REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Scandal la Abatorul din Pecineaga, după ce angajații n-au fost plătiți

Scandal la Abatorul din Pecineaga, după ce angajații n-au fost plătiți

Cristina BĂRBUCEANU 28 ianuarie 2023 | 00:00 7663

Fostul abator din Pecineaga, închis în anul 2021, după ce firma care-l administra, Belsuintest SRL, a intrat în insolvență, nu și-a plătit angajații. Problema este una cât se poate de serioasă, mai ales că suma pe care o au de primit este destul de mare, aceștia făcând sesizare la ITM. Inspectoratul a venit în control și s-a confirmat că cele semnalate de angajați se confirmă. În momentul în care reprezentanții firmei au fost contactați pentru un punct de vedere, aceștia ne-au închis telefonul în nas imediat după ce au înțeles despre ce este vorba.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitiImagine de ansamblu cu exteriorul abatorului

Gestionar: „Ne forțau să venim la muncă”

Dintotdeauna au fost firme neserioase care nu și-au îndeplinit toate atribuțiunile față de angajați, cum au existat și angajați care nu au respectat în niciun fel angajatorul. Ei bine, în prima categorie se găsește și firma Belsuintest SRL, care deținea un abator în Pecineaga. Se pare că firma, aflată în insolvență, nu și-a respectat îndatoririle pe care le avea față de angajați, în special față de cei care lucrau pe tura de noapte. Concret, oamenii spun că au venit la muncă și în perioada concediilor și că nu au fost plătiți ca atare. Acest lucru a provocat revoltă în rândul angajaților, mai ales că suma nu e una modică. Motiv pentru care au formulat și plângere la ITM.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitizonă de lucru abator

Magdău Nicu Constantin lucra ca gestionar pe tura de noapte, alături de Timofte Gheorghe, Ciocan Claudiu, Gaitan Emanuel, în cadrul abatorului din Pecineaga. „Am fost angajat din data de 10 mai 2018 până la data de 29 aprilie 2021. Am lucrat numai pe tura de noapte. Ne forțau să venim la muncă, nici concediu nu ne puteam lua. Nu au vrut să ne mai aprobe concediu pentru că nu mai aveau personal pe perioada în care noi am muncit. În plus, dacă lipseam eu, nu mai avea cine să facă treaba asta, nu voia nimeni”, a spus Nicu Constantin Măgdău.

„S-au făcut niște măgării”

Fostul gestionar al abatorului, Magdău Constantin, a continuat seria declarațiilor șocante: „Eu am încercat să iau legătura cu contabila, ca să ne recuperăm și noi banii. A spus să nu o mai deranjăm, că cine ne-a dat numărul... până la urmă sunt banii noștri. Cu cine puteam să iau legătura dacă acolo am lucrat?!”.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitipuncte de lucru din interiorul abatorului

„La tura de noapte nu au fost dați banii pe concediu pe 3 ani. Pe 20 de zile de concediu au calculat 4000 de lei și pe 40 de zile de concediu au calculat tot 4000 de lei. S-au făcut niște măgării. Acum executorul judecătoresc ne-a cerut datele, cu localitate de domiciliu și toate datele ca să ni se livreze banii, dar am înțeles că patronul nu e de acord. Niciunul dintre cei care au lucrat acolo, mă refer la funcționari, nu mai răspund la telefon”, a mai spus fostul angajat.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitirăspunsul de la ITM primit de Magdău Constantin

Astfel că Magdău Constantin a formulat o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitirăspunsul de la ITM primit de Magdău Constantin

În urma sesizării, inspectorii ITM s-au deplasat la fața locului pe 12 aprilie 2021, iar la fața locului au observat că cele sesizate de angajat se confirmă: „Controlul ITM-ului a fost în 2021, iar în aprilie se fac 2 ani de când am făcut lichidarea; ne așteptăm banii. Eu am luat doar 9 zile de concediu și am mai făcut cerere pentru 7 zile, dar cererea nu mi s-a aprobat. Cei de la ITM mi-au spus că mai am de luat undeva la 5000 de lei.”, este scris faptul că acesta are de primit banii pe 39 de zile de concediu, zile aferente anilor 2020 și 2021.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitisuma pe care angajatul o mai avea de primit

În plus, pe fluturașul de salariu primit de Magdău în data de 16 iunie 2021, scrie clar că acesta mai are de primit 7225 de lei, din care, susține acesta, a primit doar 1322 de lei.

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platitisuma de doar 1322 de lei primită de Magdău Constantin

Contabilul: „Directorul mi-a cerut să scot zilele de concediu”

Mai mult decât atât, contabilul i-a transmis lui Magdău Constantin, în aceeași perioadă, că suma oferită foștilor angajați a fost stabilită chiar de director: „Directorul mi-a cerut să refac ștatul de plată și să scot zilele de concediu. Eu am încercat să-i explic, dar nu am avut cu cine să mă înțeleg. A motivat că ați fost plătit (ca de altfel toți de la livrări) cu salariul întreg în toată perioada cât nu ați făcut norma de lucru”

Scandal la Abatorul din Pecineaga, dupa ce angajatii n-au fost platiticonversația dintre fostul gestionar și contabil

În prezent, abatorul încă există în Pecineaga, dar Magdău Constantin spune că acum acolo s-ar depozita cereale.

În momentul în care reprezentanții firmei au fost contactați pentru un punct de vedere, după ce au înțeles cine suntem și ce problemă le semnalăm, au închis telefonul fără comentarii suplimentare.În prezent, Belsuintest SRL este în insolvență, iar activitatea în abator a fost sistată, mai spun foștii angajați.

Date despre Belsuintest SRL

Firma Belsuintest SRL a fost înființată în 23.12.2003, fiind majoritară o firmă belgiană. Până să ajungă în reorganizare juridică, firma era administrată de Popescu Doru, pentru partea românească, și de Thyssen Patrick Maurice pentru cea belgiană. Asociați la această firmă sunt firma din Luxemburg, Titan 2 SA, care deține 60% din acțiuni și Belcrin Development SA, din România, care deține 40%. În anul 2021, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 1.787.322 RON, profit 0 și datorii de 53.178.322 RON. În același an, Belsuintest SRL figura cu 13 angajați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poor poor journalists! Replica On line, till now I never heard about your low level news application …
1
5
Lichidatorul Judiciar trebuia să achite prima dată salariile restante ale angajaților. Ceva e cusut cu ață neagră, mai ales că ITM va dat câstig de cauză . Direct la tribunal ......
5
1
GSP--ul lui COMANESCU trebuie sa preia si aceasta firma ca dau acelasi tip de teapa la angajati !
8
4
Drepturile angajatului sunt un drept ,nu o necesitate..Făra angajați de la contabilitate patronul nu șar permite să faca astfel de lucruri. r*mânii îi mănîncă pe r*mânii.
14
5
Au început sugacele să îi ia apărarea patronului. Pun pariu că și voi ați loat parte la măgăriile astea.Ciocu mic sugacelor ,actele vb și dovezile!!! Uitacivă ce a constatat ITM.....
12
3
Ptr Angajator Ce să mai spui si tu acuma excrocule. La tribunal cu tine... Nui iertați !!!!
10
2
Spune ti si cat ati furat. Ori asa nu se pune!
4
15
Asa este inteles la noi capitalismul. Exploatare,smen,smecherie,bataie de joc,distrugerea de destine umane. Care reguli,care economie de piata libera ? Suntem cam cum erau altii acu' doua sute de ani ca nivel de intelegere a sistemului capitalist,dar si nivelul de educatie al populatiei a scazut fiind tot cam pe acolo,mult in urma. Avem gadgeturi,feisbucilim ,tiktocaim dar suntem vai de noi. Medievali cu telefon si computer. Cine ajunge sef pentru cinci persoane deja se crede imparat si vrea sa aiba vila si masina in maxim trei ani,din munca celor cinci. Si da,clientii sa fie fraieriti,sa dea bani pe ce nu merita. Vai de capitalismul nostru salbatic,barbar.
14
4
caz tipic, ce trebuie judecat cu bita. dupa citeva exemple, se vor linisti, cit de cit.
16
3
Ati dat comunismul pentru mizeria asta de capitalismul in care patronii isi bat joc de voi. Pofta buna.
11
6
Dati le foc , escrocilor , foc cit mai mult !!!! sa vezi cum scot ei banutiii imediat !
17
4
Ce face Lichidatorul Judiciar? De ce nu respectă legea? Angajati trebuiau plătiți primi. Trebuie un control de specialitate acolo si sanctionați urgent.
18
1
Si eu am bani de recuperat de la nenorociti astea. Ce face statul r*mân ? Cum îșî protejajă angajați?
19
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218