Scandal! Administrația Apele Române pune umărul la compromiterea sezonului estival de față cu turiștii. Video
Scandal! Administrația Apele Române pune umărul la compromiterea sezonului estival de față cu turiștii. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSezonul estival din acest an a fost marcat de un întreg scandal cu privire la procedura de închiriere a sectoarelor de plajă. Atribuirea acestora a fost una anevoioasă, în special pentru că durata de închiriere a fost micșorată, noile contracte fiind valabile doar până în 2024, iar timpul mult prea scurt nu le-a permis operatorilor să își ia avizele și documentațiile de urbanism necesare. Acești factori i-au determinat pe unii operatori economici să renunțe la ele. Cei care și-au continuat însă activitatea se lovesc de numeroase probleme, reclamând că relația și comunicarea deficitară cu ABADL perturbă bunul mers al lucrurilor. Într-o asemenea situație se află administratorul firmei Dragoș Com SRL, care a deținut sectorul de plajă I-4, în Constanța, de unde ABADL a ridicat miercuri, 16 august a.c., șezlongurile.
Nu este o noutate faptul că tensiunile între autorități și operatorii de plajă au atins cote maxime în acest sezon estival. Conflictul a apărut încă din momentul lansării procedurilor de licitație pentru închirierea sectoarelor de plajă, ale căror contracte au ajuns la termen la finele anului 2022.
Pentru nemulțumirile sesizate de antreprenori încă se caută soluții, în timp ce noi probleme continuă să apară, iar relația cu ABADL se înrăutățește pe zi ce trece.
O asemenea situație ne-a fost sesizată de reprezentantul unei firme ce își desfășoară activitatea pe unul dintre sectoarele de plajă din Constanța. Pe 9 august 2023, firma Dragoș Com a primit o notificare de la ABADL prin intermediul căreia i se cerea eliberarea sectoarelor de plaja Constanța I-4, Constanța I-3v și Constanța I-3x, Constanța 1-5 prin îndepărtarea șezlongurilor, umbrelelor, meselor, scaunelor etc, deoarece nu există un contract de închiriere valabil.
Video:
La această notificare, administratorul firmei a răspuns cu o adresă în care făcea cunoscut ABADL-ului faptul că au fost deja sancționați cu amendă pentru amenajarea sectorului de plajă cu mobilierul caracteristic.
Deoarece amenda a fost contestată, plângerea contravențională suspendă măsurile dispuse în procesul verbal, astfel că până la soluționare plângerii, ABADL nu are voie să evacueze dotările, așa cum susține administratorul firmei.
La această adresă ABADL a răspuns spunând că măsura evacuării a fost dispusă printr-o notificare, executarea suspendându-se numai în ceea ce privește despăgubirea sau măsura confiscării.
Video:
Într-o ultimă adresă, administratorul Dragoș Com a solicitat Administrației Bazinale oprirea oricărei măsuri până la soluționarea definitivă a dosarului.
„În față unde a fost înnisipat am avut șezlonguri. Ei în partea din spate, la bar, m-au lăsat în pace, pentru că ne judecăm, iar în față mi-au dat o amendă. Am contestat procesul verbal, automat când se contestă procesul verbal se suspendă măsurile. ABADL-ul zice că nu e așa, ci numai pentru confiscări. Eu m-am trezit pe 9 august că mă demolează, cred că nu a ajuns acțiunea din instanță. Dar m-am dus la ei și le-am înaintat adresa, uite ce spune legea. Ei vor să ridice șezlongurile și umbrelele. Partea din spate nu intră în ea. Dar eu am contestat procesul verbal, astfel că se suspendă orice măsură. Ei zic că se referă la confiscări, la alte chestii. Ei zic că eu nu am contract. Eu am cerut prelungirea contractului și acum ne judecăm. Ei nu au voie să ia șezlongurile și umbrelele. Dacă legea spune că se suspendă măsura... cum pot ei să facă asta? Judecătorul hotărăște ce și cum dar atâta timp cât avem acțiune în instanță ei nu au voie să facă nimic. Ei trebuie să respecte legea. Că poate or să câștige ei după aia, asta este, dar deocamdată să respecte legea.” a declarat administratorul firmei Dragoș Com pentru Replica de Constanța.
ABADL s-a prezentat totuși miercuri, 16 august a.c., pe sectorul de plajă ocupat de firmă, de unde au ridicat șezlongurile. Întregul eveniment a avut loc sub ochii oamenilor legii, care au intervenit pentru a asigura climatul de ordine. Angajații ABADL s-au deplasat la fața locului la ora 19:00, însoțiți de un echipaj al Jandarmeriei.
În primă fază s-a discutat aspectul legal al procedurii, iscându-se un schimb de argumente între instituția statului și administratorul firmei. Șezlongurile și umbrele au fost în final îndepărtate, urmând ca administratorul firmei să conteste în instanță cele petrecute.
„Echipe ale Administrației de Ape Dobrogea Litoral s-au aflat în cursul serii de miercuri, 16 august a.c., la o acțiune de evacuare a unui operator de plajă, care funcționează fără contract, având în vedere că cel pe care îl deținea a expirat la data de 15 octombrie 2022. Mai mult decât atât, funcționează și fără autorizație de funcționare, deoarece Primăria Constanța i-a retras această autorizație. Trebuie să menționez că operatorul de plajă nu a contestat în instanță actul ABADL prin care reiese că i-a expirat acest contract. El ocupă în mod abuziv acest teren al statului român, care e administrat de ABADL, fapt pentru care echipele de Gospodărire a Apelor au trebuit să facă toate procedurile necesare, astfel încât să se poată trece la evacuarea lui. Operatorul de plajă a fost notificat în nenumărate rânduri, s-au luat toate măsurile legale necesare și trebuie să trebuie să menționăm că el funcționează până în momentul de față și fără această autorizație de construire”, susține purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.
„În această seară (n.r. – 16 august a.c.) am fost vizitat de cei de la Apele Române, cu utilaje, mașini, oameni, care au venit să ridice șezlongurile de pe sectorul de plajă. Deși le-am prezentat plângerea pe care am făcut-o împotriva procesului verbal unde era stipulată măsura ridicării materialelor și le-am spus că OUG 2 suspendă măsura executării, domnii de la Apele Române au făcut abuz și contrar legislației, au ridicat materialele, neavând un titlu executoriu, o hotărâre judecătorească. Trebuie să ținem cont că și evacuarea, dacă despre asta ar fi fost vorba, trebuia făcută până la ora 20:00 și acum e 20:24. E vorba despre abuz peste abuz. Domnii de la poliție au venit și au constatat.”, a declarat administratorul firmei Dragoș Com.
Acesta a precizat în final că urmează să depună plângere penală la Direcția Națională Anticorupție și la alte organe competente pentru a soluționa acest incident.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News