REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Schema 'Qatargate': Unde e corupție și unde a fost instinct de turmă în inima democrației europene?

Schema 'Qatargate': Unde e corupție și unde a fost instinct de turmă în inima democrației europene?

Cristina BĂRBUCEANU 25 decembrie 2022 | 00:00 432

Cât de mult au reușit șpăgile date de Qatar să influențeze voturile europarlamentarilor? Aceasta a fost întrebarea aflată pe buzele tuturor de când au început să apară dezvăluirile despre schema ilegală.

Într-un text adoptat după scandal, Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea că deciziile sale recente cu privire la Qatar „sunt probabil să fi fost modificate de corupție și influență nejustificată”.

În această etapă, doar numele europarlamentarilor suspectați s-au scurs în presă: Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella și Maria Arena (Belgia), și Alessandra Moretti și Andrea Cozzolino (Italia). Toți sunt membri ai grupului de stânga moderat Socialists & Democrats (S&D).

Dar ei nu sunt singurii care au luat poziții conciliante față de Qatar în ultimele luni, așa cum arată o analiză a rezultatelor votului în Parlamentul European, conform unei analize Le Monde.

Corupție sau instinct de turmă?

La Strasbourg, pe 21 noiembrie, a avut loc o dezbatere despre situația drepturilor omului în Qatar, chiar în momentul în care începea Cupa Mondială. Nemulțumită de o simplă discuție, europarlamentarul de stânga francez Manon Aubry a sugerat votul unei rezoluții; cu alte cuvinte, un text politic care rezumă poziția Parlamentului European în această chestiune. Ideea a fost aprobată datorită unei coaliții dintre stânga radicală.

Dar a fost respins în mare măsură (cu 86%) de către grupul de stânga S&D. Acest lucru ridică suspiciuni de corupție în rândul celor 73 de reprezentanți care au votat împotriva propunerii lui Aubry, precum și în rândul celor care s-au abținut? Nu neapărat, potrivit mai multor experți ai Parlamentului European, care îl interpretează mai mult ca pe un instinct de turmă al membrilor.

„Grupul ne-a spus să votăm împotrivă”, a spus Raphaël Glucksmann. În timp ce europarlamentarul francez a decis să nu asculte de această disciplină partizană, instrucțiunile au fost urmate de majoritatea colegilor săi S&D, inclusiv de socialistul francez Eric Andrieu, care a explicat că respectă „linia stabilită în cadrul grupului”, chiar dacă a regretat-o ​​„privind în retrospectivă”.

Un deputat italian influent

Deci cine a stabilit această „linie”? Multe indicii îl arată pe europarlamentarul Andrea Cozzolino, care acum este suspendat din grup deoarece este suspectat că a fost corupt de Qatar. Europarlamentarul italian a avut o mare influență în grupul S&D pentru că era responsabil pentru „rezoluții de urgență”, care sunt texte de actualitate votate în mod regulat de Parlament pentru a lua o poziție în probleme de politică externă sau încălcări ale drepturilor.

„Când trebuie să iei o poziție pe un subiect pe care nu-l cunoști bine, ai tendința de a avea încredere în colegii care lucrează la el”, a explicat Andrieu.

„S-a întâmplat foarte repede, nu a fost prea mult timp pentru a defini o linie”, a fost de acord Glucksmann. "În aceste situații, câțiva reprezentanți își pot câștiga cu ușurință grupul. Aceasta înseamnă că intervenția cu lideri precum Cozzolino a fost foarte strategică pentru Qatar", a adăugat un asistent parlamentar. „Se pare că un mic grup de europarlamentari corupți a reușit niște manevre pricepute pentru a prelua frâiele grupului pe probleme legate de Qatar”, a menționat Aubry.

„Unele persoane probabil au urmat indicațiile fără să știe ce votează, deoarece votul amendamentelor este complex și trece foarte repede”, a menționat Glucksmann. Socialistul Pedro Marques, care, cu trei zile mai devreme, criticase organizarea Cupei Mondiale, a votat împotriva majorității amendamentelor în acest sens. "În apărarea colegilor mei, votăm atât de multe probleme încât nu putem fi implicați în fiecare. Faptul că nu și-au luat timp să se documenteze nu înseamnă că susțin astfel de poziții pro-Qatar", a spus Glucksmann, a cărui analiză a fost împărtășită de multe surse europene consultate de Le Monde .

Suspiciuni cu privire la alte grupuri

S-a extins lobby-ul din Qatar, fie el legal sau corupt, dincolo de grupul social-democrat? Deși încă nu au apărut informații din ancheta judiciară belgiană, mulți observatori bănuiesc că s-a întâmplat. De fapt, marea majoritate a grupurilor PPE (dreapta conservatoare), ECR (dreapta naționalistă) și ID (extrema dreaptă) au votat și ele împotriva principiului unei rezoluții privind Qatarul și, din nou, împotriva amendamentelor de înăsprire a textului. Sub condiția anonimatului, un membru PPE a declarat pentru Financial Times că a primit o ofertă pentru o călătorie cu toate cheltuielile plătite în Qatar de la reprezentanții Emiratului, pe care a interpretat-o ​​ca o mișcare de a-i influența poziția în Parlament.

Europarlamentarul francez Anne Sander (Les Républicains, conservator) neagă totuși cu fermitate orice părtinire în favoarea Qatarului: „Am votat împotrivă pentru că, de principiu, nu ne plac foarte mult rezoluțiile produse în grabă, pentru care europarlamentarii nu au toate informațiile.”

„Dincolo de corupție, există o mie de motive care i-ar fi putut împinge pe acești europarlamentari să ia aceste poziții”, a spus un expert în Parlamentul European. „Legături personale cu Qatar, presiune din partea guvernelor lor naționale sau chiar pur și simplu o pasiune pentru fotbal și o preferință de a nu strica petrecerea!”

O altă sursă a subliniat că voturile europarlamentarilor într-o sesiune plenară sunt în cele din urmă doar vârful aisbergului: „Ceea ce este important este ceea ce se întâmplă înainte: influența este folosită în negocierile dintre grupuri, departe de ochii publicului”. Acest punct de vedere este împărtășit de doamna Aubry, care a declarat că PPE și S&D au refuzat de peste 10 ori ideea unei rezoluții privind Qatarul în 2022, în secretul Conferinței Președinților: „În astfel de întâlniri, unele grupuri apără poziții care nu s-ar apăra niciodată în mod public. Aceasta arată că opacitatea instituțiilor noastre facilitează corupția”, conform stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212