REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Să tot muncești la stat! Salarii babane pentru angajații ACROPO

Să tot muncești la stat! Salarii babane pentru angajații ACROPO

Andreea POPA 30 ianuarie 2023 | 00:00 5028

ACROPO este probabil cea mai inutilă instituție de stat din România, dacă e să ne raportăm la contribuția reală adusă economiei, pe de-o parte și sumele de bani publici tocate pe salariile și confortul angajaților, de cealaltă parte. Autoritatea înființată în 2017 la Constanța își cheltuie aproape tot bugetul anual pe lefuri și plimbările angajaților, bifând un record greu de egalat până și pentru România, țara cu cei mai mulți bugetari din Uniunea Europeană.

Sa tot muncesti la stat! Salarii babane pentru angajatii ACROPO
Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) a cheltuit în cei șase ani de existență peste 60 de milioane de lei, bani publici, fără să facă, până la urmă, nimic cu adevărat folositor. Dimpotrivă, pentru a-și omorî timpul, angajații mai încalcă și legea, care cum pot, după cum se arată într-un raport al Corpului de Control al primului ministru, care a vizat activitatea ACROPO în perioada 31.07.2016- 23.12.2020. Revenind la banii autorității, aceasta a raportat pe 19 decembrie 2022 un buget total de venituri și cheltuieli pentru anul trecut de 9.683.000 lei, mai mic decât în anii anteriori, când a depășit de fiecare dată 10.000.000 de lei.

Nu mai puțin de 665.000 lei la ”cheltuieli diverse”

Din acești bani, 7.288.000 lei au venit la ACROPO ca subvenție de stat, în timp ce instituția în sine a produs 2.395.000 lei. Din tot bugetul său, autoritatea din Constanța a cheltuit 9.398.999 lei, din care 7.966.000 lei au reprezentat cheltuieli de personal. De aici, 7.651.000 lei au însemnat numai salariile celor 96 de angajați pe care îi are ACROPO în acest moment, potrivit organigramei. Rezultă undeva la 7.000 de lei pe lună cheltuielile salariale medii ale ACROPO pentru fiecare angajat al său.

Pe lângă salariile în bani, instituția bugetară a mai cheltuit în 2022 alți 80.000 de lei pentru indemnizații plătite unor persoane din afara ACROPO, 186.000 lei pentru indemnizațiile de hrană, 64.000 de lei pentru locuințele de serviciu și 79.000 de lei pentru voucherele de vacanță.
În rest, ACROPO a mai cheltuit 594.000 lei pentru chiria sediului său din Constanța, facturi de lumină și încălzire de 216.000 lei, diverse bunuri de 205.000 lei, 45.000 de lei pe deplasări etc. Atrage atenția și suma de 665.000 lei, trecută, cu grijă, la capitolul ”alte cheltuieli”.

Sa tot muncesti la stat! Salarii babane pentru angajatii ACROPOPetrolier

Cu ce se ocupă ACROPO și cine o conduce

ACROPO se află în subordinea directă a premierului și, potrivit Regulamentului de de organizare și funcționare din HG 688/2017, ”exercită următoarele atribuţii principale: evaluează documentele care îi sunt prezentate de către operatori şi proprietari în temeiul Legii nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare; supraveghează respectarea dispoziţiilor legii de către operatori şi proprietari, inclusiv prin inspecţii şi investigări; consiliază alte autorităţi sau organisme, inclusiv autoritatea semnatară a acordurilor petroliere, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în domeniul operaţiunilor petroliere offshore; elaborează planurile anuale în conformitate cu prevederile legale; elaborează rapoartele de activitate în conformitate cu prevederile legale; cooperează cu autorităţile competente ale diferitelor state membre sau cu punctele de contact, în temeiul legii; iniţiază şi avizează proiecte de acte normative în domeniul său de competenţă şi emite reglementările proprii şi comune cu alte autorităţi competente, potrivit legii; încheie protocoale de colaborare interinstituţională cu autorităţile naţionale responsabile de siguranţa operaţiunilor petroliere offshore prevăzute în anexa nr. 10 la Legea nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare; transmite ordonatorului principal de credite propunerea de buget a ACROPO pentru a fi analizată şi inclusă în proiectul de buget al ordonatorului principal de credite; îndeplineşte orice alte activităţi prevăzute de lege în domeniul siguranţei operaţiunilor petroliere offshore”.

ACROPO este condusă la această dată de președintele Robert Eugeniu Ciocioi, vicepreședintele Felicia Ancuța Dunca și un Consiliu de Administrație din care mai fac parte, pe lângă președintele autorității, Radu Nicolae Chiurtu, Marin Popescu, Roxana Petrescu și Manuela Petronela Stan Olteanu.  

ACROPO avea la finalul anului trecut puțin sub 100 de angajați, dublu față de cât prevedea schema de personal prin actul de înființare din 2017 și de cinci ori mai mulți decât a avut, în mod real, în anii 2018-2019. Din documentele oficiale ale autorității, reiese că la ACROPO nu prea există salarii mai mici de 6.000 de lei brut pe lună, la care se adaugă voucherele de vacanță de câte 1.450 lei și indemnizația lunară de hrană de 367 lei. Sa tot muncesti la stat! Salarii babane pentru angajatii ACROPO

Astfel, președintele ACROPO, cu rang de secretar de stat încasează 16.640 lei, plus toate celelalte beneficii specifice unui demnitar, iar cei doi vicepreședinți, cu rang de subsecretar de stat, câștigă câte 14.560 lei pe lună.

Sa tot muncesti la stat! Salarii babane pentru angajatii ACROPO

Directorul de cabinet al instituției are între 6.111 lei și 7.612 lei, un consilier al cabinetului câștigă de la 5.865 lei la 7.305 lei, un director grad II încasează cât șeful ACROPO, adică 16.640 lei, în timp ce un consilier sau inspector cu grad profesional IA are între 11.132 lei și 12.180 lei.
De asemenea, un consilier grad IA câștigă între 12.409 lei și 12.992 lei pe lună, un consilier sau inspector grad profesional I are 9.741 lei pe lună, iar un consilier grad II încasează 7.835 lei pe lună.
 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
BUGETARII,CANCERUL ECONOMIEI NATIONALE.PUTORILE ANGAJATE LA STAT DEGEABA.HOOOO.
2
0
Folosind o directiva Europeana s-a infiintat o societate pt pilele politice. Mergeti pe culoare in acea institutie, la orice ora, nimeni nu face nimic si nici nu ar avea ce la cati sunt. Iar denumirea Autoritatea Competenta..... pai poate sa fie si incompetenta, se pare ca da, s-a luat exact titlul din dir Europeana, nu-i intereseaza amanuntele si nici regurile si normele dupa care ar trebui sa functioneze, banii la portofel sa iasa. Bravo celor ce lucreaza acolo si traiesc o vacanta permanenta pe banii prostilor!
4
1
M.e.z.e.i. ( al carui nume este mereu blurat pentru ca plateste bani grei la Replica ) , Popa ( politist pensionar cu 10000 lei pe luna, ce treaba o avea cu marea si ce mandru poarta uniforma de marinar, ce rusinos ), Dumitrache Cosmin, Alex Pilat ( absolut stupid tipul ), Sincan ( motoristul cu mintea de om cu 10 clase care cara la greu calcani la Bucuresti cu pescadorul lui de la Midia ), Dan Caporalul ( ajuns sef la Agigea, o alta nulitate ca de aia e caporalul ), toti niste betivi care sunt aserviti politic lui Felix Stroe, Dumitrache de la Midia, Catana & Firea , care iau spaga de la armatori arabi, Coremar, turci si sifoneaza la SRI ca de aia ii lasa parchetul si DNA -ul in pace de ani de zile. Salariile angajatilor sunt jalnice, nu vorbeste lumea prostii, se poate verifica foarte simplu asa cum Curtea de Conturi o face anual. Sorin Lita de la sindicat este finul lui M.e.z.e.i. asa ca nu poate spune ceva in fata animalului asta, bolnav copt , condamnat penal definitiv si care continua sa ocupe functia. Dati 1000 lei oamenilor la salariu si daca mai gresesc afara sau la puscarie, altfel nu mai judecati aiurea.
2
0
jurnalism marca cwrvelorreplica...
4
1
Pe scurt, nu fac nimic. Sa—i fwt. Desfiintati aceast parazit. La munca putorilor nu la incasat bani publici frecand hartii. Fwtwva-mortii-n gura da sdrentse si da hoti, vorba lui Nea Gigi
8
7
In loc sa se enerveze ca patronii isi bat joc de ei si le dau salarii mici ei se enerveaza ca au altii salarii mari.
16
2
Or pleca acasa cu 57 la suta din salariu, dar pleaca cu banii, pentru care consuma, electricitate, caldura, combustibil, tot bani inseamna, tot de la contribabili romani.
8
7
Nu va este teama ca sfarsitul e aproape ? Bani nemunciti la fel ca la toti bugetarii. Sa mearga in privat sa vada tichete de vacanta, bani de chirie si alte adaosuri la salarii.Nu le meritati.
9
8
Ca idee voi stiti ce inseamna brut. Induceti lumea in eroare brut nu insemana ca pleca cu ei acasa. Acasa pleca cu 57 la suta din ce ati scris voi ziaristii lui peste.
9
10
Ptr. Andu : vulpea care nu ajunge la struguri, zice ca sunt acrii. Hihih. Înființarea unei astfel de instituții a fost impusă de UE. PS : nu lucrez la ACROPO.
9
8
Pai ce nu aratati ce salarii au jandarmii, monumentele de prostie ale tarii! Ce norme de hrana incaseaza lunar si bani de cazare!
18
2
La un salariu brut de 7000 lei, aplicand 51,4 % impozit, reiese un salariu net de 4100 lei. Oare este un salariu baban!? La ce va raportati cand afirmati asta!? Subscriu la cele precizate de @POPESCU are perfecta dreptate.
14
7
un exemplu de ce inseamna birocratia in romania. tai frunza la ciini si esti platit binee!! oamenii partidelor!
17
7
Rusine, asta e furt din taxele tarii. Talharie a taxelor si impozitelor platite cu forata.
17
8
daca tai frunza la catei , atatia taetori cat sunt in functii bugetare scornite se aduna! banii se duc, batuti de vant ca frunzele taiate! raman imprumuturile cu dobanzile bogate!
10
9
Ia bani pe degeaba. Să se privatizeze toate instituțiile din port, iar controlul să-l facă Ministerul Transporturilor. Sunt numai lichele angajate la APC, ANR, CAPITANIA PORT, ACN. Privatizați portul la companii multinaționale și dați afară lichelele care se macelaresc între ele pentru salarii mari. La fel și sistemul de sănăt**e. S-a văzut ce management defectuos fac ro-mânii. Numai hoție tot timpul.
28
4
Si nu sunt singurii, sunt o gramada de astfel de institutii unde se incaseaza lefuri generoase pentru nimic. Nici macar o frunza nu e taiata. Si in primaria Cta, sunt vreo 65 de persoane care incaseaza fara sa faca nimic, chiar daca este departament pentru fondurii europene. In rest, taxe mari, accize mari, impozite mari, pentru restul populatiei. Ca asa e la noi. Pentru unii muma, pentru altii, ciuma.
21
4
Luati le baniii si impuscatiii ! Lepre nenorocite , murivar copiii nemernicilor ! mincati bani degeaba poponarilor si lesbiencelor din acropo huoooooooooooooooooooo
15
13
Cele mai mici salarii din MT sunt de departe cele de la ANR. Cu sefi corupti ca Dumitrache, m***i, Sincan, purtatorul de vesta Zanfir care au salarii enorme si care cu complicitatea lui Sorin Lita de la Sindicat care niciodata nu au incercat macar sa ceara marirea salariilor, navigatorii de cariera care inca sunt in sistem, vor pleca rand pe rand. Cu 3500 - 4500 lei nu poti sa controlezi nave fara sa apara tentatia. Nave cu marfa de milioane de dolari, cu armatori care imping catre Dumitrache si Mez zeci de mii de dolari lunar ca sa tina inspectorii departe de vapoarele lor. Plecarea profesionistilor din sistem datorita salariilor mici este pe placul sefilor pt ca raman rapandulele batrane care chipurile au experienta dar care de fapt toata viata lor au pacalit munca pe la Poarta 1 . Experienta la furat ca marea au vazut-o doar de pe faleza. m***i si Dumitrache voi puteti trai cu 3500 lei? Sandi tu milioanele de dolari din cont le-ai facut asa? Sindicatul este praf. Plecam toti din ARCA deja e vorbit
22
7
7000 lei brut....salariu baban :))))) Doamne cat de p****i sunteti Replica, mai mult castig eu din Uber pe luna ca sofer si lucrez mai putin ca ei. Asta e inca una din gafele voastre din categoria Opel Vectra bolid de lux? :))
29
18

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367