REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

S-a descoperit un potenţial antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume

S-a descoperit un potenţial antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume

A.F. 19 mai 2023 | 00:00 166

Oameni de ştiinţă din Australia şi China sunt de părere că au descoperit un antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, informează DPA.

S-a descoperit un potential antidot pentru cea mai otravitoare ciuperca din lume

Autorii studiului consideră că un colorant medical, autorizat deja de Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite şi utilizat pe scară largă, poate să acţioneze ca un antidot în cazul otrăvirii cauzate de ciuperca Amanita phalloides, cunoscută în limba română şi sub numele de "buretele viperei", potrivit Agerpres.

Cercetătorii au utilizat tehnica de secvenţiere genomială CRISPR pentru a identifica principala toxină produsă de această ciupercă, denumită alfa-Amanitină, precum şi proteina-cheie (STT3B) necesară pentru a genera un efect toxic.

Apoi, ei au identificat, folosind un screening cu un medicament virtual, un colorant fluorescent denumit Indocianină verde şi l-au testat pe celule umane şi pe şoareci expuşi la toxină, descoperind că acesta a acţionat ca un antidot şi că a ajutat animalele să supravieţuiască.

Cercetătorii de la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Australia, Universitatea Sydney şi Universitatea Sun Yat-Sen din China au adăugat că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege felul în care Indocianina verde inhibă acţiunea alfa-Amanitinei şi pentru a evalua siguranţa produsului în cazul utilizării sale pe oameni.

Otrăvirea cu ciuperci este principala cauză de mortalitate din totalul toxiinfecţiilor alimentare înregistrate la nivel mondial, potrivit noului studiu. Peste 90% din decesele asociate cu consumul de ciuperci sunt cauzate de ciuperca Amanita phalloides.

Principala sa toxină provoacă rate mari de vătămări ireparabile la nivelul ficatului şi al rinichilor şi mortalitate în urma consumului. Niciun antidot specific nu este disponibil în prezent, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468