților și tutorilor faptul că cei mici pot deprinde aceeași stare pe care un adult o simte în momentul în care își reamintește întâmplarea unei astfel de scene trăite sau povestește despre ea.

Potrivit acesteia, conexiunea mama-copil, tată-copil, tutore-copil este una foarte puternică și poate transmite neliniștea adultului la copil.  

Psihologii avertizeaza: cutremurul din Turcia poate avea impact major asupra copiilor din Romania

Copiii, în general, nu au habar despre cutremur, atâta timp cât nu au trecut printr-o situație de genul acesta. Singura temere care poate să apară este din cauza membrilor familiei, care sunt panicați și pot să transmită mai departe o stare de temere copiilor. Părinții la rândul lor, când se confruntă cu stimuli de genul, la știri despre cutremure, chiar și aici în țară, încep să discute despre subiectul acesta, încep să-și reamintească stările pe care le-au avut, unde se aflau în momentul în care au trăit un cutremur la viața lor. Este foarte important ca părinții în familie să știe cum să gestioneze vești de genul acesta. Copii vor absorbi orice fel de stare emoțională pe care o trăiește părintele, adultul, îngrijitorii primari“, a declarat pentru reporterii Replica, psihologul Luminița Shepherd.

Aceasta a specificat faptul că „ există această corelație în modul în care părinții își gestionează și își autoreglează stările emoționale. Corelează starea aceasta cu anxietatea copiilor, cu felul lor de a-și regla, la rândul lor, stările emoționale prin care trec.“ 

Reamintim că, la începutul lunii, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 a lovit centrul Turciei, dar și Siria.  Au fost 6.210 de replici, sute de mii de apartamente au fost distruse, sute de blocuri puse la pământ și peste 50.000 de morți. Și România a trecut peste o  astfel de tragedie, adevărat, de proporții mult mai mici, în 1977.

Evenimentul cutremurului din 1977 

Psihologii avertizeaza: cutremurul din Turcia poate avea impact major asupra copiilor din Romania

 Cutremurul din '77 a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți, peste 1.500 de morți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, acolo unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Omenirea a ajuns o adunatura de fatalai care se caca pe ei la orice chestiune. Chiar nu aveti probleme adevarate care trebuie sa fie rezolvate?
0
0
Ba, chiar prostiti lumea, ce dracu are asta cu copilul?
0
0
Madam prima care sperie copiii sânt cei care se trezesc vorbind aiurea Toate generațiile au prins cutremure La copii trebuie explicat chiar de voi psihologii sau profesorii la școli Japonezii ii invată pe copii de la grădiniță Ar trebui in clase băncile să fie mai late in caz de cutremur copiii să se bage sub ele La fel și catedra profesorului Altă variantă in clase nu există la cutremure
3
0
DE LA SCULARIE,AM APROFUNDAT EFECTUL RAZELOR DE LUNA ASUPRA GALOSILOR DE GUMA ,MAI ESTE O STIRE IN CARE ESTE EXPLICAT EFECTUL BAUR CARBOGAZOASE CU COFEINA ASUPRA TESTI CU LE LOR UNOR SORICEI SI ARATA NUMAI FERE CARE BEAU MEPSI SAU COALA
2
0
Dna din imagine e mai speriată decât orice copil din Romania .
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468