REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.2° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Se schimbă legislația? Medicamentele ar putea fi furnizate organizațiilor umanitare, în situații excepționale

Se schimbă legislația? Medicamentele ar putea fi furnizate organizațiilor umanitare, în situații excepționale

Replica API 7 martie 2022 | 00:00 295

Doi deputați USR propun modificarea legislației care reglementează furnizarea medicamentelor, prin introducerea unei prevederi legate de situațiile excepționale, care ar permite furnizarea de medicamente autorităților și organizațiilor care acționează în domeniul asistenței umanitare.

Deputații USR Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu afirmă că piața produselor farmaceutice este în prezent hiper reglementată, pentru a asigura astfel controlul și trasabilitatea comerțului cu medicamente.

Ei spun că acest cadru legislativ rigid nu permite însă producătorilor și distribuitorilor să participe în mod eficient la efortul de asistență umanitară, atunci când apar situații excepționale.

„În situații excepționale, cum sunt crizele umanitare declanșate de conflicte militare sau catastrofe, normele legale privind trasabilitatea și standardele comerciale pentru medicamente, absolut firești în condiții normale, pot bloca asistența umanitară. Considerăm că trebuie instituite excepții de la acest cadru legal rigid, astfel încât efortul de asistență umanitară să poată fi susținut în mod eficient, prompt și debirocratizat”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener.

„Este foarte important ca asociațiile umanitare să fie sprijinite în efortul lor de a coordona campanii de donare de medicamente în cazuri excepționale, situații de război, calamități naturale. Trebuie să adaptăm legislația noastră la efortul mondial de a sprijini ucrainenii loviți de urgia lui Putin,” a afirmat deputatul Emanuel Ungureanu.

Propunerea legislativă depusă de cei doi deputați prevede că, în situații excepționale, prin excepție în raport cu prevederile legii, medicamentele vor putea fi furnizate autorităților și organizațiilor care acționează în domeniul asistenței umanitare, chiar dacă acestea nu dețin autorizații de distribuție angro sau nu reprezintă unități farmaceutice.

În prezent, articolul 803 din Legea nr. 96/2005 privind reforma în domeniul sănătății limitează furnizarea medicamentelor de către distribuitori la persoanele care dețin o autorizație de distribuție angro și la unitățile farmaceutice autorizate de Ministerul Sănătății.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272