REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Romii din barăci şi-au mutat cortul în Urgenţa Spitalului Judeţean

Romii din barăci şi-au mutat cortul în Urgenţa Spitalului Judeţean

Replica API 9 februarie 2012 | 00:00 541

Preluaţi din cartierul Palas, să nu îngheţe de frig

Preluaţi din cartierul Palas, să nu îngheţe de frig

Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean este asaltată de constănţeni cu diferite afecţiuni. Numărul pacienţilor a crescut cu 25-30%, în ultimele trei zile ajungându-se la 777 de prezentări, ţinând în alertă cadrele medicale. Şi cum acest lucru nu ar fi fost suficient, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un grup de 22 de romi a sosit în cadrul UPU, majoritatea fiind afectaţi de frigul de afară. Din primele informaţii reiese că aceştia locuiesc în zona Palas, în corturi, neavând condiţiile necesare unui trai decent, mai ales în ger şi ninsori, utilităţile lipsind cu desăvârşire.

"Am fost anunţat de condiţiile în care trăiesc aceste persoane, în barăci, fără curent electric şi apă, iar o mare parte din ei erau îngheţaţi. Am fost nevoit să semnalez cazul prin 112 şi să iau legătura cu autorităţile locale în vederea găsirii unei soluţii, a unui spaţiu pentru a-i găzdui. Aceşti copii necesită ajutor", a declarat Ştefan Miron, preşedintele filialei judeţene Constanţa a Alianţei Civică Democrată a Romilor (ACDR), cel care a avut iniţiativa de a-i aduce în cadrul UPU. Încă de când au ajuns, aceştia au fost investigaţi medical, igienizaţi, hrăniţi, constatându-se că numai doi copii necesită internare din cauza infecţiilor respiratorii. Grupul este format din persoane de toate vârstele, cel mai mic membru având doar 3 săptămâni. Primăria Constanţa a luat imediat măsuri în vederea adăpostirii acestora, însă, dat fiind faptul că era vorba de locaţii diferite, acest lucru implicând separarea membrilor grupului, refuzul nu a întârziat să apară. "Au refuzat pentru că le este teamă să nu fie separaţi de copii şi apoi să fie privaţi de drepturile părinteşti, aşa cum s-a mai întâmplat şi în trecut", a adăugat preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor Constanţa. Conform declaraţiilor acestora, persoanele aflate în situaţia mai sus menţionată sunt cu sutele, în diferite zone ale Constanţei, cum ar fi Km 4-5 sau barăcile de la Celuloză, ducându-şi zilele în condiţii inumane, fiind lăsaţi pradă gerului necruţător. Preşedintele ACDR, Ştefan Miron, promite că situaţia nu va rămâne aşa şi că va face tot posibilul pentru a alerta autorităţile în vederea soluţionării probemei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108