REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Școala unde s-a impus înjumătățirea numărului de elevi: au rezultate, dar nu au voie să primească mai mulți copii!

Școala unde s-a impus înjumătățirea numărului de elevi: au rezultate, dar nu au voie să primească mai mulți copii!

Replica API 23 noiembrie 2018 | 10:39 1081

INTERVIU cu prof. Marius Furtună, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”

INTERVIU cu prof. Marius Furtună, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”

De la an la an, se anunță scăderea efectivului de elevi care intră în clasa a IX-a. Reprezentanții Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia tot fac demersuri, însă, să suplimenteze numărul de clase, pentru că au și cereri de la părinți, și dotările necesare. Fără succes, însă, până în prezent. Pe de altă parte, în 2019 clădirea unității de învățământ va intra într-un amplu proces de reabilitare. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care au fost atinse în cadrul unui interviu realizat cu prof. Marius Furtună, directorul liceului din Medgidia.

Marius Furtună

Reporter: În anul școlar anterior ați semnalat că numărul claselor de a IX-a este insuficient, comparativ cu solicitările de înscriere pe care le primiți. Care este situația în prezent?

Prof. Marius Furtună: În anul școlar 2018 – 2019, în cadrul liceului nostru funcționează 16 clase, câte patru pentru fiecare nivel IX-XII, iar în cadrul claselor efectivele de elevi sunt la maximum, sunt cel puțin 28 de elevi în colectiv. Raportat la cerințele comunității locale, la opțiunile elevilor și părinților, dar și la resursele umane și materiale de care dispune școala noastră, acest număr de clase este insuficient.

Rep.: Ați făcut demersuri pentru suplimentarea numărului de clase?

M.F.: În anul școlar 2012 – 2013, când am devenit director, erau 22 de clase, câte șase - șapte pe fiecare nivel. În ultimii patru ani, acest număr s-a diminuat permanent, ceea ce a însemnat aproape o înjumătățire a numărului de elevi și, implicit, a numărului de norme didactice și a bugetului.

Împreună cu toți colegii mei, sprijiniți de Asociația de părinți, am făcut în fiecare an numeroase demersuri: audiențe la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, memorii și audiențe la Ministerului Educației, împreună cu liderul de sindicat din liceu, discuții cu reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Medgidia. De fiecare dată, în fiecare an, din cele cinci - șase clase propuse în proiectul planului de școlarizare, ne-au fost aprobate doar patru.

Rep.: Autoritățile locale au semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia. Ce lucrări urmează să fie realizate?

M.F.: Anul acesta, în luna decembrie, vom celebra 50 de ani de când funcționează Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia în clădirea actuală. În această perioadă nu au existat lucrări de reabilitare, ci doar reparații curente. Contractul pe care Primăria Medgidia îl va implementa, în valoare de peste 5,4 milioane de lei, cel mai probabil din primăvara lui 2019 – cel puțin noi așa sperăm! – vizează reabilitarea energetică a clădirii liceului. Prin urmare, vor fi realizate investiții în tot ce înseamnă, direct sau indirect, eficientizare energetică: va fi înlocuită centrala termică, rețeaua termică (calorifere, țevi), va fi montat un panou energetic de tip Smart. De asemenea, vor fi montate instalații de iluminare, moderne și nepoluante, va fi înlocuită tâmplăria PVC și va fi anvelopată exterior clădirea.

Rep.: Putem observa o implicare activă a cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia în tot ce înseamnă activități extra-școlare: flash-mob în septembrie a.c., campanie pe biciclete, baluri caritabile, organizarea de întâlniri între elevi și scriitori. De ce se pune accent și pe această abordare?

M.F.: Noi ne numim, cu mândrie, „familia LTNB”. Pentru cadrele didactice ale liceului nostru, educația nu se reduce la transmiterea formală a unor informații. Noi îi considerăm pe elevi parteneri în actul educațional. Din acest motiv, desfășurăm foarte multe activități extracurriculare: participarea la concursuri sportive, culturale, artistice, științifice. Avem o trupă de dans cu rezultate deosebite la concursuri naționale și internaționale, copii cu voci remarcabile, talentați la desen, poeți sau prozatori.

De asemenea, sunt permanente activitățile de voluntariat în cadrul mai multor organizații nonguvernamentale (Alter Ego Iuventum, Bibliovoluntarii, Cercetașii sau în cele de ecologizare). Prin aceste activități, educația oferită de liceul nostru este una completă, care permite elevilor nu doar să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat și pentru examenul de admitere în instituțiile de învățământ superior, dar le oferă și oportunități diverse de a explora propria personalitate, de a descoperi autenticele abilități sau talente.

M.F.: În ce proiecte europene este implicat Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia?

Rep.: De la lansarea programului European Erasmus+ am derulat cinci proiecte, atât pe Acțiunea Cheie 1, Mobilitatea cadrelor didactice, cât și pe Acțiunea Cheie2, Parteneriate strategice între școli. În acest an coordonăm un proiect Erasmus+ KA2 denumit Skills for life (parteneri din Franța, Polonia, Germania) și suntem parteneri în altul, intitulat Natural Soap Scientists (parteneri din Italia, Spania, Grecia).

De asemenea, în fiecare an elevii și profesorii participă la conferința internațională de tineret Yes Event, pe care, în noiembrie 2017, am găzduit-o noi. Recent, liceul nostru a participat la Concursul European Euroscuola și elevii au fost selectați pentru a vizita Parlamentul European de la Strasbourg, însoțiți de două cadre didactice.

Rep.: Elevii Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia au obținut rezultate frumoase la competițiile la care au participat. Se poate să ne spuneți mai multe despre acestea?

M.F.: Anul școlar trecut, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 95%. Am avut elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de limba română, limba latină, geografie, limba franceză, TIC, Tinerii dezbat (competiție unde eleva noastră a obținut cel mai mai mare punctaj pe țară). Tot anul trecut, elevii noștri au câștigat multe premii la concursuri școlare naționale. De asemenea, avem foarte multe parteneriate. Am organizat „Concursul Revistelor Școlare”, un concurs de nivel național, pe care în viitor dorim să îl transformăm în concurs internațional.

Totodată, anul trecut, elevii au câștigat o mențiune la concursul NASA, iar în octombrie anul acesta, în cadrul concursului BRD, First Tech Challenge, echipa Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” a câștigat un kit de robotică de 5.000 de euro și dreptul de a participa la competiția internațională Robotics Championship. Observați că nu am pronunțat niciun nume. Asta pentru că rezultatele liceului nostru sunt, de fapt, rezultatul muncii de echipă. Împreună, profesori, elevi și părinți, contribuim la educația copiilor, toți avem un singur țel: binele elevilor!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Indiferent ce ai face,oamenii sunt vesnic nemultumiti!
0
0
LTNB nu mai este ce a fost cu ani in urma, din pacate...
3
0
Oamenii sunt rai,dar dl Director Furtuna este bun.Asa suntem noi romanii ne place sa denigram oamenii competenti si buni.suntem invatati pe stilul PSD, din pacate.
0
0
Cel mai prost si idiot director din istoria liceului! Numai la pierzanie a dus elevii aia...clase din ce in ce mai putine, tor Ciornei si Tanu raman baza!
4
3
Cu ceva care ai facut dumneata te poti lauda?
4
5
Daca nu te-ai plimba la toate festivitatile, petrecerile, cumetriile si taierile de mot din Europa si ai sta, dracu', mai mult pe la scoala, poate ai reusi nu sa suplimentezi, ci sa ramai la acelasi numar de clase pe care l-ai gasit cand ai venit la liceu. Incompetentule !
7
5
In sfarsit un articol cu vesti pozitive.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468