rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Rozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o persoană predispusă la această afecţiune.

Rozaceea se manifestă în principal printr-o roşeaţă inestetică la nivelul feţei, uneori însoţită de leziuni asemănătoare coşurilor şi simptome neplăcute de usturime şi mâncărime. Este o afecţiune cronică, cu evoluţie ciclică, având perioade cu leziuni intense şi perioade de acalmie, fără leziuni sau cu leziuni minime.

Apare mai frecvent la femei, dar poate afecta şi bărbaţii. Se dezvoltă în general la vârstă adultă, după 30 de ani, dar pot exista şi cazuri care apar mai devreme de această vârstă, sau chiar la persoane de vârsta a treia, scrie doc.ro.

Leziunile sunt inestetice, determinând de obicei o profundă nemulţumire persoanelor afectate. Roşeaţa facială poate fi asemănată cu faciesul unei persoane ce consumă cronic alcool, asemănare ce are ca rezultat un important motiv de frustrare pentru persoanele afectate de rozacee. Prezenţa acestei afecţiuni poate scădea considerabil calitatea vieţii, influenţând negative starea psihoemoţională, afectând relaţiile interpersonale, viaţa de familie, viaţa socială şi chiar performanţele la locul de muncă.

Cum se manifestă rozaceea?

Manifestările din rozacee sunt variate, dar au şi anumite elemente comune. Rozaceea se manifestă sub mai multe forme, fără a fi obligatoriu ca o persoană să treacă prin toate formele si stadiile descrise. Unii pacienţi pot evolua în timp, de la o formă la alta.

În cazul tuturor formelor de rozacee, intensitatea manifestărilor poate varia de la o persoană la alta, existând cazuri cu semne şi simptome uşoare, moderate sau severe. La aceeaşi persoana, o formă cu intensitate uşoară a manifestărilor, poate lua în timp intensitate severă, pe fondul predispoziţiei genetice, a nerespectării recomandărilor legate de stilul de viaţă şi a neefectuării tratamentului.

Rozaceea poate lua următoarele forme:

Rozaceea eritemato-telangiectazică

episoade tranzitorii de flushing (înroşire bruscă a feţei)

eritem persistent = roşeaţă persistentă la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei

telangiectazii = vase de sânge de diferite mărimi (foarte fine sau mai groase) şi culori (de la roşu la violet), pe un fond de roşeaţă la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei, nasului

pielea poate fi uşor edemaţiată (umflată), este frecvent uscată, aspră, se descuamează fin

frecvent apare usturime, înţepături, mâncărime la nivelul feţei

această formă este cunoscută şi sub numele de cuperoză

Rozaceea papulo-pustuloasă

pe un fond de roşeaţă persistentă (eritem) şi uneori umflături (edem) la nivelul obrajilor, frunţii, bărbiei, apar mici denivelări roşii (papule), unele prezentând pe suprafaţă mici acumulări alb-galbene asemănătoare coşurilor (pustule)

pielea feţei este, de asemenea, uscată, aspră, cu descuamări discrete

usturimea, înţepăturile şi senzaţia de mâncărime însoţesc leziunile

Rozaceea fimatoasă

pielea este îngroşată, cu suprafaţa neregulată, cu orificii foliculare largi

zona cel mai frecvent afectată este zona nasului, dar aceste modificări pot apărea şi la nivelul bărbiei, frunţii sau urechilor.

această formă afectează aprope exclusiv bărbaţii

modificările pe îngroşarea pielii sunt stabile în timp, nu există perioade de ameliorare spontană

Rozaceea oculară

inflamaţie a pleoapelor însoţită de conjunctivită, cu lacrimaţie şi senzaţie de corp strain la nivelul ochiului

poate însoţi sau poate apărea înaintea leziunilor specifice din restul feţei

Cauze şi factori agravanţi

Cauzele declanşării acestei afecţiuni sunt multiple şi necunoscute în totalitatea lor. Ele se combină în proporţii diferite la fiecare pacient. Printre aceste cauze se numără următoarele:

predispoziţia genetică

particularităţi de structură a ţesutului dermic

particularităţi de vascularizaţie (vase mai superficiale, mai multe, mai mari, mai reactive)

structura pilo-sebacee (glandele sebacee şi firele de păr)

colonizarea microbiană (Demodex folliculorum)

Factorii declanşatori şi agravanţi sunt multipli, dar nu toţi sunt implicaţi la fiecare pacient în parte. Aceştia induc şi agravează manifestările, deoarece produc vasodilataţie (măresc diametrul vaselor de sânge). Între factorii decanşatori intră următorii:

expunerea la ultraviolete (statul în aer liber, plaja, solarul).

uneori, la persoanele predispuse, şi câteva minute de stat afară în zilele însorite, sau timp petrecut în aer liber chiar în zile înnorate pot duce la apariţia şi agravarea manifestărilor rozaceei sau pot declanşa noi episoade de leziuni care anterior se vindecaseră.

temperaturile crescute

vântul

băuturile şi mâncărurile fierbinţi, alimentele condimentate (în special cele picante)

alcoolul

emoţia, stressul

efortul fizic

agenţi iritanţi aplicaţi pe faţă (între care se poate încadra orice tip de produs cosmetic şi de îngriire)

unele medicamente (ex: cortizonul sistemic şi local)

Principii de tratament în rozacee

Tratamentul ameliorează leziunile, vindecă episoadele acute, poate încetini progresia leziunilor în timp, îmbunătăţind aspectul inestetic.

Pentru formele eritemato-telangiectazică şi papulo-pustuloasă tratamentele se pot suprapune într-o anumită masură. Medicul dermatolog este cel care stabileşte complexitatea tratamentului şi agenţii medicamentoşi necesari, în funcţie de tipul şi de severitatea manifestărilor. În unele cazuri este suficient doar tratamentul local, pe când în altele este nevoie de asocierea unui tratament sistemic (medicamente administrate oral) şi a unor tehnici intervenţionale.

Este necesar să cunoaştem faptul că există pacienţi care vor dezvolta din nou leziuni, chiar după un tratament corect efectuat şi bine condus, care iniţial a dus la vindecarea leziunilor. În aceste cazuri se poate relua tratamentul care anterior a dat rezultate, sau se poate îmbunătăţi cu alte principii de tratament sau tehnici intervenţionale.

De obicei, tratamentul formei eritemato-telangiectazice şi al formei papulo-pustuloase este complex şi de lungă durată.

Măsurile generale pentru orice pacient cu rozacee ţin de evitarea, pe cât posibil, a factorilor care determină declanşarea acutizărilor şi agravarea unor leziuni deja existente. Acestea trebuie respectate permanent, pe durata întregii vieţi:

evitarea expunerii la soare

Întrucât pentru o persoană cu rozacee roşeaţa inestetică poate apărea şi după numai câteva minute de mers prin soare, este recomandat ca la ieşirea în aer liber faţa să fie cât mai protejată prin purtarea unei pălării de către femei şi a unei şepci de către bărbaţi.

Utilizarea corectă a produselor de fotoprotecţie reprezintă o altă metodă prin care efectul soarelui în agravarea leziunilor poate fi contracarat. Este indicat a utiliza creme de fotoprotecţie nu numai în zilele însorite, dar şi în zilele înnorate sau când zăpada este prezentă. Ideală este utilizarea zilnică. Alegeţi produse de fotoprotecţie cu spectru larg, atât pentru UVB (SPF 40-50), cât şi pentru UVA. Aceste produse trebuie aplicate pe toate zonele feţei, cu cel puţin 15 minute anterior de ieşirea în aer liber şi reaplicate aproximativ la fiecare 2 ore de stat în aer liber pentru a îşi menţine eficacitatea.

evitarea consumului de alcool

evitarea căldurii excesive

evitarea alimentelor condimentate si a mâncărurilor foarte fierbinţi

evitarea oricăror alte elemente care au fost identificate la fiecare persoană ca fiind un factor declanşator: efort fizic, emoţii, iritanţi locali, medicamente.

Îngrijirea locală

Este recomandat ca persoanele cu rozacee să efectueze igiena feţei utilizând săpunuri blânde, emulsii demachiante şi soluţii micelare din game pentru piele sensibilă, predispusă la înroşire – game anti-roşeaţă.

Tratamentul local

Constă în aplicarea unor creme sau geluri cu variaţi agenţi medicamentoşi: metronidazol, clindamicină, eritromicină, acid azelaic, peroxid de benzoil, retinoizi. Aceştia pot fi folosiţi ca monoterapie sau în combinaţii. Este posibil ca, din cauza pielii foarte sensibile, unele persoane să nu tolereze o parte dintre aceste substanţe; aplicarea poate duce la uscarea pielii, cu apariţia unei iritaţii, caz în care este necesară înlocuirea respectivei substanţe cu o alta.

Recent, este disponibilă şi o substanţă sub formă de gel, numită brimonidină, care elimină roşeaţa tranzitor, pe durata a câteva ore, prin mecanismul de vasoconstricţie (contracţia vaselor de sânge dilatate de la nivelul feţei).

Pe lângă aceste substanţe tratament se asociază de obicei creme dermato-cosmetologice din game pentru piele sensibilă, predispusă la roşeaţă. Ele au un rol esenţial în hidratarea şi emolierea pielii uscate din rozacee şi, de asemenea, conţin variaţi agenţi antiroşeaţă.

Pentru tratamentul local al formelor oculare, deciziile terapeutice se iau în colaborare cu medicul oftalmolog, după o evaluare de specialitate.

Tratamentul sistemic

Se foloseşte în general pe termen scurt, în perioadele acute, în asociere cu terapia locală. De obicei se indică în formele papulo-pustuloase medii-severe şi în formele cu afectare oculară. Pentru consolidarea şi întreţinerea efectelor obţinute, la oprirea lui trebuie continuată terapia locală. In general se folosesc antibiotic, cum ar fi tetraciclina, eritromicina, metronidazolul, doxiciclina, minociclina. Pentru formele rebele, refractare, se pot utiliza cu success pentru unele cazuri isotretionoinul şi ivermectina.

Tehnici intervenţionale

Sunt tehnici utilizate în cabinetele medicale pentru a ajuta la eliminarea vaselor de sânge, reducere eritemului (a roşeţii), papulelor şi pustulelor. Ele se asociază la terapiile locale şi sitemice, putând creşte şi durata de remisiune (cresc intervalul de timp fără leziuni, până la o eventuală reapariţie a acestora). Se folosesc lasere de tip PDL, Alexandrit, diodă, Nd:Yag şi dispozitive cu lumină intens pulsate pentru a închide şi distruge vasele de sânge faciale. Tipul de laser utilizat se alege în funcţie de dimensiunile vaselor de sânge ce urmează a fi tratate. Vasele odată închise sau sparte ca efect al acestor tehnici intervenţionale, se vor resorbi şi vor dispărea în decurs de câteva săptămâni. De obicei este nevoie de mai multe şedinţe de tratament, dar rezultatele sunt satisfăcătoare. Cu toate acestea, într-un timp mai lung sau mai scurt, este posibilă formarea de noi vase dilatate, care să necesite reluarea procedurilor.

Pentru unele cazuri, tratamentul cu lumini de tip LED poate duce la îmbunătăţirea semnificativă a leziunilor faciale.

Tratamentul formelor fimatoase timpurii se pot obţine efecte prin tratamentul sistemic cu isotretinoin. Dar de obicei, şi mai ales în cazurile avansate, este nevoie de îndepărtarea ţesuturilor în exces prin tehnici de excizie chirugicală, ablaţie laser sau prin radiofrecvenţă.

Sfaturi practice:

dacă vă recunoaşteţi ca având manifestările descrise anterior, este totuşi recomndat să efectuaţi un consult la medicul dermatolog, care va certifica faptul că aveţi într-adevăr o formă de rozacee, întrucât există numeroase alte afecţiuni cu semne şi simptome asemănătoare, dar cu tratament diferit.

nu aplicaţi creme cu cortizon la nivelul leziunilor, chiar dacă acestea se dovedesc a ameliora leziunile neplăcute după primele aplicări; în timp, cortizonicele agravează roşeaţa, vasele dilatate şi pustulele, iar acestea or fi mai greu de tratat!!

nu aplicaţi produse de îngrijire a feţei pe bază de alcool sau produse ce usucă suplimentar pielea

nu efectuaţi tehnici de microdermabraziune, gomaje dure sau peelinguri chimice

evitaţi să atingeţi pielea feţei în afara momentelor în care aplicaţi tratamentele locale sau produsele pentru îngrijire, pentru a nu aduce pe faţă particule străine, iritante şi microbe pe care îi puteţi avea pe pielea mâinilor.

evitaţi să stergeţi sau să frecaţi foarte viguros pielea feţei atunci când o demachiaţi sau o curăţaţi

în perioadele de acalmie, fără leziuni sau cu puţine leziuni, nu întrerupeţi cu totul îngrijirea feţei, ci continuaţi să utilizaţi produse pentru igiena feţei şi creme hidratante din game anti-roşeaţă.

întrucât pielea este, de obicei, sensibilă şi foarte sensibilă, evitaţi să schimbaţi foarte des produsele pe care le aplicaţi pe faţă; utilizaţi cât mai mult posibil produse pe care le-aţi mai folosit şi despre care ştiţi sigur că le tolerează pielea dumneavoastră.

pe lângă utilizarea cremelor de fotoprotecţie, alegeţi şi un fond de ten şi pudră care să fie cu factor de protecţie solară.

Deşi este nevoie de multă răbdare şi conştiinciozitate în efectuarea tratamentelor, prin asocierea diferitelor modalităţi de terapie, la ora actuală pacienţii cu rozacee pot obţine rezultate deosebit de mulţumitoare pe termen lung.

miercuri, 4 august 2021229
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Ce au descoperit legiștii la autopsia Georgianei! Fetița de 4 luni NU a murit asfixiată
Comentarii
mai mult...Sănătate
23 sep 00:00SănătateAlbinismul: ce este, de ce apare, cum se tratează?

Albinismul este o afecțiune genetică moștenită care reduce cantitatea de pigment de melanină formată în piele,...150

23 sep 00:00SănătateExcesul de histamină în organism: cum se manifestă și ce regim alimentar să urmezi173
23 sep 00:00SănătateEfectele fumatului: în ce fel dăunează creierului?160
23 sep 00:00SănătateProbleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Este nevoie doar de trei nopți consecutive de probleme cu somnul pentru a deteriora semnificativ bunăstarea fizică...179

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: Aproape 2,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, livrate în România în septembrie116
23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: 2.468 de şcoli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile118
23 sep 00:00SănătateAchiziţia a 10.600 de flacoane de Tocilizumab pentru tratarea formelor grave de COVID-19, finalizată

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar...156

23 sep 00:00SănătateRafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii119
23 sep 02:09SănătateREACȚIA lui Gheorghiță la dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri621
23 sep 02:08SănătateValeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a...597

23 sep 02:10SănătateDr. Beatrice Mahler: “Un pat la ATI se eliberează doar când pacienții mor”1015
23 sep 02:11SănătateDosar la DNA pentru achiziția de către Guvern de vaccinuri anti-COVID649
Vremea
15.4°14.4° - 15.4° joi, 23 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 53%
Vânt: 6.73 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 sep 01:29SportFotbal: Chindia, FC Hermannstadt, Poli Timişoara şi Dunărea Călăraşi, calificate în optimile Cupei României

Chindia Târgovişte şi trei echipa de ligă secundă, FC Hermannstadt, Poli Timişoara şi Dunărea Călăraşi, s-au...346

23 sep 00:00SportFotbal: Rapid s-a calificat în optimile Cupei României, la loviturile de departajare

FC Rapid Bucureşti s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, după ce a învins-o pe CS...175

23 sep 00:00SportFotbal: Juventus a început o anchetă după ce portarul Maignan a fost vizat de insulte rasiste

Clubul italian de fotbal Juventus Torino a anunţat, marţi, că a început o procedură pentru identificarea persoanei...169

23 sep 00:00SportTenis: Johanna Konta, accidentată, a declarat forfait pentru turneele de la Chicago şi Indian Wells

Jucătoarea britanică de tenis Johanna Konta a declarat forfait pentru turneele WTA de la Chicago şi Indian Wells din...179

Local
23 sep 23:56LocalAccident rutier la intersecția străzilor Unirii și Libertății

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, miercuri, 22 septembrie a.c., în Constanța, la...415

23 sep 23:56LocalCAS Constanța: Asigurații fără card emis au dreptul la servicii medicale din pachetul de bază

Având în vedere numărul mare de sesizări telefonice primite de la asigurații care nu au card emis, cu privire la...530

23 sep 23:57LocalATENȚIE, șoferi! Trafic DEVIAT pe Autostrada Soarelui

593

23 sep 23:54LocalÎncă 5 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până miercuri, 22 septembrie a.c., 35.851 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...840

23 sep 23:54LocalNumărul de paturi pentru pacienţii COVID-19, la nivelul județului Constanța

În ședința de miercuri, 22 septembrie a.c., membrii CJSU au luat act de modificările propuse de Direcția de...577

23 sep 23:55LocalACCIDENT rutier pe bulevardul 1 Decembrie. Un PIETON a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină, miercuri, 22 septembrie a.c., în Constanța, pe...812

23 sep 23:57LocalAtenție, constănțeni! Nu ridicați momelile amplasate împotriva rozătoarelor

Primăria Municipiului Constanța a reluat astăzi acțiunile de deratizare. Zilele acestea se amplasează momelile...344

23 sep 23:57LocalVrei să te angajezi la Confort Urban? Iată ce posturi sunt disponibile

SC CONFORT URBAN SRL, societatea aflată în subordinea CL Constanța angajează 2 posturi gestionar în cadrul...2134

23 sep 23:58LocalREGULAMENTUL PARCĂRILOR a ajuns în INSTANȚĂ! Iată cine cere anularea acestuia

1736

Politică
23 sep 00:06PoliticăCîţu: Vom stabili ca activităţile economice să se închidă la ora 18:00 acolo unde rata este între 4 şi 6 la mie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) urmează să reglementeze, miercuri, printr-o hotărâre,...1432

23 sep 16:35PoliticăMinistrul Raluca Turcan anunţă o nouă lege a asistenţei sociale

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, la Tulcea, că legea asistenţei sociale...266

23 sep 23:16PoliticăCîţu: Congresul PNL se va desfăşura în condiţii de siguranţă maximă

256

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1407

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2188

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1220

11 sep 05:19InterviuriCONSTANTINESCU: Actuala administrație vrea să REAȘEZE MAMAIA în TOPUL stațiunilor turistice. VIDEO

Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției de Servicii Publice din Primăria Constanța a fost...4108

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

Procurorul criminalist, Zafer Sadîc, a fost prezent în studioul Replica de Constanța. Cu o vastă experiență, de 23...2583

10 sep 00:03InterviuriPREFECTUL COȘA: Se vor impune noi RESTRICȚII de CIRCULAȚIE, iar PROGRAMUL MALL-urilor va fi REDUS, dacă... VIDEO!

11294

Monden
23 sep 00:00MondenActorul Willie Garson din 'Sex and the City' a murit la vârsta de 57 de ani

Actorul american Willie Garson, cunoscut în special pentru rolul impresarului Stanford Blatch din serialul "Sex and the...254

23 sep 00:00MondenTom Hanks salută apropiata inaugurare a muzeului dedicat 'artei magice' a filmului în Los Angeles

Tom Hanks şi Anna Kendrick au salutat marţi apropiata inaugurare a unui nou muzeu în Los Angeles dedicat...120

23 sep 00:00MondenHarry Styles şi Celeste, printre marii câştigători ai galei Ivor Novello Awards 2021

127

23 sep 00:00MondenMarina Voica, senzațională: Călare pe motor, la 85 de ani

Are o poftă de viață nebună, curaj și e deschisă oricărei provocări. Marina Voica, femeia pentru care vârsta e...331

23 sep 00:00MondenBritney Spears a revenit pe Instagram la câteva zile după ce şi-a dezactivat contul

Cântăreaţa pop americană Britney Spears a revenit pe Instragam la mai puţin de o săptămână după ce şi-a...138

23 sep 00:00MondenGerard Butler filmează în Puerto Rico 'The Plane', un proiect cu investiţie multimilionară

Actorul britanic Gerard Butler se află în Puerto Rico pentru a participa la filmările producţiei "The Plane", un...171

23 sep 12:00Monden'Blue Moon', debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian

Actriţa română Alina Grigore şi-a făcut debutul regizoral cu lungmetrajul "Blue Moon" ("Crai nou"), prezentat luni...155

23 sep 18:57MondenActriţa Catherine Zeta Jones vine în România

Actriţa Catherine Zeta Jones vine în România. Va filma alături de alte vedete de la Hollywood, dar şi de doi actori...567

23 sep 23:17MondenAlexia Eram, declaraţii despre relaţia cu Mario Fresh. Iată cum îl răsfaţă pe artist

510

Mapamond
23 sep 00:00MapamondRusia: Tot mai mulţi oameni de ştiinţă sunt acuzaţi de spionaj, afirmă un fizician arestat pentru 'trădare'

Un fizician rus, arestat recent pentru 'trădare', a denunţat marţi urmărirea penală a unor 'eminenţi savanţi'...146

23 sep 00:00MapamondCoronavirus - OMS: Delta a înlocuit celelalte trei variante 'îngrijorătoare'

Varianta ''îngrijorătoare'' Delta, prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante...146

23 sep 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda a adoptat la rândul său paşaportul vaccinal

116

23 sep 00:00MapamondCoronavirus: Iranul intenţionează să cumpere două milioane de doze de vaccin Pfizer

Iranul intenţionează să cumpere două milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, a declarat marţi un important...131

23 sep 00:00MapamondPapa Francisc povesteşte că după operaţia sa la colon unii cardinali discutau pentru a-i alege succesorul

Papa Francisc, care a fost operat la colon la începutul lunii iulie, a povestit cu ironie cum unii cardinali s-au...173

23 sep 00:00MapamondAustralia: Poliţia a recurs la gloanţe de cauciuc pentru dispersarea antivacciniştilor la Melbourne

142

Sănătate
23 sep 00:00SănătateAchiziţia a 10.600 de flacoane de Tocilizumab pentru tratarea formelor grave de COVID-19, finalizată

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar...156

23 sep 00:00SănătateRafila: Nu putem afirma că virusul produce infecții mai grave la copii

Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, a explicat marți la Antena 3 cât sunt expuşi copiii...119

23 sep 02:09SănătateREACȚIA lui Gheorghiță la dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri

621

23 sep 00:00SănătateProbleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Este nevoie doar de trei nopți consecutive de probleme cu somnul pentru a deteriora semnificativ bunăstarea fizică...179

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: Aproape 2,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID, livrate în România în septembrie

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că aproximativ 2,5...116

23 sep 00:00SănătateGheorghiţă: 2.468 de şcoli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la...118

23 sep 02:08SănătateValeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a...597

23 sep 02:10SănătateDr. Beatrice Mahler: “Un pat la ATI se eliberează doar când pacienții mor”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofiziologie “Marius Nasta” din București, a făcut un anunț...1015

23 sep 02:11SănătateDosar la DNA pentru achiziția de către Guvern de vaccinuri anti-COVID

649

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT