REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Relația lui Orban cu Putin „îngrijorează” țările NATO

Relația lui Orban cu Putin „îngrijorează” țările NATO

Ana Maria LIPAN 20 octombrie 2023 | 11:56 437

Ambasadorii ţărilor NATO în Ungaria s-au întâlnit, joi, la Budapesta, pentru a discuta despre „îngrijorarea” lor faţă de legăturile întreţinute de Ungaria cu Rusia, în pofida războiului în Ucraina, a relatat France Presse.

Relatia lui Orban cu Putin „ingrijoreaza” tarile NATO

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a întâlnit marţi la Beijing în marja Forumului internaţional „O centura, un drum” (Belt and Road) cu preşedintele rus Vladimir Putin, devenit un paria pentru occidentali după ce Rusia a invadat Ucraina la ordinul său. Acesta a fost subiectul principal al întâlnirii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta. Suedia, candidată pentru primirea în Alianţa Nord-Atlantică, a fost de asemenea prezentă.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, intervievat de Radio Free Europe. „Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze” cu Kremlinul în acest mod, a apreciat el, denunţând de asemenea utilizarea de către Viktor Orban a sintagmei „operaţiune militară” referitor la războiul Rusiei în Ucraina, aşa cum îşi numeşte Kremlinul invazia în ţara vecină. Dacă va fi necesar, „vom împărtăşi aliaţilor noştri preocupările noastre în materie de securitate”, a adăugat Pressman. Ambasadorul american l-a criticat marţi pe premierul ungar pentru că „stă alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina”, într-un mesaj difuzat pe X (ex-Twitter).

Aceste remarci au fost denunţate de Budapesta: „Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei”, a reacţionat pe canalul de televiziune ATV, Gergely Gulas, directorul de cabinet al lui Viktor Orban. Ungaria, membră a NATO şi UE, a votat toate sancţiunile europene împotriva Moscovei, dar şeful executivului său s-a străduit să atenueze impactul, adoptând o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne o sursă-cheie pentru nevoile sale energetice, notează AFP, sursa citată de digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468