REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Republica Moldova: Blocul ACUM insistă ca premier să fie Maia Sandu şi îl consideră pe Igor Dodon "factor destabilizator"

Republica Moldova: Blocul ACUM insistă ca premier să fie Maia Sandu şi îl consideră pe Igor Dodon "factor destabilizator"

Replica API 14 noiembrie 2019 | 00:00 396

Maia Sandu

Reprezentanţii Blocului ACUM insistă ca premier al Republicii Moldova să fie numită tot Maia Sandu, iar din viitorul guvern să facă parte aceiaşi miniştri. Ei consideră că principala problemă pentru construcţia unei coaliţii cu Partidul Socialiştilor (PSRM) este Preşedinţia condusă de Igor Dodon, informează Radio Chişinău.

Reprezentanţii Blocului ACUM, Igor Grosu şi Alexandru Slusari, au declarat că în timpul consultărilor avute miercuri cu Igor Dodon au reiterat că în funcţia de premier "poate fi doar Maia Sandu cu actuala garnitură de miniştri şi cu acea agendă asumată: reforma justiţiei, procurorul general, evaluarea procurorilor, scoaterea din captivitate a instituţiilor". "Doar în acest caz pot avea loc discuţii. În caz contrar, se va ajunge într-o situaţie similară. Noi credem că, dacă nu ar fi fost procurorul general, ei veneau cu alt motiv pentru a demite guvernul Sandu. Igor Dodon cred că se pregăteşte tot mai insistent pentru alegerile prezidenţiale', a spus Igor Grosu, deputat din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Alexandru Slusari, reprezentantul Platforma Demnitate şi Adevăr, a spus că "cel mai probabil, au fost aruncate deja zarurile" şi că "va exista un guvern tehnocrat". "Era de aşteptat că după demisia guvernului, blocul ACUM nu avea cum să vină cu altă strategie şi altă componenţă a guvernului. Un guvern reformator, proeuropean, axat pe reforma justiţiei, pe care nu pot fi compromisuri. După ce s-a întâmplat ieri, care sunt garanţiile că preşedintele ţării nu va interveni în actul de guvernare? Nu e problema la PSRM. Noi facem distincţia între PSRM şi Igor Dodon. Cu toate rezervele şi problemele, noi am comunicat cu PSRM. Factorul destabilizator era Igor Dodon. Zarurile au fost aruncate, se aşteaptă un guvern tehnocrat', a declarat Slusari.

Igor Dodon a avut consultări miercuri cu PSRM şi urmează să poarte discuţii cu reprezentanţii Partidului Democrat (PDM) şi ai Partidului Şor în vederea formării unei majorităţi parlamentare.

Guvernul condus de Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate ce formează împreună cu Platforma Demnitate şi Adevăr condusă de Andrei Năstase Blocul electoral ACUM, a fost demis în cadrul şedinţei de marţi, 12 noiembrie, a Parlamentului de la Chişinău. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracţiunile Partidului Socialiştilor (PSRM) şi Partidului Democrat (PDM). Pentru moţiune au votat 63 de deputaţi, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Reprezentanţii Partidului Şor s-au abţinut de la vot.

Partidul Socialiştilor s-a declarat gata să examineze orice candidatură la funcţia de prim-ministru propusă de preşedintele Igor Dodon, chiar şi fără a avea o majoritate parlamentară, dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanţii Blocului ACUM, a anunţat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, după consultările avute miercuri de socialişti cu Igor Dodon. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate o Maia Sandovna ca ea Sandu nu mai pupa puterea de la Rusia.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920