REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Schimbările bruște de temperatură și afecțiunile cardiovasculare

Schimbările bruște de temperatură și afecțiunile cardiovasculare

Replica API 17 decembrie 2020 | 00:00 958

Vremea extremă și schimbările bruște de temperatură pot afecta orice organism, dar în special persoanele cu comorbidități, precum afecțiunile cardiovasculare. Află în ce fel te pot afecta temperaturile extreme, căldura excesivă și frigul puternic, dacă suferi de probleme cardiovasculare.

Cum te afectează temperaturile ridicate dacă suferi de boli cardiovasculare?

Temperaturile ridicare presupun un efort în plus pentru corp, care lucrează mai intens pentru a menține temperatura organismului la un nivel normal. Acest proces implică și un efort în plus pentru organele interne, mai precis inimă, plămâni și rinichi. În acest fel, persoanele cardiace sunt mai expuse riscului de complicații sau de agravare a bolii. Din acest motiv se recomandă persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare să încerce, pe cât posibil, să se hidrateze corespunzător și să se ferească de căldură, scrie doc.ro.

Consumul regulat de lichide este încurajat, deoarece pe timp de căldură corpul transpiră mai mult ca de obicei, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale. Pentru persoanele deja hipotensive, hidratarea corespunzătoare este esențială. Așadar, atunci când temperatura de afară se încălzește brusc, este important să urmezi câteva reguli simple, dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare:

Hidratează-te frecvent, atât cu apă cât și cu alte băuturi. Apa este de preferat, dar există și alte opțiuni la nevoie, precum laptele, sucul de fructe, ceai și chiar și cafea, deși un consum mai ridicat de două cești pe zi poate duce, din contră, la deshidratare. Dacă ai fost sfătuită să îți limitezi aportul de lichide, dacă, de exemplu, suferi de insuficiență cardiacă, este important să te consulți cu medicul curant. Evită consumul de băuturi alcoolice, alcoolul deshidratează.

Optează pentru alimente reci, precum salate și fructe, care au și un conținut ridicat de apă și reprezintă surse de vitamine și minerale. Menține o temperatură mai scăzută în casă, cu ajutorul aerului condiționat, de exemplu, și ferește-te de expunerea directă la soare. De asemenea, scoate din priză aparatura electronică pe care nu o folosești, pentru că poate supraîncălzi casa. Creează un mediu răcoros în camera în care dormi, pentru a nu te supraîncălzi pe timpul nopții.

Îmbracă-te în haine lejere, preferabil din bumbac. Evită exercițiul fizic intens. Anumite simptome ale afecțiunilor cardiovasculare, precum temperatura crescută, durerile de cap, lipsa apetitului, stările de amețeală și respirația tăiată pot fi un indicator al agravării stării de sănătate, deci, în cazul în care manifești asemenea simptome, mergi la medic.

De asemenea, în cazul în care ți se face rău, îți poți îmbunătăți starea pe moment dacă te întinzi, preferabil într-un loc răcoros, cu picioarele ușor ridicate, și dacă bei cât mai multă apă.

Temperaturile ridicate și afecțiunile cardiovasculare

Dacă suferi de insuficiență cardiacă, este important ca, atunci când vremea se încălzește brusc, să îți menții temperatura corpului în parametri normali. Așadar, fii atentă la orice simptom, mai ales la apariția unor noi simptome, și contactează medicul dacă este nevoie. Încearcă, pe cât posibil, să te ferești de expunerea directă la soare, spațiile slab ventilate și excesiv de călduroase. Atunci când elimini multă apă din țesuturi, poate apărea riscul creșterii temperaturii interne, care este foarte periculoasă. Din acest motiv, este important să previi șocul termic, adesea cauzat de schimbările bruște de temperatură, prin hidratare frecventă și ferirea de expunerea directă la soare sau surse de căldură puternice. Șocul termic se manifestă prin transpirație excesivă, mâini reci și umede, stare de amețeală, crampe musculare, edem la nivelul gleznelor, respirație tăiată sau accelerată, stare de greață și vomă. În cazul în care manifești aceste simptome, solicit ajutor medical de urgență.

Cum te afectează temperaturile scăzute dacă suferi de boli cardiovasculare?

Pe perioada iernii, sau atunci când vremea se răcește brusc, este important să cunoști riscurile pe care schimbările de temperatură aferente le pot avea asupra sănătății tale, mai ales dacă suferi de boli cardiovasculare. Persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile pe timp de vreme rece. Astfel, temperaturile scăzute îți pot suprasolicita inima, care lupta pentru a-ți menține corpul cald. Vasele de sânge se contractă pentru ca inima să poată continua să pompeze sânge către creier și organele interne principale. De asemenea, frigul poate crește riscul de cheaguri de sânge, care pot cauza un atac de cord sau infarct.

Pentru a evita complicațiile ce pot apărea cu răcirea bruscă a vremii, te poți proteja urmând câteva recomandări simple:

Păstrează o temperatură optimă în casă și ferește-te de frig, pe cât posibil.

Încearcă să te menții activă în casă, ceea ce te va ajuta și să te încălzești, dacă îți este frig.

Consumă alimente calde, precum și băuturi calde, pentru a furniza corpului energia de care are nevoie pentru a regla temperatura corpului. Supele creme de legume, ceaiurile cu miere de albine, dovleacul la cuptor, toate sunt opțiuni excelente și sănătoase pentru a te încălzi. Evită, în schimb, alimentele iuți și foarte picante.

Îmbracă-te în straturi, pentru a evita frigul. Staturile subțiri, din fibre naturale, suprapuse, mențin mult mai bine căldura decât un singur strat gros. Când ieși afară, înarmează-te cu fular, mănuși și căciulă, precum și cu încălțări adecvate, preferabil îmblănite. Dacă suferi de angină, poartă o eșarfă sau un fular în jurul gurii și nasului, pentru a inspira aer cald și a evita durerile în piept aferente bolii.

Dacă remarci simptome de gripă sau răceală, evită efortul și consumă cât mai multe lichide călduțe. De asemenea, optează pentru remedii anti gripă și răceală fără prescripție medicală. Consultă-te cu farmacistul sau cu medicul curant despre opțiunile de tratament. Optează pentru un supliment alimentar cu antioxidanți și vitamine, pentru a-ți proteja inima și a-ți fortifia sistemul imunitar.

Categorii de persoane cu factor de risc ridicat

Persoanele vârstnice, precum și copiii foarte mici, sunt cei mai predispuși la complicații sau afecțiuni în urma schimbărilor bruște de temperatură, deoarece organismul acestora nu este pregătit pentru reglarea imediată a temperaturii corporale. Afecțiunile cardiovasculare preexistente pot impune un risc și mai crescut, mai ales în rândul vârstnicilor care locuiesc singuri. Problemele circulatorii, diabetul, afecțiunile de rinichi și boala Parkinson sunt, de asemenea, factori de risc. Este important ca, la agravarea oricărui simptom specific bolii de care suferi, să apelezi la medic, atunci când apar oscilații de temperatură.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212