REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Se ridică o nouă hidrocentrală în România. Decizia luată în privința proprietarilor care au terenuri în zonă

Se ridică o nouă hidrocentrală în România. Decizia luată în privința proprietarilor care au terenuri în zonă

Andreea CONDURACHE 25 martie 2024 | 13:40 550

Un proiect lansat în urmă cu aproape 40 de ani în județul Iași, la care s-a lucrat cu întreruperi, începe să prindă contur. Este vorba despre o hidrocentrală și un lac de acumulare construite în apropiere de Pașcani, pe cursul râului Siret. Dacă termenul de finalizare va fi respectat, hidrocentrala ar urma să fie pusă în funcțiune în 2026.

Se ridica o noua hidrocentrala in Romania. Decizia luata in privinta proprietarilor care au terenuri in zona

Amenajarea hidroenergetică Pașcani a fost aprobată, prin decret, în 1985. Execuția a început un an mai târziu, iar până în prezent, lacul de acumulare și hidrocentrala sunt realizate în proporție de 80%.

Administratorul proiectului a lansat acum achiziția pentru echipamente necesare punerii în funcțiune a hidrocentralei. Prețul depășește 12 milioane de euro.

Adriana Dadu, manager proiect: „Această licitație se referă la echiparea barajului deversor cu instalațiile hidromecanice si toate instalatiile aferente pentru funcționarea acestora. Acum sunt lucrări de pregătire, de punere în siguranță”.

Potrivit proiectului, lacul de acumulare de pe Siret se va întinde pe 2.400 de hectare din județele Iași și Suceava, de la Pașcani la Dolhasca.

Investiție de peste 60 de milioane de euro

Hidrocentrala, pe de altă parte, va avea o putere instalată de 9 MW, iar energia electrică produsă – circa 25 de GWh pe an - va fi livrată în sistemul național. În lunile următoare, proprietarii de terenuri din zona laculului de acumulare vor fi expropriați.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Principalul avantaj este protejarea zonelor de efecte ale inundațiilor. Am reușit în premieră la Ministerul Finanțelor să bugetăm 30 de milioane de lei pentru exproprieri. Urmează să dăm hotărâre de guvern”. Gerard Jităreanu, rector Universitatea de Științele Vieții Iași: „Cele 2.350 de hectare ale lacului vor putea asigura irigarea a peste 40.000 de hectare de terenuri agricole. Iar pentru această zonă din județul Iași și județul Neamț va fi o adevarată binecuvântare”.

În plus, spun specialiștii, acumularea va asigura și sursă de apă industrială în zonă. Investiția curentă pentru finalizarea proiectului este de peste 60 de milioane de euro, conform știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da ca sa dam energie electrica moca la jjegosii de ukrainieni
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108