REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

RETROSPECTIVA unei ZILE sub COD PORTOCALIU: Constanța, la pământ!

RETROSPECTIVA unei ZILE sub COD PORTOCALIU: Constanța, la pământ!

Replica API 7 februarie 2020 | 00:00 352

Codurile de vreme rea au pus pe jar autoritățile care au muncit în continuu de la implementarea codului portocaliu. Pe lângă copaci căzuți pe autoturisme sau pe carosabil și acoperișuri căzute din pricina rafalelor puternice de vânt, atât în municipiu cât și în județul Constanța, militarii au mai ajutat la transportarea a două femei însărcinate și o persoană cu probleme respiratorii la unitățile medicale dar și la deszăpezirea unui autobuz cu 17 persoane.

Viscolul puternic a blocat mai multe drumuri naționale și județene, iar altele au fost închise. Din cauza stratului consistent de zăpadă, o grăvidă în 7 luni a fost preluată cu șenilata de la Esechioi, Băneasa, după care a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.De asemenea, autoritățile au intervenit și la Cogealac, cu o șenilată, pentru a prelua o gravidă în luna a 9-a. Tot din Cogealac a fost preluată o persoană cu probleme respiratorii. În cazul microbuzului înzăpezit cu 16 pasageri, plus șoferul, din localitatea Săcele, autoritățile au intervenit cu o wolă și un autocamion cu lamă. Militarii au degajat un total de 17 copaci, 2 acoperișuri avariate din cauza vântului, 2 schele avariate din cauza vântului puternic, iar peste 100 mașini au rămas înzăpezite.Acestea au fost scoase de lucrătorii de la Secția Drumuri Naționale Constanța. Și o ambulanță a rămas înzapezită la Mircea Vodă, unde s-a intervenit cu un autocamion și o autospecială de stingere pentru scoaterea ei.

Peste 20.000 de oameni lăsați fără energie electrică

Peste 20.000 de oameni din județul Constanța nu au avut curent electric, pe durata zilei. O grădiniță din Valu lui Traian a rămas fără căldură și curent electric. De asemenea, mai mulți constănțeni din Coiciu s-au plâns că nu au lumină. Au fost afectate și localitățile Ovidiu, Lumina. Un număr de 41 localități rămase fără energie electrică, iar 20570 de clienti au fost afectați. Reprezentanții Enel au transmis faptul că un număr de 240 de tehnicieni ai E-Distribuție Dobrogea şi ai contractorilor societății lucrează pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonele afectate de condiţiile meteo deosebite (cod roșu și portocaliu de vreme rea cu intensificari ale vântului la circa 85 km/h și ninsoare) a fost afectată funcționarea instalațiilor E-Distribuție Dobrogea. Intervențiile echipelor sunt mult îngreunate de condițiile meteo dificile, întrucât vântul puternic nu permite intervențiile la înălțime, precum și de faptul că echipele nu au acces spre zonele unde sunt înregistrate avarii, circulația rutieră fiind închisă în zone ample din județele Călărași, Tulcea, Ialomița și Constanța.

Două grădinițe din Constanța au fost din cauza gripei:

În conformitate cu Protocolul Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății, Directia de Sănătate Publică a Județului Constanța a transmis în cursul zilei de ieri, 3.02.2020, o recomandare de suspendare pe termen de 2 zile a activității de la câteva grupe de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 43 Mugurel Constanța (2 grupe) și Gradinita cu Program Prelungit nr. 6 Constanta (1 grupa). Recomandarea a venit in contextul în care s-au identificat 3 cazuri de gripă în aceeasi grupa. S-au demarat procedurile specifice.

Școli închise în județul Constanța:

Mai multe școli din județul Constanța și-au suspendat cursurile joi, 6 februarie, din cauza vremii. Astfel, unitățile de învățământ din județ care au rămas închise joi sunt: Târgușor, Dumbrăveni, Pantelimon, Cerchezu, Mihai Viteazu, Topalu, Hârșova, Bărăganu, Independența, Crucea, Ion Corvin, Comana, Grădina, Adamclisi, Fântânele, Lipnița, Rasova, Deleni, Horia, Seimeni, Mereni, Ghindăresti, Tortoman, Siliștea, Ciobanu, Ostrov, Istria, Cogealac, Oituz, Sibioara, Cumpăna, Oltina, Vadu Oii, Săcele, Cuza Vodă, Peștera, Topraisar, Aliman și Albești (și în structurile arondate).

Drumuri închise:

Meteorologii au emis un nou cod portocaliu, valabil în intervalul 06 februarie, ora 10:30 - 06 februarie, ora 13:00. În interval de valabilitate 06 februarie, ora 13:00 - 06 februarie, ora 18:00, se va institui codul galben, Fenomene vizate: intensificări ale vântului, zăpadă spulberată. Vântul va mai prezenta intensificări în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55...60 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, precum și pe litoral peste 70 km/h, spulberând zăpada. Va mai ninge slab în extremitatea de sud-est a țării.

La ora 13:30 s-a redeschis circulația pe Autostrada A2 însă, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de cod portocaliu care afecteaza atât municipiul cât și județul. Avertizarea vizeza intervalul 06 februarie, ora 13:30, până la 06 februarie, ora 16:00. În acest interval erau prognozate intensificări ale vântului, cu rafale în general de 90 - 100 km/h.

Ce spune MAI:

În ultimele ore, peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi au fost la datorie pentru a sprijini comunitățile afectate de fenomenele meteorologice severe. Efectivele MAI au intervenit, în cursul nopții, în 34 județe și în Municipiul București pentru deblocarea a 70 autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate și a 111 elemente de construcție de la nivelul unor imobile care au afectat 105 autoturisme. Ca urmare a traumatismelor produse de copacii căzuți sau elementele de construcție, 7 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

S-a acționat la nivelul a 16 județe și Municipiul București pentru degajarea zăpezii de pe carosabil și deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăștierea de materiale antiderapante și pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice. Cele mai multe efecte au fost înregistrate la nivelul județelor Brăila, Ialomița, Călărași și Prahova. Așa cum s-a dispus în videoconferința cu prefecții, condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, s-a realizat manevra de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților în județele Argeș, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea cu 10 autospeciale. Din punct de vedere al căilor de comunicații, situația este în dinamică, la acest moment fiind închisă circulația rutieră pe autostrada A2, pe 20 segmente de drumuri naționale, 6 drumuri județene și 1 drum comunal.

Traficul aerian s-a desfășurat în condiții de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare. Traficul feroviar se desfășoară cu dificultate și, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, se pot închide anumite tronsoane. Pe liniile de cale ferată care au avut probleme în timpul nopții, traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalației electrice. Au fost suspendate manevrele în toate porturile maritime.

INTERVENȚII în municipiu: copaci la pământ, schele desprinse, panouri căzute!

Echipele Primăriei Municipiului Constanța au acționat toată ziua pentru a înlătura efectele codului portocaliu de vreme rea. Zeci de utilaje de deszăpezire au ieșit în teren încă de la căderea primilor fulgi așa că la primele ore ale dimineții traficul pe străzile din oraș se desfășura în condiții normale.

Echipele municipalității au intervenit în zeci de cazuri pentru copaci doborâți de vântul puternic, schele desprinse, semafoare smulse și panouri publicitare căzute și vor fi la datorie în continuare până când toate sesizările vor fi soluționate.

Sărărițele au împrăștiat material antiderapant iar autospecialele cu lamă, precum și frezele de mici dimensiuni sau ATV-uri cu sărărițe au acționat inclusiv pe trotuare, pe aleile dintre blocuri și în zonele spitalelor, grădinițelor și școlilor pentru înlăturarea zăpezii. Muncitorii de la firma de salubrizare, persoanele asistate social precum și cele care prestează muncă în folosul comunității au lucrat la îndepărtarea gheții de pe trotuare, din stațiile de transport în comun și de pe trecerile de pietoni.

Schela de pe blocul aflat în construcție pe bulevardul Aurel Vlaicu, lângă Campus, unde exista pericol de prăbușire a fost pusă în siguranță așa că traficul rutier a revenit la normal iar mijloacele de transport în comun CT BUS și-au reluat traseul obișnuit în zonă.

Spre seară, lucrurile s-au mai liniștit, autoritățile continuând monitorizarea în vederea asigurării unui climat fără probleme.

De la ora 18:00, județul Constanța a intrat sub un cod galben ce se manifestă cu intensificări ale vântului și zăpadă spulberată.

Video A2:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
STIMATA REDACTIE, Va facem cunoscut urmatorul eveniment petrecut in cursul zilei de azi, 02.02.2020 , in jurul orelor 11.15: POLITISTII DE LA BANEASA PLEACA CU MASINILE INSTITUTIEI ACASA PENTRU A-SI PRIMI MUSAFIRII Asta s-a intamplat in cursul zilei de duminica, 2 februarie 2020, cand dna agent de politie ROSU GEORGETA a mers cu masina institutiei la domiciliu sa-si primeasca niste musafiri , desi distanta dintre locuinta de domiciliu si sediul Politia
0
0
Vorbesti prostii... montarea parazapezilor se face cum scrie la carte
1
1
Banii i-am halit 4 miliarde pe dezapezire Asta a fost La anul cerem 5 miliarde de la fraieri
1
0
In orasul Constanta practic nu prea este zapada!!! In judetul Constanta cu cateva exceptii zapada are cativa cm, deci despre ce vorbim?
4
0
Retrospectiva e asa: Strat mediu de zapada - 1cm in peste 50% din judet. Exceptand zona Adamclisi-Ostrov si zona Pantelimon-Gradina, tot judetul a avut sub 10 cm de zapada, pe datele ANM. Banii de deszapezire s-au dat din decembrie, pana ieri nu s-a facut nimic, iar atunci cand a trebuit facut, am inchis toate drumurile ca firmele de deszapezire nu sunt in stare de nimic. Pe traseul A2 nivel maxim de zapada 18cm, autostrada inchisa pt ca CNAIR nu stie sa puna parapeti... In fiecare iarna e la fel.
4
1
si ne-a prins pe nepregatite. La toti hotii care stau acasa si se uita la tv muie cu mult cacat !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468