REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

S-a pierdut finanțarea pentru Spitalul „Mama și Copilul“

S-a pierdut finanțarea pentru Spitalul „Mama și Copilul“

A.V., A.F. 11 septembrie 2023 | 18:19 3032

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că ajustarea PNRR a diminuat fondurile pentru investiţiile în sănătate cu 740 de milioane de euro. în aceste condiţii a trebuit revizuită lista investiţiilor în infrastructura spitalicească fiind afectate şase proiecte prinre care și „Corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa.“

S-a pierdut finantarea pentru Spitalul „Mama si Copilul“

Consiliul UE a adoptat în 3 noiembrie 2021 o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, acest grant este în valoare de 29,12 miliarde de euro.

„De fapt sunt două componente, una sub formă de grant, grant înseamnă fonduri nerabursabile, în valoare de 14,23 miliarde, şi împrumut, pentru care se plăteşte o anumită dobândă, în valoare de 14,94 miliarde de euro. Ministerul Sănătăţii a beneficiat de fonduri exclusiv din grant, este vorba de componenta de 2 miliarde 450 de milioane de euro, care se referă la investiţii şi reforme, şi o componentă de 400 de milioane de euro, care este dedicată digitalizării sistemului de sănătate. În total, Sănătatea trebuia să beneficieze, conform alocării iniţiale, de 2,850 miliarde de euro”, a declarat Rafila.

Ministrul Rafila a explicat că CE a dispus o ajustare a fondurilor.

„CE a dispus ajustarea PNRR, această contribuţie financiară maximă acordată României a fost revizuită, în sensul că pentru calculul contribuţiei financiare maxime se actualizează pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB-ului din 2020 şi cu variaţia agregată a PIB-ului în perioada 2020-2021. Având în vedere că aceşti indicatori au fost diferiţi faţă de cei din estimarea iniţială s-a dispus o diminuare a contribuţiei financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, iar această reducere a fost realizată doar din zona de granturi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Conform acestuia, la Ministerul Sănătăţii din totalul de 2,85 miliarde, diminuarea a fost de 740 de milioane, reprezentând 26%.

„La Sănătate, au fost reduse 740 de milioane, ceea ce a dus la un buget final de 1,7 miliarde pentru investiţii şi au rămas neatinse cele 400 de milioane pentru digitalizare, aceasta fiind o condiţie, o cerere expresă a CE”, a precizat Rafila.

El a spus că în aceste condiţii a trebuit revizuită lista investiţiilor în infrastructura spitalicească. Astfel, sunt afectate şase proiecte: Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Construcţia de secţii de obstetrică şi ginecologie – Arad, Construcţia Spitalului de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locaţie, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – Relocare şi modernizarea activităţii.

„Ne-am găsit în faţa acestei situaţii în luna iunie. Care au fost consecinţele? Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanţare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă şi să primească finanţare şi câteva criterii”, a adăugat ministrul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
corect si adevarat. ai pus punctul pe i
1
0
tu cine p**a mea esti ma, de ne spui tu noua cum e cu banii europeni? chiar asa p****i ne crezi? me repetentule, nu mai deschide gura sa ne dai noua lectii de finante ca nu esti analist financiar, esti un repetent ordinar si analfabet
1
0
vezi ca daca ti s erupe p**a, nu o sa aiba cine sa tio coasa. dar daca tu vrei asa, bine. sper chiar sa ti se rupa p**a si apoi so futem noi pe gagica ta. abia asteptam toti astia care nu ni se rupe p**a
1
0
bravo, o analiza corecta!
1
0
Dincolo de viziunea arhitecturala și preferințe desi ne acceptate , primează nevoia unui spital pentru copii , in Constanta. Secția de Pediatrie este insuficienta,generând o presiune pe toate celelalte secții și chiar și la urgente. Păcat!!!!!!
1
0
Au tăiat din promisiuni sau ce? Ca nu sa cheltuit vreun ban să facă spitalul
3
0
Cele doua cladiri , spitalul si noua constructie nu aveau nimic in comun...ar fi iesit o alta t i g a n i e arhitectonica ! Si eu , daca as fi fost comisar european, as fi oprit finantarea acestei t i g a n i i ....
4
0
Prin pnrr trebuie sa justifici banii cheltuiti. Nu poti fura prea mult. Prin imprumut bancar faci ce vrei. Doua treimi ii imparte primarul v.c. cu stapanii sai.
6
0
Pentru ce sa le dea UE bani? Pe furturi si hotii? Cei din UE nu pot fi prostiti,furati si mintiti.Acolo nu mege cu afaceri cu toti penalii cum face primarul afaceri cu toate cunostintele toate lichelele penale.Acolo sunt legi dure si sunt respectate.Hotii astia nu au facut nimic niciun proiect ani de zile.Au credibilitate zero. Pe ce sa le dea bani? Carei institutii? Toti sunt infractori penali sustinuti de alti infractori cu functii. Sunt sute de mii de indivizi dubiosi angajati de ei pe diferite criterii dar nu profesionale, care nu capabili.Pentru ce studii au sunt angajati pe pile.La noi deviza este: Ai pila? Esti p***t? Esti angajat la stat.Cati din primarie sunt cu studii, competente si abilitati profesionale angajati pentru functiile lor? In toate institutiile sunt angajati pe pile multi p****i si analfabeti de toate categoriile.Daca aveau un wc de 100000 EUR,de cumparat cu x era usor de furat.Asa cu banii de la UE este greu uneori imposibil de furat.
6
0
conform intelegerii initiale ptr ca am avut crestere economica; guvernul a facut alegerile de taiere si a prima la rand a fost aleasa sanatatea intre altele; rafila a facut doar anuntul ptr ca e in decor; adevarul ca suntem o tara care depindem de banii ue si suntem incapabili sa facem ceva prin forte proprii ptr ca nici un parlament si guvern nu a avut un plan bun de dezvoltare; si nici nu-i intereseaza; analfabetii si infractorii care ne conduc de 33 de ani sunt pusi numai pe furat si minciuni ptr alegerile urmatoare
14
0
De votatzi guzgani rosii sau galbeni sau aurii tot nu faceti nimik....Protesteaza cineva pentru 150 mil euro lipsa ?
9
1
pai da scrieti de un proiect care a fost facut de PNL in totalitate dar cu folos adus la un bun sfarsit.
10
1
Incompetenți au avut prilejul să arate adevătata pricepere și valoare.
13
0
Un incompetent, și retard cu gura mare !
14
1
Să ne imprumutăm si sa incepem jaful public,bucuria clicii PSD-PNL .
14
1
Nu exista bani moka, tot din banii publici sunt si acei bani EU... doar ca platesti 5 ani 10lei ca apoi sa primesti 80lei, urmand a contrinuoi la bugetul UE pt diferenta... banii EU sunt un jaf al banului public, aia care se duc in privat
8
10
pe noi ne intereseaza numai banii de la buget. Ca numai aia se pot fura. Si asta stie mwistul securist rafila. Pe fraieri da-i in gura ma-sii sa moara !!!
25
2
Cănd mergeți să munciți in UE va convine, când veniți acasă ii înjurați și votați cu aurolacii. E de vina UE sau Rafila care nu a fost în stare să gestioneze cazul?
16
3
Locul era foarte p***t ales. Decat o tampenie, mai bine deloc.
4
16
Poate daca taiati pensiile speciale si salariile imbuibatilor nu se ajungea aici.Dar asa tot pe prostul care tace cade totul.
28
2
vai ce veste, mi se rupe pla efectiv.
6
20
Ce nu se explica este ca: s-a cerut marirea pensiilor la UE, UE a aprobat dar fara sa acorde sume suplimentare, solutia simpla a guvernului a fost sa taie de la sanatate ca sa aloce la marire de pensii..ghciti de care pensii. Apropo, votez AUR la alegeri, de al naibii!
22
7
Spitalul Regional din zona zere de la unitatea militara de pe Varful cu dor nu il mai faceti pe acesta la fel l ati pierdut , liceul Navrom desfiintat pargina,liceul Agricol Palas desfiintat paragina , scoala posliceala de meserii UCCOM paragina ,portul infrastructura paragina asta pe scurt ce imi vine in minte acum si doar in CT ,noroc daca pot spune asa cu razboiul ca altfel nu era cine stie ce trafic probabi si in port ,cand se va termina razboiul se reduce si traficul de marfuri .Va suparati cand va compara lumea cu Ceausescu si ii faceti comunisti in 30 ani voi ati batut record dupa record la inchis fabrici uzine scoli spitale cercetare ,aia dinainte de 89 nu ii laud dar vorbim pe cifre pe constructii ca se vad in continuare au batut recorduri de taiat pamblici si construit infrastructura in industrie , navigatie etc . Daca pe ala l am impuscat voi ce credeti ati merita .Clasa politica inutila de la toate partidele nu numai psd si pnl
27
0
Pai normal in alup calului doar nu credeati ca se va face ceva de viitor in constanta.
20
2
Ma si speriasera desenele alea, erau prea SF…
19
1
Inca mai puneti botul la prosteala derbedeului de Rafila? S la prosteala uniunii europopopene?
19
1
No more preety pictures?
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468