REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Rata șomajului în Constanța, mult sub media pe țară

Rata șomajului în Constanța, mult sub media pe țară

Marieta ȘTEFAN 23 august 2023 | 00:00 857

În județul Constanța, rata șomajului este sub media pe țară, de cinci ani. Dacă în județele Vaslui și Teleorman este peste 8%, în Constanța este de doar 1.6% în timpul sezonului estival. Chiar dacă rata șomajului crește din toamnă, creșterea este nesemnificativă. O explicație ar putea fi faptul că rata şomajului este în legătură directă cu activitatea economică din judeţul respectiv.

Rata somajului in Constanta, mult sub media pe tara

Conform statisticilor, aproape trei milioane de români ar putea lucra, dar nu se angajează din diverse motive. De câțiva ani românii își caută job-uri, însă puțini sunt contactați de angajatori, cu toate că multe companii au nevoie de forță de muncă.

Majoritatea vor să recruteze tineri pe care să-i formeze în spiritul companiei, însă cei de până în 24 de ani acceptă greu. Candidații tineri, și așa puțini la număr, au devenit și mai pretențioși. Vor bonusuri pe lângă salariu, chiar dacă nu au experiență. În România, mai mult de 20% dintre tinerii nici nu lucrează, nici nu studiază, arată datele europene. La cealaltă extremă se află persoanele de vârstă mijlocie care și-au pierdut locul de muncă și le este foarte greu să se reorienteze spre altă meserie. În timp, își pierd speranța că ar mai putea lucra și se lasă purtați de val, parcă într-un tăvălug al monotoniei. 

Rata şomajului variază puternic între judeţele ţării

Rata şomajului este în legătură directă cu activitatea economică din judeţul respectiv. Activitatea economică este, la rândul ei, corelată cu ponderea şi puterea centrelor urbane din judeţ, infrastructura de transport, dar şi cu prezenţa unui centru universitar puternic. Rata şomajului variază puternic între judeţele ţării. Poate de aceea există diferențe atât de mari în ceea ce privește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Dacă în județele Vaslui și Teleorman rata șomajului este peste 8%, respectiv 8,5% și 8,3%, iar în județul Botoșani de 3, 17%, în județul Constanța era de doar 1,6%, la sfârșitul lunii iulie, reușind să păstrăm un procentaj sub media pe țară de cinci ani.

Rata somajului in Constanta, mult sub media pe tara

„La nivel național rata șomajului atingea 2,91 la sfârșitul lunii iunie. În județul Constanța era de doar 1.6%, la sfârșitul lunii iulie. De cinci ani de zile ne păstrăm procentul sub media pe țară”, ne-a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Constanța. 

Este adevărat că sunt mulți constănțeni care se mulțumesc să lucreze doar pe timpul verii, dar chiar și după ce aceștia încetează lucrul, rata șomajului nu crește semnificativ.

„După terminarea sezonului estival, rata șomajului crește doar cu două, trei puncte procentuale”, a concluzionat Adelina Vlad. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu apar in statistici toati oameni cu varsta intre 18 si 60 de ani care nu au nici un loc de munca si nu urmeaza nici o forma de invatamant sau calificare profesionala sau sunt pensionari caci sunt si pensionari pe caz de boala sau speciali care ies la pensie la 50 de ani.,asha sa spui doar ca somajul este 2%sa zicem informatia asta nu inseamna nimic.
1
1
adevarul e ca suntem si puturosi, nu prea ne place munca...
2
2
daaaaaa...in Constanta totul e lapte si miere, locurile de munca nu se obtin cu pile/spaga, toata lumea are job si o duce bine, nu este coruptie deloc, avem infrastructura, e curatenie, spatii verzi, locuri de parcare, strazile sunt sigure, soferii circula disciplinati, nu avem bombardieri, e minunat, ce mai!!
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468