REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.6° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.6° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale în Constanța, pe masa judecătorilor!

Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale în Constanța, pe masa judecătorilor!

Replica API 28 octombrie 2019 | 00:00 709

O societate care are ca domeniu de activitate restaurante a dat în judecată Primăria Constanța și Consiliul Local, după ce a fost aprobat, prin HCLM nr. 427/28.12.2017, Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Societatea Lawyers Club Pizza SRL s-a plâns magistraților că, din cauza regulamentulului, activitatea ce o desfășura la parterul unui bloc din Constanța a fost perturbată, pentru că vecinii nu și-au dat acordul pentru ca firma să activeze în blocul lor. Acordul este prevăzut în regulament, în vederea obținerii autorizației.

Societatea deține un spațiu la parterul unui bloc. Destinaţia este cea de spațiu comercial, însă doi vecini au refuzat să își dea acordul prevăzut de regulament, refuz care nu a fost argumentat în nici o modalitate. Acordul este prevăzut în Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață în Constanța, regulament pe care l-a contestat în instanță.

În motivare, societatea a arătat că scopul adoptării actelor normative de către organele administrației publice locale, cum este și consiliul local, se circumscrie reglementării unor activități de interes local numai în domeniile în care administrația publică are atribuții legale. În speță, spune societatea, Consiliul Local Constanța nu avea competența și capacitatea de drept administrativ conferită de Constituție și de celelalte legi invocate pentru a adopta hotărârea atacată. Intervenția autorității publice locale în activitatea de eliberare a autorizațiilor de exercitare a comerțului a fost limitată exclusiv sub forma emiterii unui acord dat în vederea exercitării activităților de comercializare în zonele publice. Firma a mai arătat că prevederile art. 3, art. 8 și art. 9 din regulament, ce instituie în sarcina comerciantului obligativitatea obținerii unei autorizații din partea autorității publice locale sunt lipsite de temei legal din perspectiva normelor legale indicate în chiar preambulul hotărârii întrucât limitele în care autoritatea publică ar fi putut interveni în activitatea de eliberare a autorizațiilor de exercitare a comerțului au fost depășite.

În replică, reprezentanții primăriei au precizat că procedura de organizare și de desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață prevăzută de regulament reprezintă, în realitate, o circumstanțiere a dispozițiilor art. 5 al. 1 din O.G. nr. 99/2000. Competența și capacitatea pârâtului de a emite acest regulament rezultă chiar din acest act normativ, citat și de reclamantă, aceasta considerând, însă, că i se aplică numai pe jumătate în sensul că intervenția autorităților locale ar trebui să se limiteze doar la emiterea unui acord nu și a unui regulament, potrivit rolii.ro. A mai aratat primăria că nu se poate porni de la premisa relei-credințe a vecinilor și asociației de proprietari, reclamanta având la îndemână mijloace de a contracara abuzul de drept. Tribunalul a respins acțiunea, însă societatea a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
HCLM-ul este intocmit dupa legi cu completarile ulterioare , supus apoi dezbaterii publice si adoptat de catre consiliul local. Nu este facut dupa mintea golanului de babu sau idiotului fatalau... Fara aceste legi , la perterul blocului toti neica nimeni ar putea sa-si deschida tot felul de activitati comerciale: spalat morti , batut covoare , strungarie , etc... Asa ca , unde-i lege , nu prea este tocmeala !
1
0
Regulamentul este f bun. Majoritatea comerciantilor din astfel de spatii vor si pe masa si pe tasu, numai sa faca bani. Pt acordul locatarilor, promit marea cu sarea, zugravesc scarile de bloc, astea pana isi iau okul. Apoi nu mai respecta nimic, zgomote, mirosuri, gunoaie, betivani. F rar se tin de cuvant. Ca sa nu fie probleme, normele sanitare trebuie sa fie f dure iar avizul trebuie reinoit anual. Asa, cu frica cat casa ca pot pierde afacerea, vor respecta normele de functionare si convetuire. Iar daca se gaseste vreun gica-contra, can totul este ca la carte, atunci in instanta cu prostu'
2
1
Asta cu acordul vecinilor e o superaberatie. Am o cunostinta care a cumparat un spatiu comercial in zona icil, spatiu care era destinat comertuluimdin vremea lui ceasca si nu poate face o cofetarie ptr ca niste vecini cretini na au dat acordul asa cum prevede regulamentul cretin al primariei, iar acum persoana se chinuie sa l vanda ptr ca facuse si un credit ptr achizitionarea lui. Personal mi se pare o super prostie faptul de a fi proprietar pe un spatiu care a avut dintotdeauna aceasta destinatie si de a nu putea sa faci o cofetarie din cauza catorva vecini cretini care asteapta bani ptr sem
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212