REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă costă peste 500 de mil. de euro

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă costă peste 500 de mil. de euro

Ana Maria LIPAN 30 noiembrie 2023 | 00:00 1597

SN Nuclearelectrica S.A. a semnat recent un contract important, a cărui valoare se ridică la 781 de milioane de dolari canadieni, cu firmele Candu Energy Inc. (CEI), AtkinsRéalis (parte a SNC-Lavalin Group Inc.), și Canadian Commercial Corporation (CCC). Obiectul acestuia este de a extinde durata de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, noi partenerii urmând să furnizeze scule și componente pentru reactor.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda costa peste 500 de mil. de euroCNE Nuclearelectrica

SN Nuclearelectrica S.A. a semnat astăzi cu firmele Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRéalis (SNC-Lavalin Group Inc.), și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni, echivalentul a 500 de milioane de euro, având ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

Semnarea acestui acord a avut loc în cadrul Expoziției Mondiale Nucleare de la Paris, într-o ceremonie la care au participat reprezentanți importanți, precum Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei, și Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei din România. Pentru a intra în vigoare, contractul necesită aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN și a Guvernului Canadei pentru CCC.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda costa peste 500 de mil. de euroCosmin Ghiță

Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA, a subliniat importanța colaborării extinse cu AtkinsRéalis pentru retehnologizarea Unității 1, evidențiind rolul său strategic în asigurarea stabilității energetice a României pentru următorii 30 de ani. Teodor Chirică, președintele Consiliului de Administrație Nuclearelectrica, a exprimat entuziasmul pentru consolidarea cooperării pe termen lung între România și Canada în domeniul nuclear.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda costa peste 500 de mil. de euroTeodor Chirică

AtkinsRéalis a evidențiat cererea globală în creștere pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor, subliniind poziționarea tehnologiei CANDU pentru a răspunde acestei cereri și contribuind la menținerea statutului Canadei ca națiune nucleară de nivel 1. În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU, AtkinsRéalis a jucat un rol principal în proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU la nivel global, inclusiv în proiecte din Asia, America de Nord și America de Sud.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda costa peste 500 de mil. de euroNuclearelectrica Cernavodă

Joe St. Julian, președintele diviziei Nuclear a AtkinsRéalis, a subliniat succesul tehnologiei CANDU, evidențiind avantajele unice ale acestei tehnologii și contribuția sa la atenuarea cancerului prin producția de izotopi medicali. Cu aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale construite în întreaga lume începând cu anii 1970 și aproximativ 440 încă în funcțiune, există o creștere a cererii pentru prelungirea duratei de viață a acestora, în special pe fondul așteptatei dublări sau chiar triplări a cererii globale de energie electrică de bază.

Tehnologia CANDU se remarcă drept unul dintre puținele tipuri de reactoare de dimensiuni mari disponibile pentru construcție, folosind uraniu natural ca și opțiune de combustibil și contribuind, în același timp, la producerea de izotopi medicali utilizați în tratamentele împotriva cancerului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu sunt foarte mulțumită de actualul meu iubit Pismis Nicușor din Fetesti .Chiar dacă e însurat pe mine nu m-a deranjează ,m-a aduce cu mașina de servici la munca ,îmi aduce mâncare BIO de acasă ,daia am si luat proporții .Te iubesc mult Nicușor .
0
0
500 milioane coco bogdaproste; oare ? conditii responsabilitati ? e pe termen lung daca intervine ceva in neregula de ex nerespectarea unui termen de returnare cine plateste penalitatile ? noi toti ca e a noastra
0
0
ceruta si aprobarea guvernului romaniei ? nu e firma de stat ? adica cu statul actionar majoritar; vin canadienii cu gramada asta foarte mare de bani in sacosa ?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468