REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Scrisoarea unui constănţean, consumator de marijuana: "M-am spart în ultimul hal, am lăsat munca şi credeam că toţi au ceva cu mine"

Scrisoarea unui constănţean, consumator de marijuana: "M-am spart în ultimul hal, am lăsat munca şi credeam că toţi au ceva cu mine"

Replica API 15 martie 2014 | 00:00 286

Centrul Antidrog şi ISJ au început lupta împotriva drogurilor

Centrul Antidrog şi ISJ au început lupta împotriva drogurilor

Un alt drog care face ravagii printre tineri este marijuana, motiv pentru care lupta continuă şi la Constanţa. În acest scop, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa a încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi CJRAE, proiectul pilot fiind denumit: "Marijuana, un drog periculos". În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată scrisoarea impresionantă a unui fost consumator, care a descris drumul pe care ţi-l întinde în faţă păcătoasa frunză de marijuana.

"La început nu am vrut, dar mi s-a oferit gratis. Apoi am zis să bag cot la cot cu ei să... nu ştiu, să nu mă fac de râs. Am fumat câteva jointuri şi m-am spart în ultimul hal. De ce am fumat şi a doua oară dacă prima oară nu mi-a plăcut? Ceva din mine cerea asta şi aici intervine dependenţa. Am ajuns să nu mai refuz când mi se oferea şi chiar ajunsesem să nu mă mai pot abţine. Îmi plăcea, mă simţeam bine, râdeam din orice, uitasem de anumite probleme, totul era frumos. Eram alt om când fumam. Până atunci a fost bine pentru că nu ajunsesem să dau banii pe ele şi îmi spuneam că nici nu o să dau vreodată. Am făcut o pauză pentru că am fost nevoit să plec din acel anturaj, dar soarta a făcut ca peste ceva timp să dau de alt anturaj asemănător, am fost invitat prima oară gratis şi m-am dus, doar ca să intru în anturaj, să fiu în rând cu lumea. Am băgat cot la cot cu ei. A doua zi eram mândru că am fumat şi a doua zi se vorbea numai despre asta. Însă, în gândul meu încă îmi spuneam că nu sunt bune. La un moment dat am fost întrebat dacă am bani să pun pentru a cumpăra iarbă, pentru că ei nu mai au. Şi am pus şi pentru ei. Am luat gramul şi am fumat tot. Aici a început dependenţa de marijuana. Am ajuns treptat să dau toţi banii pe ea, să-mi vând chiar hainele şi ce mai aveam, spunându-mi că oricum nu-mi trebuie. Nu mă mai recunoşteam, ajunsesem să iubesc frunza de marijuana şi nimic nu mă mai interesa. Credeam că toată lumea are ceva cu mine, nu mai dormeam, nu mai ieşeam, stăteam cu prietenii mei şi fumam. Am slăbit în două luni 8 kilograme, m-am lăsat de serviciu... Atunci s-a aprins ceva în mine şi am început să mă documentez despre efectele negative. Aşa am reuşit să-mi las prietenii, iar în momentul de faţă am ajuns să spun în proporţie de 95% că nu sunt bune şi spun asta pentru că mai am momente când aş fuma, mai ales când beau. Concluzia: faceţi ce credeţi că este bine pentru voi şi lăsaţi de o parte sfaturile aşa - zişilor prieteni. Sănătatea e mai importantă. Nu este cool dacă bagi iarbă! Totul se va întoarce împotriva ta", sunt cuvintele unui tânăr care a reuşit să iasă din ghearele ascuţite ale drogurilor. Însă, dacă el a putut avea tăria respectivă, există şi minori care ar putea cădea în capcana drogurilor, motiv pentru care Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi CJRAE au încheiat un protocol cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, în vederea prevenirii şi stopării fenomenului.

Marijuana nu este tratament şi nu se vinde în farmacii

La nivelul european sunt 3 milioane de consumatori adulţi zilnici de canabis şi, de asemenea, acesta este drogul cel mai încercat de către elevii europeni. Proiectul pilot amintit mai sus are ca scop prevenirea consumului de droguri în şcoală, care se va desfăşura în şase unităţi de învăţământ liceal din municipiul Constanţa, respectiv Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Liceul Teoretic Ovidius, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Traian, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria şi Liceul teoretic Decebal. "Plecând de aici, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, în colaborare cu ISJ şi CJRAE propun implementarea proiectului: Marijuana, un drog periculos. Ca şi obiective avem creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei şcolare cu privire la consumul de droguri. După care, în anul şcolar 2014 - 2015, în funcţie de rezultatele obţinute, vom dezvolta proiectul în toate unităţile de învăţământ de pe raza municipiului şi judeţului Constanţa", a declarat comisarul şef de poliţie Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. Prezent la conferinţa de presă, generalul ISJ Constanţa, Răducu Popescu a spus: "Avem convingerea că acest proiect demarat de Centrul Antidrog îşi are rostul şi este util în judeţul Constanţa. Din ce am observat în statistică, se pare că procentul cel mai mare este reprezentat de curiozitate, care este legată de lipsa informaţiilor reale. Avem convingerea că şcoala este un partener serios în educaţie, alături de familie şi cred că şcoala şi familia pot informa corect, astfel încât numărul consumatorilor de droguri să fie cât mai mic", a spus el. Proiectul este susţinut şi de adjunctul ISJ, Adriana Oprea, pe care îl consideră unul foarte bine motivat, dar există proiecte şi pentru liceele de la marginea oraşului. "Ne-am gândit şi la proiecte în care să includem liceele de la margine oraşului, unde se pare că acel consum e mai mare pe etnobotanice, apoi ne gândim, plecând de la tinerii care beau în discotecile din mediul rural, să mai mai iniţiem unul focusat pe mediul rural, în colaborare cu jandarmeria. Este o muncă ce începe să prindă roade", a spus şi Adriana Oprea. Întrebat dacă efectul marijuanei este chiar atât de nociv, comisarul - şef Marius Cristian Oprişan a răspuns că sunt foarte nociv, iar dacă în Germania se discută despre legalizare, este treaba lor. Însă, potrivit acestuia, chiar dacă prin anumite părţi s-ar folosi în scop terapeutic, marijuana nu se vinde în farmacii, ci la mijloc este vorba de un anumit traseu, fiind nevoie de aprobarea medicilor, reţete, dar şi de stadiul afecţiunilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108