REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Rangu (ASF): Prevenirea riscurilor unei conduite necorespunzătoare a asigurătorilor este un element esenţial în strategia noastră

Rangu (ASF): Prevenirea riscurilor unei conduite necorespunzătoare a asigurătorilor este un element esenţial în strategia noastră

Replica API 28 iunie 2018 | 00:00 188

Călin Rangu

Prevenirea riscurilor unei conduite necorespunzătoare a asigurătorilor este un element esenţial în strategia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi de aceea nu ne vom mai uita doar la efect ci vom dezvolta noi mecanisme proactive care să prevină şi să identifice cauzele reale, afirmă susţine Călin Rangu, directorul Direcţiei Supraveghere, Control Intermediari şi Reguli de Conduită din cadul ASF.

"Prevenirea riscurilor unei conduite necorespunzătoare a asigurătorilor este un element esenţial în strategia noastră, mergând dincolo de simpla interacţiune punctuală consumator - asigurator. Nu ne vom mai uita doar la efect, în general identificat prin petiţii sau prin controale post-factum, reactive. Vom dezvolta noi mecanisme proactive care să prevină, să identifice cauzele reale. Acestea se pot regăsi la nivelul anumitor entităţi supravegheate datorită eventualei lipse de procese bine structurate, proceduri ineficiente sau incomplete, o cultură organizaţională deficitară, personal neinstruit corespunzător şi nemotivat din perspectiva punerii consumatorului pe primul plan. Pentru prima dată vom analiza întregul procesul de viaţă al unui produs, de la creare, testare, lansare pe piaţă, informarea şi transparenţa, contractare, monitorizarea lui continuă, distribuţia sa, remunerarea distribuitorilor şi evitarea conflictelor de interese, modificarea produsului când se constată că ar fi în detrimentul consumatorului şi nu în ultimul rând, esenţa asigurărilor şi a protecţiei consumatorilor, despăgubirea corectă a beneficiarilor legitimi ai asigurării în caz de daună" a declarat, miercuri, Cătălin Rangu, într-un comunicat, scrie AGERPRES.

Consiliul ASF a adoptat în data 26 iunie 2018 modificarea ROF ASF pentru a institui atribuţii de supraveghere şi control a regulilor de conduită ale asigurătorilor în vederea unei protecţii proactive a consumatorilor.

Astfel, Direcţia Supraveghere, Control Intermediari şi Reguli de Conduită va dezvolta mai multe instrumente de supraveghere şi control a cauzelor care pot afecta consumatorii şi nu doar a contoriza şi analiza reactiv problemele prin petiţii, asigurând convergenţa cu practica europeană în care eficienţa e dată de protecţia consumatorilor prin instrumentele de supraveghere a conduitei.

"Regulile de conduită în desfăşurarea activităţii şi gestionarea riscului de conduită în sectorul asigurărilor au o importanţă din ce în ce mai mare la nivel european. Din acest motiv au apărut directivele şi regulamentele delegate referitoare la distribuţie, informare şi transparenţă, evitarea conflictelor de interese etc. Bună conduită trebuie să fie miezul activităţilor entităţilor din asigurări, deoarece aceasta trebuie să dezvolte practici comerciale în concordanţă cu principiul general de a pune clienţii în centrul modului în care se desfăşoară activitatea. Gestionarea eficientă a riscului de conduită nu este doar un imperativ de reglementare, ci şi o bună practică de afaceri. O companie bună este aceea care îşi respectă clienţii şi îi pune pe primul loc. Din perspectiva industriei, abordarea şi soluţionarea rapidă a riscului de comportament emergent si cristalizat poate ajuta la evitarea costurilor potenţiale generate de conduită necorespunzătoare, cum ar fi sancţiuni, amenzi, despăgubiri, sau daune reputaţionale", susţin reprezentanţii ASF.

Autorităţile de reglementare şi de supraveghere îşi concentrează atenţia asupra riscului de conduită, având în vedere că o consolidare a supravegherii conduitei este importantă pentru consumatori, pentru societăţile de asigurare, distribuitori şi pentru piaţă în ansamblul său.

Potrivit sursei citate, această abordare promovează buna funcţionare a pieţelor, contribuind la condiţii echitabile de concurenţă, un mediu concurenţial sănătos, sporirea încrederii consumatorilor şi stabilitatea financiară, contribuind totodată la descurajarea credibilă a conduitei deficitare din piaţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108