REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Reacție vehementă a Rusiei după schimbarea limbii oficiale în Moldova

Reacție vehementă a Rusiei după schimbarea limbii oficiale în Moldova

Ana Maria LIPAN 21 martie 2023 | 00:00 1014

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomaţiei române care a salutat „limba română” în legislaţia naţională a R. Moldova calificând decizia Parlamentului din Moldova „restabilire a adevărului ştiinţific”.

Reactie vehementa a Rusiei dupa schimbarea limbii oficiale in Moldova

Într-o postare pe Telegram, Zaharova, Zaharova critică dur măsura:

„Serviciul de presă al Ministerului român de Externe informează că legea Parlamentului Republicii Moldova privind redenumirea limbii de stat a republicii în limba română "a restabilit adevărul științific", ceea ce va contribui la consolidarea relațiilor dintre Chișinău și București.

În lingvistica istorică, s-a stabilit de mult timp un consens în ceea ce privește limba moldovenească și limba română. Ele sunt într-adevăr asemănătoare, dar sunt dialecte diferite. Limba moldovenească este limba veche a moldovenilor, menționată în lucrările din secolul al XVII-lea. În 1628, a fost publicată cartea savantului german I. Alshted "Comorile cronologiei" , unde în tabelul limbilor și dialectelor pământului este menționată și limba moldovenească - lingua moldavorum... Există și referiri mai vechi la limba moldovenească, până în secolul al XVI-lea. Dar atunci nu exista limba română, ci româna veche, pe care mai corect este să o numim, după majoritatea cercetătorilor, valahă. Limba română propriu-zisă a prins contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după crearea unui set de reguli și a unei gramatici de către teologul român Samuil Micu-Klein.

Mai mult, limba moldovenească, ca limbă a statalității moderne, este în mod organic un simbol al autoidentificării locuitorilor Moldovei, formată în granițele moderne în 1940. Respingând limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău ridică întrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupată de România până în 1940) și cui aparțin pământurile de-a lungul Nistrului (care au făcut parte din Ucraina până în 1940)? Acum, limba moldovenească, în mod paradoxal, a fost păstrată oficial doar în Transnistria. Dacă vor să rescrie numele limbii, atunci să respecte logica istorică și să numească limba română moldovenească, și nu invers”, a spus Maria Zaharova.

Poziția Maiei Sandu

Autorităţile de la Chişinău rămân ferme pe poziţia de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română şi era nefiresc ca în legi, în Constituţie, să fie scris altfel”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă. Şeful statul susţine că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română şi orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicaţie asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

România a salutat decizia

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldoveneşti” în legislaţia naţională cu „limba română”, scrie stiripesurse.ro. Ministerul Afacerilor Externe al României menţionează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificaţie simbolică, întrucât restabileşte adevărul ştiinţific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova şi confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
intre rusi si ucraineni, o pozitie fata de moldoveni este cine sa-i incalece primul. sint la fel de agresivi, unii combinati cu tatarii, altii cu varegii.
4
3
Fuck Russia
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367