REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

România îşi va asuma o ţintă de energie regenerabilă în jur de 35% pentru anul 2030

România îşi va asuma o ţintă de energie regenerabilă în jur de 35% pentru anul 2030

Replica API 19 aprilie 2018 | 00:00 329

Doru Vişan

România îşi va asuma o ţintă de energie regenerabilă în jurul valorii de 35% pentru anul 2030, însă producţia de energie verde în noile capacităţi nu ar mai trebui subvenţionată, a declarat, miercuri, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României, scrie Agerpres.

"Vorbim de creşterea cotei de resurse regenerabile în mixul energetic al României, în funcţie de ţinta pe care şi-o va asuma România pentru anul 2030. Să ştiţi că există negocieri destul de dure şi poate ţinta nu va fi chiar 35% (cum a decis Parlamentul European - n.r.), dar cu certitudine va fi pe lângă această valoare", a spus oficialul ministerial.

În opinia sa, tehnologiile de generare a energiei verzi, în special în sectorul energiei eoliene, au evoluat foarte mult în ultima perioadă, astfel că acestea pot să reziste în piaţă şi fără subvenţii.

"Resursele regenerabile de energie trebuie definite ca o opţiune deja luată, ca o necesitate pentru care omenirea a optat, iar Uniunea Europeană este lider în promovare, iar noi ca stat membru ne conformăm. Trebuie privită ca o energie scumpă, acesta este adevărul, dar necesară. Cu un aport foarte bun şi în această iarnă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem deschis că, pe lângă aceste beneficii, sursele regenerabile aduc o mare problemă cu care ne confruntăm: dezechilibrul. Ele trebuie gestionate şi abordate diferit pe viitor. Mie mi-e clar că această tehnologie a evoluat foarte mult, mai ales în zona eolienelor. E clar că orice abordare de schemă de sprijin nu mai are atâta susţinere. Ele pot să stea în piaţă (fără subvenţii - n.r.). Tehnologia a evoluat foarte mult şi, ca atare, pot să stea singure. De asemenea, vom avea şi primele rezultate ale evaluării duratei de viaţă şi vom vedea cum se realizează primele programe de mentenanţă şi ce rezultă: situaţii negre, în sensul că se renunţă şi se pune alta în loc, sau efectiv se configurează un program de mentenanţă coerent, pe durată lungă. Subliniez încă o dată că energia regenerabilă trebuie să stea singură în piaţă, întrucât poate", a susţinut Vişan.

Parlamentul European a aprobat în luna ianuarie Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie, potrivit căreia ţările membre trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din consum care să provină din surse regenerabile. Iniţial, Comisia Europeană propusese un target de 27%.

În următoarea perioadă vor exista negocieri privind ţinta pe care şi-o va asuma fiecare stat, însă această ţintă nu poate să difere cu mai mult de 10% faţă de cea votată de Parlamentul European, adică nu va fi mai mică de 31,5%.

România are un target de energie regenerabilă de 24% pentru anul 2020, pe care l-a atins deja încă din anul 2016.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu zic sa preconizati aceasta tinta ptr anul 2200, este mai plauzibil, incapabililor
2
0
La atins Ceausescu cu hidrocentralele nu voi labagiilor care nu ati adus decat distrugeri.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108