REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Schimbare majoră în legislația rutieră începând de azi. Poliția Rutieră face verificări la sânge

Schimbare majoră în legislația rutieră începând de azi. Poliția Rutieră face verificări la sânge

Replica API 20 mai 2018 | 00:00 353

De duminică, 20 mai, intră în vigoare, una dintre cele mai mari schimbări de legislație rutieră din ultimii ani. Şoferii care vor fi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată vor fi amendaţi, iar poliţiştii vor reţine talonul maşinii şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare. Potrivit legii, conducerea unui automobil cu ITP expirat este una dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un șofer. Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru această încălcare a legii sunt cuprinse între 315 și 700 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a mașinii. În plus, se reține și certificatul de inmatriculare de către Poliția Rutiera, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unitatile proprii RAR. Din data de 20 mai, sancțiunile pentru IPT expirat include suspendarea pe loc a dreptului de a circula și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.

Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliţia Rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului.

"Începând cu data de 20 mai se introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă", anunţa, miercuri, şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană.

El a menţionat, însă, că acest lucru nu echivalează cu o radiere. Înmatricularea rămâne valabilă, numai că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

"Această măsură operează în două situaţii la acest moment, respectiv lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice sau anularea acesteia de către autoritatea abilitată, precum şi netranscrierea înmatriculării vehiculului pe numele noului proprietar într-un termen de 90 de zile, spre deosebire de vechea legislaţie care prevedea un 30 de zile pentru această operaţiune", a explicat Cătană, potrivit Agerpres.

Şeful DRPCIV a arătat că, în ambele situaţii, suspendarea înmatriculării încetează automat în momentul în care se remediază motivul pentru care a fost dispusă.

Sursa: Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Politistii deranjeaza soferii in trafic si imparte amenzi la ordinul lui daddy si a secretarei ca tot pe ro ii arde la buzunar in alte tari faci aceste inspectii inainte de a face asigurarea in ro este ca in jungla lipsa de responsabilitate si lipsa banilor ii determina pe toti sa ajunga pe jos si baronii sa umble cu elicopterul pina la club rusine
0
0
Ca aici taxele sunt mici.
0
0
Ti se da doar amenda si nu se retine nimic,cit despre ITP aici costa cam 15-20 de dollari testul de noxe atita,in unele districte se face in unele nu caci daca populatia a intrebat primarul ce se face cu banii iar raspunsul nu a fost plausibil si nu exista transparenta a fost testul de noxe votat OUT.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212