REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.4° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
2.4° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Scandal! Medicii de familie spun că sunt sătui să fie umiliți cu 4 lei pe zi per consultație

Scandal! Medicii de familie spun că sunt sătui să fie umiliți cu 4 lei pe zi per consultație

Cristina BĂRBUCEANU 8 decembrie 2022 | 00:00 4113

Problema finanțării asistenței medicale primare este una cât se poate de serioasă. Din acest motiv, Federația Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, printr-un comunicat oficial, înștiințează Guvernul de faptul că doar 50 de bani sunt alocați, pe zi, pentru asistența medicală primară, dacă raportăm bugetul Ministerului Sănătății, pe anul 2022, la populația României. În plus, medicii de familie sunt disperați că volumul de muncă este mult prea mare, iar remunerația este mult prea mică. Totodată, un medic de familie constănțean a afirmat că foarte mulți bani se pierd și pe internările de o zi, care reprezintă „o risipă de bani”. Cu toate acestea, există și persoane care spun că veniturile medicilor de familie sunt mari, la un număr mediu de 3000 de pacienți putându-se ajunge la un venit de minim 12.000 de lei, pe lună.

Fotografie cu rol ilustrativ medic de familie

„Asistenţa medicală primară din România asigură servicii medicale... cu doar 50 de bani pe zi”

Medicii de familie din România și, implicit, și din Constanța, nu sunt cel mai bine-plătiți din Sănătate. Din acest motiv, Federația Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie trage un semnal de alarmă Guvernului, în speranța că poate se va face ceva în acest sens. Într-un comunicat oficial, Federația a semnalat următoarele aspecte: „Cele peste 9000 de cabinete de medicina familiei şi peste 200 de centre de permanenţă din asistenţa medicală primară din România asigură servicii medicale esenţiale, preventive şi curative, pentru pacienţii din mediul urban şi rural cu doar 50 de bani pe zi, alocaţi de Guvern şi Parlament pentru fiecare cetăţean!

Fotografie cu rol ilustrativ medic de familie

Bugetul necesar pentru reţeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual, aproape dublu comparat cu bugetul alocat în anul 2022, de doar 3,6 miliarde de lei. Un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistenţa medicală primară este echivalentul unei alocări de doar 1 leu pe zi pentru fiecare cetăţean român.”

Strigăt disperat din partea medicilor de familie constănțeni

Situația subfinanțării medicilor de familie este una cât se poate de delicată, cadrele medicale strigând după ajutor. Un medic de familie din Constanța a declarat pentru Replica: „Da, normal, medicii de familie sunt subfinanțați”, în timp ce un altul susține: „Da, sunt alocați foarte puțini bani pentru sănătate. Consultația la medicul de familie costă 4 lei, cât o gogoașă. Ar trebui mărit bugetul asistenței medicale primare. Nu este normal să fim plătiți pentru 20 de pacienți pe zi și noi să muncim pentru 40. E normal să fiu plătită atât cât muncesc.”.

Fotografie cu rol ilustrativ medic de familie

Un alt medic, a susținut aceleași obiective, dar a adăugat că internările de o zi, pe baza unei trimiteri medicale, reprezintă o risipă e bani: „În plus, pe lângă alte servicii, aici se achită internarea, adică sunt niște costuri extraordinar de mari și care sunt nejustificate. Dar noi am învățat deontologic să nu ne plângem... Însă lucrurile astea sunt dureroase”.

Lucrurile nu sunt totuși chiar atât de rele pe cât reclamă medicii de familie. Astfel, la un simplu calcul, având în vedere că per pacient se percep 4 lei pe zi, fără ca acesta să calce măcar pragul cabinetului, iar un medic poate avea si 10.000 de pacienți, rezultă un venit de cel puțin 40.000 de lei pe lună, o sumă deloc neglijabilă. Pe lângă acest venit fix, se mai adaugă și multe alte intervenții sau consultații care pot adăuga sume ”babane” la salariile medicilor de familie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e una, chipurile medic de familie,Buiculescu la Cermed, te trateaza cu o sila in comportament si se uita la tine de parca esti cersetoare... cand ea isi umfla buzunarele cu banii nostri din asigurari.. la fel si asistenta ei, zici ca e printesa sisi de te expedieaza cu scarba , habar nu au de nimic, decat sa umileasca oamenii
1
0
Acești inutili de serviciu ( la stat,de stat degeaba). Parcă le este scârbă de ceea ce fac , puturoși și obraznici !
2
0
Romanii nu au nevoie de medici...se pot trata si singuri.De sute de ani s-au tratat cu credinta si cu rugaciuni...si suntem printre cei mai sanatosi din Europa.Din comentariile la articol mi-am dat seama ca lumea a inteles ca medicii sunt inutili si poporul nu ii iubeste.
3
0
ceva mai degeaba decat acesti "medici" de familie nu cred ca s-a inventat. a, ba da, trainerii HR si auditorii iso
5
1
trebuie desfiintati urgent, nu trateaza nimic, doar scriu retete de pe internet
7
2
Desfiintati imediat,sunt o piedica in loc sa ajundi cand ai vreo problema la specialist mai pierzi o zi la usa lor,uni mor din cauza lor Daca medicul specialist iti da o retea te duci la medicul de familie sa o parafeze,de ce? Ca sa-ti ia banii S-au descalificat nu-si mai fac meseria sunt simpli functionari ce fac ei poate face oricine care stie sa scrie nu trebue sa fii medic
11
1
Am ajuns sa ne plangem de medici!!!! Uitati va la pensiile speciale, la parlementari, deputati, la preturile cu utilitatile, mancare !!! Parlamentarii si deputatii pe langa salarii mai si afaceri!!!
6
5
Nu am fost decat o singura data la medicul de familie,asta fiindca trebuia sa am avizul pentru medic specialist .Sunt de ceva ani pensionar dar niciodata nu m-a consultat( o data pe an si ar fi suficient!!) sper sa nu am nevoie mai ales ca am vazut nivelul de pregatire!!Casa de asigurari plateste cam multi medici de familie chiar daca nu fac nimic!!
14
1
Sunt si medici de familie care isi fac treaba,dar e inadmisibil sa se planga de bani,in conditiile in care ei primesc bani si pt.pacientii care nu trec cu anii pe la ei ,plus ca primesc bani pt.vaccinarile (27lei) pe care le fac pacientilor si care nu sunt putini deloc!
14
2
Creeaza precedentul ca acestia sa fie corupti ,4 lei pe consultatie ,e mult ,e putin ,voi ce credeti oameni buni ,citi ani toceste un medic de familie ,ca in final sa ea 4 lei pe consultatie ,iar un individ ca Dl Badalau ,ea sperturi de sute de mii ,fiusu da cadouri rolexuri de 100k ,excursii in Dubai ,mai vorbim.
6
18
La calcul ati adaugat si “atentiile” primite de pa pacienti? Sumele alea pentru care nu platiti niciun impozit!
19
1
Pai daca sta cate o ora la palavre cu toate babele si femeile nevorbite normal ca nu rezolva decat 10 pacienti unde mai pui trebuie si programare mai iau bani si pe adeverinte si multi lasa si spaga. Fara 300 curat nu pleaca acasa niciunul. Neimpozitat. Plus alte avantaje si servicii plus comisionul de la farmacia unde te trimite si de de la specialistul unde te trimite.
19
2
În timpul pandemiei încasau și 30000 de lei pe luna, și te consulta de la 3 metri.
26
1
pentru ce va plangeti? Cei mai multi dintre voi sunteti doar scribi, eliberati hartii . Rar mai gasesti cate un medic de familie dedicat.
22
1
i-a auzi ma....se plang? de ce ? ce fac in afara de-a da trimiteri la alti medici v-ati gandit vreodata cat de tracasati si facuti in toate felurile MEDICI de la URGENTA? cand ne ducem acolo ptr ceva care trebuia rezovat de medicul de familie? si tot ei se plang????
28
1
Medicii de familie sa taca si sa fie multumiti, pe langa cei 4 lei pe care-i primesc, pacientii le intind cate o cafea, un zece lei si toata lumea e multumita, mai putin pacientul ca trebui sa dea, desi este asigurat.
24
1
Pai voi faceti consultatie vreodata ma leprelor?
23
2
ba puturosilor,ba trintorilor!daca nu era smecheria cu medici familie,nimeni nu venea la voi,ca sinteti in plus.ati uitat acum miile de asa zis abonati ptr care luati bani dar nu faceti nimic???m.am dus de doua ori in zece ani la medic familie ptr trimitere spital,i.am dictat eu ce vreau.ce consultatii,ce sa.l intreb cind el nu stie nimic,hai o tensiune,vrajeala,eu nu am tensiometru acasa?si glucozimetru pot sa.mi iau,la o adicae 74 lei.
28
3
Cind mergi la medicul de familie si stai cate 3-4 ore ca le vin pilele la control cum este?Cind te vede au o greata pe ei de parca nu le-ai plati taxe la stat.Sa nu se mai opreasca bani din salariu si sa platim cind mergem la control .Atunci sa vedem ce mai au de spus.La fel si asistentele se uita la tine de parca cine stie ce mari vedete sunt cind ele sunt facute peste noapte asistente dupa 6 luni de cursuri.Sunteti platiti oricum mai mult decit trebuie pentru interesul care vi-l dati pentru cetatenii care va platesc!
27
5
Slab pregatiti, stau cu kuru pe scaun si dau trimiteri la specialisti, munca de secretara. Pe teren nu se duc, nu se implica in nimic. Au salarii mult prea mari.
30
4
Dar de ce nu spun si de pacientii care plătesc asigurari degeaba si nu au nevoie de medic de familie cate un an, dar medicii îl baga la consult ca si cum acesta a fost. Manevre cate faceti nu v ar fi rusine
25
2
Pe bune? La Mangalia e una Musat care in pandemie ziceai ca ai lepra, te tinea în frig afara si nu dădea doi bani pe tine, Musat se cheama. La altul astepti sa intri cate 3-4 ore, altii nu isi dau interesul, aroganti, nu sunt de gasit. Mai stiti pe vremea lui Ceausescu cand medici si asistenti faceau teren pe bune pe la usile noilor nascuti si a celor care nu se puteau deplasa? Cam asa ar trebui actul medical facut. Cu implicare si in slujba cetatenilor, abia atunci meritati mai mult.
31
2
10000 eu zic sa înmulțim mai bine cu 100000 să iasă și mai bine
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039