REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.9° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Rusia: Peste 70% din voturile la referendum în favoarea rămânerii lui Vladimir Putin la Kremlin

Rusia: Peste 70% din voturile la referendum în favoarea rămânerii lui Vladimir Putin la Kremlin

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 1134

Rusia a adoptat vasta reformă constituţională ce ar urma să-l autorizeze pe Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum denunţat de opoziţie care apreciază că este o manevră pentru a-şi menţine controlul asupra ţării, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ruşii au validat cu 74,1% din voturi aceste amendamente care, pe lângă problema mandatelor preşedintelui în exerciţiu, introduc, de asemenea, principiile sale conservatoare în Constituţie, potrivit rezultatelor din circa 30% din birourile de vot repartizat pe imensul teritoriu rus şi difuzate miercuri de Comisie electorală centrală.

Rata participării a fost de aproximativ 65%.

Rezultatul scrutinului era de aşteptat, din moment ce reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului iar noul text al Constituţiei se găseşte deja de vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marţi ruşilor să garanteze "stabilitatea, securitatea şi prosperitatea" ţării pe care se laudă că a scăpat-o de haosul post-sovietic.

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat: cel care îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu "căutarea posibililor succesori".

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, "credinţa în Dumnezeu" înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca "prioritatea cea mai importantă a politicilor publice", iar statul trebuie să le insufle "patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor".

Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai papagalule daca tot te crezi cunoscator al istoriei ar fi trbuit sa spui ca Romania ca stat independent nu a existat decat din 1877 pana in 1949 cand ne-a pus rusu bocancu pe gat si dupa 1990 cand a scapat de rusi,acum este altceva,Romania nu este in U.E. sau NATO impotriva vointei poporului Roman asa cum a fost dupa cel de-al doilea razboi mondial cand o bucata buna din Europa le-a fost data rusilor.
1
0
Nu ne miram de acest rezultat. Ii uram sa fie cu capul pe umeri si sa renunte la orice intentie de razboi.
1
1
Exemplu de om de nimic din KGB Securitate care a facut numai politie politica toata viata lui , corupt pana in maduva spinarii cu spagi de miliarde transformate in actiuni la Gazprom etc. Omul traieste o viata de mafiot sadea cu amante si orgii. Lucrul asta e bun ca slabeste rusia si nu pot intra in competitie economica cu noi.
5
3
IN MAMA RUSIA DEMOCRATIA ESTE LA EA ACASA . SI DUPA VA FII INBALSAMAT SI VA CONDUCE MAMA RUSIA INCA 1 000 DE ANI . EU IAS SUGERA SA SE CLONEZE SI SA CONDUCA MAMA RUSIA VREO 2 000 DE ANI CEL PUTIN . CAM GREU SA TE LEPEZI DE PUTERE CAND AI TOATA PUTEREA INTR-O MANA .
5
1
vai de capul rusnacilor !
6
5
dar romanii asa zisi pro vestici, lingaii UE isi dau cu parerea despre ce fac altii in tara lor! Ungaria, Turcia, Rusia. Specialisti in tot si toate! Dar daca ar stii putina istorie, ar realiza ca atat turcia, rusia cat si ungaria au fost imperii, conduse de un STAPAN! asa se preteaza cel mai bine popoareor acestor tari. Noi nu avem STAPAN si tare bine o ducem! Neoficial avem, pe uncle sam si tot rau e.
6
5
Asta da presedinte, nu sluga, gen Iohanis sau Basescu, care atunci cand stranuta americanu ia pozitie drepti, si nu numai. Au avut si slugoi lor, unul e Gorbaciov care in schimbul a 100.000 euro si-a pierdut un sfert de tara, altul e betivanul de Eltin.
11
8
daca-i bine, e bine, stiu rusii cu cine le este bine
9
8
Ceausescu 2.0....
11
5
74,1% spre 99,99%.
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389