rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Regretul îți afectează sănătatea - află ce e de făcut

Sentimentele de regret sunt legate, prin definiție, de emoții negative, cum ar fi tristețea, remuşcarea şi neputinţa. Cercetătorii în neuroștiință explorează neurobiologia regretului și oferă chiar soluții pentru a depăși și gestiona sentimentele de regret.

Sursa foto: Shutterstock

Cu toate că regretul este legat de o situație ireversibilă, oamenii au capacitatea și trebuie să depășească regretul, să-și continue viața și să se dezvolte în continuare, indiferent de vârstă. Și aceasta este vestea bună: regretul poate fi depășit prin intervenții precum terapia și strategii aplicabile, bazate pe dovezi.

Regretul este o reacție foarte reală la un eveniment dezamăgitor din viața ta, o alegere pe care ai făcut-o și care nu poate fi schimbată, un lucru pe care l-ai spus și pe care nu-l poți lua înapoi. Este unul dintre acele sentimente de care parcă nu te poți scutura, o emoție negativă grea și intruzivă, care poate dura minute, zile, ani sau care poate reveni pe parcursul întregii vieți, scrie doc.ro.

Studiile imagistice arată că sentimentele de regret arată o activitate crescută într-o zonă a creierului numită cortexul orbitofrontal medial.

Confruntarea cu regretul este și mai dificilă din cauza celorlalte emoții negative legate de acesta: remușcare, tristețe și neputință. Regretul ne poate crește stresul, poate afecta negativ sănătatea fizică și poate distruge echilibrul hormonal și al sistemului imunitar. Regretul nu este doar neplăcut. Este nesănătos.

Un „sentiment de blocaj”

Există, practic, două moduri de a experimenta regretul: una este cea la care cercetătorii se referă drept calea acțiunii și cealaltă este calea inacțiunii. Adică putem regreta lucrurile pe care le-am făcut sau putem regreta lucrurile pe care nu le-am făcut.

Cercetările sugerează că regretele legate de acțiune, deși dureroase, îi îndeamnă pe oameni să învețe din greșelile lor și să meargă mai departe.

Dar regretul legat de calea inacțiunii - lucrurile anulate, oportunitățile pierdute - este mai greu de remediat. Acest tip de regret este mai probabil să ducă la depresie, anxietate, un sentiment de „blocare” și un sentiment de nostalgie legat de a nu ști ce ar fi putut fi.

Ce ar fi dacă…nu s-ar povesti!

Ca și în cazul altor emoții negative, nu funcționează să evitați, să negați sau să încercați să înlăturați regretul. Pe termen lung, aceste tactici nu fac decât să mărească sentimentele negative și să prelungească timpul în care suferi cu ele.

În loc să rămână blocați, oamenii pot gestiona aceste emoții în patru pași:

- În primul rând, acceptă faptul că le simți;

- Determină de ce le simțiți;

- Permiteți să înveți din ele;

- În cele din urmă, eliberează-le și mergi înainte.

Poți ajuta la eliberarea acestor sentimente de regret prin practicarea compasiunii de sine. Aceasta înseamnă să-ți reamintești că eșți om, faci tot ce poți, poți învăța din deciziile trecute și te poți dezvolta în continuare. Să arăți această compasiune față de tine te poate ajuta să accepți și să treci peste regret.

În plus, nimeni nu știe cu adevărat ce s-ar fi întâmplat dacă alegeai planul B. Poate că, deși pare acum o variantă ratată, ar fi putut fi mult mai ofertantă, lucrurile ar fi putut degenera într-o altă situație, regretabilă. Poate că de aceea înțelepciunea populară arata că alternativele nu sunt în totdeauna cea mai bună soluție, căutând parcă o consolare regretului. “Vrabia de pe gard”, “blana ursului din pădure”, “ce a fost, a fost”, “fuse și se duse” șamd. Deși par doar anecdote cu haz, ele trădează de fapt o viziune pozitivă asupra lucrurilor.

Regretul trebuie speculat mai degrabă …preventive, în sensul că învățarea din greșelile trecutului poate genera o atitudine constructivă a prezentului. Hai să facem asta pentru a nu regreta mai târziu. Hai să sun acum un prieten sau o rudă, hai să mă ocup acum de gestionarea unei situații pentru a nu regreta mai târziu. Hai să merg acum la un control pentru a putea trata mai eficient boala. “Hai să iau taurul de coarne”….

Regretul poate crește stresul și poate afecta negativ sănătatea fizică

Acceptarea faptului că ai sentimente de regret nu înseamnă că îți plac aceste sentimente. Înseamnă doar că știi că sunt acolo. De asemenea, ajută la identificarea emoției specifice pe care o simți. În loc să-ți spui „Mă simt rău acum că nu am făcut cutare”, spune „Acesta sunt eu, îmi asum alegerea și regret”. Oricât de simplu sună, diferența semantică are un mare impact emoțional.

Acceptă-te, recunoaște-te și iartă-te

Recunoașterea gândurilor și sentimentelor tale poate aduce alinare de emoțiile negative puternice. Ai luat cea mai bună decizie care s-a putut, având în vedere informațiile pe care le-ai avut în acel moment și în aceleași circumstanțe, majoritatea contemporanilor poate că ar fi luat aceeași decizie.

Această metodă de a observa și apoi de a vă restructura gândurile se numește uneori reevaluare cognitivă. A vedea situația într-un mod diferit poate ajuta la reducerea regretului și te poate ajuta să iei decizii viitoare.

A te ierta pentru acțiunile întreprinse sau nu este un pas puternic către depășirea regretului. Acest lucru a fost formalizat într-un model psihologic cognitiv folosit în mod obișnuit, numit REACH, care le cere oamenilor să-și amintească durerea (întâmpinați-o), să empatizeze (fii amabil și plin de compasiune), să ofere iertare în mod altruist (față de sine), să se angajeze în mod public (să o împărtășească) și apoi țineți-vă de acea iertare și rămâneți fideli deciziei. Cercetările arată că șase ore de lucru cu un profesionist calificat care folosește acest model poate avea un impact pozitiv.

Ce regrete au oamenii

Unii oameni pot regreta că nu și-au terminat studiile universitare care le-ar fi oferit, poate, un altfel de serviciu, poziție sociala și venituri. Alții, că nu au făcut copii. Alții, că nu au ales partenerul potrivit sau că, deși l-au găsit, au procedat greșit și l-au pierdut. Alții, că nu s-au vaccinat la timp. Și așa mai departe… Regretele sunt de mii de feluri și toate îți pot macină starea de spirit, mai ales când te confrunți cu rumigația lor permanentă într un anumit context de viață. Îți vin și revin în minte, întunecându-ți gândurile.

Conform unui studiu al Universității Cornell, aproape trei sferturi dintre oameni regretă de fapt că nu s-au ridicat la nivelul eului lor ideal (persoana care și-ar fi dorit să fie) mai degrabă decât persoana care „ar trebui” să fie. Pe scurt, oamenii sunt mai bântuiți de neîmplinirea visurilor, obiectivelor și aspirațiilor decât de a nu-și îndeplini îndatoririle, obligațiile și responsabilitățile.

Și de fapt poate că asta e esență umană. Aspirațiile se pare că există de când lumea. Obligațiile, responsabilitatea de a munci, de a ține un standard social, de a avea anumite posesii la o anumită vârstă, sunt lucruri impuse de societatea în care trăim la urma urmei. Societatea a evoluat în felul acesta și a impus normele pentru o mai bună purtare în general a oamenilor. Nu înseamnă că asta ne face neapărat mai fericiți.

De altfel, regulile, societatea, instituțiile nu ne doresc neapărat fericiți, ci mai degrabă să fim într-o zona de siguranță, control și într-o oarecare măsură, în bunăstare. “Știe ea mai bine” la nivel social ce e mai bine pentru noi și pentru asta impune norme, scrise sau nescrise. Asta nu se traduce însă prin fericire și nu trebuie să cădem în această capcană naivă. De fericirea proprie doar noi înșine, fiecare mai exact, suntem răspunzători.

Publicat în revista Emotion, autorul studiului Tom Gilovich se bazează pe cercetări anterioare care au descoperit că oamenii regretă lucrurile pe care nu le-au făcut mai degrabă decât cele pe care le-au făcut.

Echipa sa a chestionat sute de pacienți și respondenți online pe parcursul a șase studii. În acestea, ei au descris trei elemente care alcătuiesc sentimentul de sine al unei persoane:

- Actual (atribute, pe care o persoană crede că le are);

- Ideal (speranțe, obiective, aspirații și dorințe);

- Ar trebui (îndatoriri, obligații și responsabilități).

Apoi au cerut participanților să enumere și să clasifice cele mai mari regret, pe baza acestor descrieri.

Rezultatele te-ar putea surprinde: mai mult de jumătate au menționat regretele de sine ideale, iar când au fost întrebați despre cel mai mare regret al lor, 76% dintre respondenti au spus că nu și-au împlinit “sinele ideal”.

În 2013, asistenta medicală paliativă Bronnie Ware a compilat o carte cu relatări anecdotice de la pacienți care se apropiau de sfârșitul vieții, care răspundeau în aceeași măsură.

„Când oamenii își dau seama că viața lor s-a terminat și privesc cu claritate înapoi la ea, este ușor să vezi câte visuri au rămas neîmplinite”, a scris ea. „Majoritatea oamenilor nu și-au onorat nici măcar jumătate din visurile lor și au trebuit să moară știind că asta se datora unor alegeri pe care le-au făcut sau nu le-au făcut”, spune Bronnie Ware.

Iată care sunt cele 5 lucruri pe care oamenii le regreta la finalul vieții, după cum a constatat Bronnie Ware:

- Mi-aș fi dorit să fi avut curajul să trăiesc o viață adevărată pentru mine, nu viața pe care o așteptau alții de la mine;

- Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult;

- Mi-aș fi dorit să fi avut curajul să-mi exprim sentimentele;

- Mi-aș fi dorit să fi rămas în legătură cu prietenii mei;

- Mi-aș fi dorit să fiu mai fericit.

„Când ne evaluăm viața, ne gândim dacă ne îndreptăm spre sinele nostru ideal, devenind persoana care ne-am dori să fim. Acestea sunt regretele care vor rămâne cu tine, pentru că sunt ceea ce vezi prin vizorul vieții”, a mai spus Gilovich într-un comunicat. „Regretele de tipul „ar trebui” sunt doar gropile de pe drum. Erau probleme, dar acum sunt în spatele tău.”

Oamenii sunt dispuși mai degrabă să repare acele gropi, deoarece sunt văzute ca fiind mai urgente decât obiectivele și aspirațiile; plata acelei facturi de telefon care poate părea importantă în acel moment, s-ar putea să o regreți mai târziu în viață, pentru că te-a împiedicat să te întâlnești cu “acea fată”, care ulterior s-a căsătorit cu prietenul tău și trăiesc și acum foarte fericiți, cu copii și o stare materiala înfloritoare, de exemplu. Iar tu ai rămas și acum necăsătorit și extrem de pretențios în a găsi o parteneră.

„Eșecul de a fi sinele tău ideal este de obicei o inacțiune”, a explicat Gilovich în declarație. „Este ceva de genul „mi-am pierdut timpul și nu am ajuns niciodată să învăț să citesc notele muzicale sau să cânt la un instrument”.

miercuri, 19 ianuarie 2022486
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Luni, 16 mai, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Silviu Coșa, prefectul județului Constanța
GANDUL.RO
Scene GROTEȘTI! Ce pățesc soldații ruși în Ucraina: „Lasă-te înjunghiat...”
Comentarii
mai mult...Sănătate
16 mai 14:46SănătateRujeola sau Pojarul la copii - Transmitere, Simptome, Complicații

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este una dintre bolile copilăriei. Aceasta este cauzată de infectarea...109

16 mai 00:00SănătateAi aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat mărit130
16 mai 00:00SănătateFibromul uterin în sarcină: simptome, complicații și prevenție117
16 mai 00:00SănătateMenstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză

Aproape că nu există femeie care să nu se fi confruntat cel puțin o dată în viață cu întârzieri ale...128

16 mai 00:00SănătateMarea Britanie amână interzicerea promovării alimentelor bogate în zahăr, sare sau grăsimi111
16 mai 00:00SănătateTermenul pentru organizarea şi funcţionarea centrelor de arşi, prelungit până la sfârşitul lui 2025108
16 mai 00:00SănătateSpecialiști: Epidemia COVID din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră

Specialiștii susțin că epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Virusul...128

16 mai 00:00SănătateVariola maimuțelor a apărut și la oameni: care sunt simptomele și unde trăiesc cei diagnosticați117
16 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 138 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă112
16 mai 20:43SănătateRafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se...276

16 mai 20:44SănătateDeși Rafila afirmă că protecția oferită de vaccin în fața Omicron este aproape zero, unii medici recomandă doza a patra419
16 mai 00:04SănătatePsiholog criminalist: Tulburările mintale pornesc din traumele copilăriei!899
Vremea
16.4°16.4° - 17.8° luni, 16 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 1.64 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 mai 00:00SportSărbătoare în Gruia - CFR Cluj a câștigat campionatul României la fotbal pentru a cincea oară consecutiv

Formaţia CFR Cluj a învins, duminică seară, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-0), echipa Universitatea Craiova,...221

16 mai 00:00SportUn român a marcat golul decisiv în finala Cupei Maltei

Formaţia FC Floriana a câştigat Cupa Maltei, duminică seară, învingând în finală echipa Valletta, scor 2-1...150

16 mai 00:00SportAC Milan este la un pas de titlu în Italia după ce a învins Atalanta cu 2-0

Formaţia AC Milan, la care este legitimat Ciprian Tătăruşanu, a învins, duminică seară, pe teren propriu, cu...135

16 mai 00:00SportEchipele care vor diputa barajul pentru Liga I - Tragerea la sorți va avea loc luni

FRF a anunţat, duminică, după disputarea ultimelor meciuri din play-off-ul Ligii 2 Casa Pariurilor, că la baraj...205

Local
16 mai 23:22LocalAccident la Constanța: victimele, doi motocicliști

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină sâmbătă, 14 mai, la intersecția bulevardelor...824

16 mai 23:22LocalAccident cu victimă, în Mangalia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în Mangalia, zona gării, acolo unde a avut loc un...888

16 mai 23:23LocalCod galben de ploi torențiale, la Constanța

5140

16 mai 23:21LocalAutoturism răsturnat în zona Hanul Morii, pe DN2A

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de duminică, 15 mai a.c., în...583

16 mai 00:21LocalReglare de conturi în Mangalia, cu urmăriri în trafic și bâte! Detalii din dosar

Membri ai clanului Mustafa din Mangalia, respectiv Osgian, Iunuzbei, Tamer și Emuran dar și Cocâlea Elvis au fost...4585

16 mai 23:22LocalApartament în flăcări, la Tortomanu

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, sâmbătă, 14 mai, în Tortomanu, vizavi de...465

16 mai 00:19LocalBucureșteanul de la Patagonia Design, întors din drumul fericirii de pe litoral!

Grigore Robert Nicolae, un cunoscut afacerist al sectorului 2 al capitalei, administrator și unic asociat al firmei...1275

16 mai 00:23Local4 ani de închisoare pentru cuțitarul din Năvodari care și-a înjunghiat prietenul!

Onel Marius Gabriel a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor. Sentința a...770

16 mai 00:22LocalDosarul mitralierei furate în Mamaia Sat, preluat de Parchetul Tribunalului!

2459

Politică
16 mai 20:44PoliticăȘeful AUR cere un bloc al partidelor de opoziție împotriva PSD și PNL

Încet încet se apropie anul electoral 2024 atunci când vom avea în ordine - alegeri europarlamentare, alegeri...417

16 mai 20:45PoliticăAmbasada României la Kiev și-a reluat activitatea

Ambasada României la Kiev și-a reluat sâmbătă activitatea, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. „Mă...400

16 mai 20:45PoliticăPetre Daea anunță iminența crizei alimentare: Războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma

381

16 mai 20:42PoliticăA murit fostul parlamentar PSD şi ministru al Cercetării, Şerban Valeca

Fostul parlamentar PSD şi ministru al Cercetării, fost preşedinte al PSD Argeş, profesorul Şerban Valeca, a...399

16 mai 23:48PoliticăPSD Constanța are activitate și în weekend

Membrii Biroului Permanent și președintele Organizației Municipale a PSD Constanța, Ion Dumitrache, s-au reunit...712

16 mai 20:42PoliticăRomânia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

România a exprimat „fără rezerve sau condiții” sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO...214

16 mai 20:46PoliticăBoloș: „Situație critică” pentru România la absorbția fondurilor europene

România are la îndemână nu doar banii europeni care vin prin PNRR, programul creat special pentru a relansa economia...452

16 mai 20:47PoliticăMinistrul Boloș anunță că renegocierea PNRR este obligatorie pentru România

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, că realitatea din momentul...425

16 mai 00:05PoliticăLege promulgată: 7 ani de închisoare pentru schingiuirea unui animal

748

Interviuri
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3393

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2226

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

6047

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3023

16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4024

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3255

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11323

24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video

Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5007

22 mar 19:49InterviuriRăzvan Pantelimon: Ar trebui să ne fie frică de criza economică și alimentară, nu de război! Video

1584

Monden
16 mai 00:00MondenCatalogul muzical al trupei Pink Floyd ar putea fi vândut cu 500 de milioane de dolari

Catalogul muzical al trupei rock britanice Pink Floyd face obiectul unor propuneri de cumpărare lansate de Warner Music...107

16 mai 23:48MondenBritney Spears a anunţat că a pierdut o sarcină

Britney Spears a anunţat sâmbătă că a pierdut sarcina printr-o postare pe Instagram alături de logodnicul său,...259

16 mai 00:01MondenScandalul bubuie iar: juriul național al României a fost eliminat de la Eurovision!

3141

16 mai 00:00MondenAnamaria Prodan i-a luat înapoi cadoul de 450.000 de euro făcut lui Reghe! „Să-mi dea banii înapoi!“

Anamaria Prodan vrea să divorțeze cât mai repede și să ștergă cu buretele trecutul ei alături de Laurențiu...227

16 mai 00:00MondenAdelina Pestrițu, șicanată pe Instagram!

Adelina Pestrițu a avut parte de critici dure pe Instagram, după ce a filmat un clip despre ,,moda bunelor maniere",...147

16 mai 00:00MondenCe mesaj are Ronan Keating pentru fanii din România? Artistul revine la vară în țara noastră

Apreciatul cântăreț Ronan Keating revine în România în această vară. Fostul solist al formației Boyzone a...140

16 mai 23:49MondenFanii Eurovision România, furioşi pe Moldova şi Ucraina după punctajul oferit lui WRS: “Ruşine”

WRS a reuşit să se claseze pe locul 18 în finala Eurovision 2022, desfăşurată sâmbătă seara în Italia, la...1521

16 mai 23:49MondenCine sunt Kalush Orchestra din Ucraina, câştigătorii Eurovision 2022, cu melodia “Stefania”

Ucraina este câştigătoarea Eurovision 2022. Kalush Orchestra, cu melodia "Stefania" . Piesa a luat cele mai multe...313

16 mai 00:02MondenUcraina a câştigat Eurovision 2022! România, pe locul 18!

3054

Mapamond
16 mai 21:09MapamondPeste 700.000 de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Germania

În Germania au fost înregistraţi până acum peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, arată date ale ministerului de...313

16 mai 21:09MapamondÎn Rusia se află în desfășurare o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat că este în desfășurare o lovitură de...838

16 mai 21:08MapamondTren frigorific plin cu cadavre de soldați ruși omorâți în Ucraina, lăsat în urmă de armata lui Putin

624

16 mai 21:09MapamondPutin îl avertizează pe președintele Finlandei

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală", a estimat sâmbătă preşedintele rus Vladimir...398

16 mai 17:51MapamondSUA trimit peste 10.500 de trupe noi în Europa: Anunțul Pentagonului

SUA trimit 10.500 de noi trupe în Europa pentru a înlocui soldații care au fost desfășurați anterior, a anunțat...570

16 mai 21:09MapamondAustria se pregăteşte să ridice toate restricţiile legate de pandemia de COVID-19

Autorităţile austriece nu vor mai cere persoanelor care intră în ţară să prezente dovada vaccinării împotriva...351

16 mai 21:08MapamondServiciul secret ucrainean SBU a interzis 13 jurnalişti străini de la începutul războiului

Serviciul secret ucrainean SBU a decretat, de la începutul războiului, interdicţie de intrare pentru 13 jurnalişti...363

16 mai 21:08MapamondSiria: Lovituri aeriene israeliene, cinci morţi

Israelul a lansat vineri lovituri în centrul Siriei, făcând cinci morţi, printre care un civil, a informat agenţia...353

16 mai 21:07MapamondUcraina investighează 11.000 de posibile cazuri de crime de război

307

Sănătate
16 mai 00:00SănătateSpecialiști: Epidemia COVID din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră

Specialiștii susțin că epidemia de COVID-19 din Coreea de Nord ar putea provoca o criză sanitară majoră. Virusul...128

16 mai 00:00SănătateVariola maimuțelor a apărut și la oameni: care sunt simptomele și unde trăiesc cei diagnosticați

Două persoane au fost confirmate cu variola maimuțelor, au confirmat autoritățile sanitare de la Londra, citate de...117

16 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 138 de persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

112

16 mai 00:00SănătateMenstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză

Aproape că nu există femeie care să nu se fi confruntat cel puțin o dată în viață cu întârzieri ale...128

16 mai 00:00SănătateMarea Britanie amână interzicerea promovării alimentelor bogate în zahăr, sare sau grăsimi

Marea Britanie va amâna cu un an noile reglementări care interzic promovarea ofertelor de cumpărare a alimentelor şi...111

16 mai 00:00SănătateTermenul pentru organizarea şi funcţionarea centrelor de arşi, prelungit până la sfârşitul lui 2025

Termenul privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea...108

16 mai 20:43SănătateRafila: Infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se...276

16 mai 20:44SănătateDeși Rafila afirmă că protecția oferită de vaccin în fața Omicron este aproape zero, unii medici recomandă doza a patra

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj, Violeta Briciu, a declarat sâmbătă, la Predeal, că...419

16 mai 00:04SănătatePsiholog criminalist: Tulburările mintale pornesc din traumele copilăriei!

899

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT