REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Șefa secței de Oncologie, din Spitalul Județean Suceava, arestată preventiv pentru 30 de zile

Șefa secței de Oncologie, din Spitalul Județean Suceava, arestată preventiv pentru 30 de zile

Valentina CAMARA 20 ianuarie 2023 | 22:16 2750

Magistraţii suceveni au emis, vineri seară, mandat de arestare pentru 30 de zile în cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean care a fost reţinută pentru luare de mită în formă continuată. Aceasta a fost prinsă în flagrant de polițiști. Doctorița, care conform declarației sale de avere ar câștiga aproape 5.000 de euro pe lună, este acuzată că ar fi primit mită de peste 60 de ori de la pacienți și aparținătorii acestora - sume cuprinse între 50 de lei și 50 de euro.

sefa sectei de Oncologie, din Spitalul Judetean Suceava, arestata preventiv pentru 30 de zile

Decizia nu este definitivă. Medicul poate contesta decizia de arestare la Curtea de Apel Suceava, dar până la judecarea contestației rămâne după gratii.

”Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, potrivit monitorulsv.ro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis că în ziua de 19 ianuarie au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Este vorba de medicul Anca Ababneh Dumitrovici, acuzată oficial că a luat șpagă de la 64 de pacienți și aparținători ai acestora. Pentu aceste fapte există probe, în perioada în care în cabinetul medicului au fost puse mijloace de ascultare. Joi, 19 ianuarie, echipele mixte de la Serviciul Anticorupție au acționat în spital, anterior făcând monitorizări în cabinetul șefei de secție.

Schema folosită de șefa de la Oncologie pentru a lua mită de la pacienții bolnavi de cancer

Primele informații legate de faptul că pacienții oncologici duc sume de bani de fiecare dată când se prezintă la medic au fost mai vechi, iar prima infracțiune de care este acuzat medicul în vârstă de 37 de ani este din luna aprilie a anului trecut, potrivit monitorulsv.ro.

Sumele primite nu erau foarte mari, până în 200 de lei de prezentare la cabinetul acesteia, iar cei care nu aveau suficienți bani completau sume mai mici cu produse gen miere de albine sau brânză.

Un număr de 34 din actele de luare de mită au fost înregistrate în 7 zile lucrătoare, ceea ce arată că per total, la săptămână sau lună, nu e vorba de sume deloc mici.

”Cercetările efectuate până în prezent în cauză au relevat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Inculpata este acuzată de 64 de infracțiuni de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în 7 zile lucrătoare consecutive, în luna decembrie 2022. Cele 7 zile sunt probabil cele în care s-a făcut monitorizarea permanentă a cabinetului.

Făcând o medie de 100 de lei per pacient, ar rezulta undeva la peste 1.200 de euro per săptămână, potrivit realitatea.net .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Respectiva doctor ca sefa de sectie incurca la construirea unui nou corp de Oncologie in curtea spitalului Suceava (avea opinii separate fata de conducere) - asa ca i s-a aranjat , cu inregistrare, toti care veneau la ea ca la policlinica si aduceau cate ceva in ideea de a cumpara SPERANTA, sa fie considerata spaga. Sa fim seriosi, sunt profesori care cer 2000 euro la o operatie, iar aici este acuzata ca a primit SI NU CERUT bomboane, branza, miere sau 50 lei ??? O consultatie in privat la unele specialitati costa intre 500-1000 ron
1
1
bai boule, cand s-au taiat salariile, majoritatea medicilor au plecat afara asta e problema iar daca femeia nu a conditionat actul medical de primirea atentiei este nevinovata, suntem satui de astia ca tine care fac bani fara sa plateasca nimic la stat si merg cu spaga la doctori, la profesori si peste tot ca ei sunt smecheri
1
2
Veniți și la Constanța. Iau bani de parcare / poarta / asistente / anestezist / medic. Unele asistente mai spus ca ele nu ar vrea dar asa este sistemul. Este o anomalie ca medici care activează în spital, mai lucrează și la alte 2,3 clinici / cabinete private
3
0
Cine le-a marit salariile este vinovat, în spitalele publice stau 4 ore și după merg la privat, cititi-le declarațiile de avere sa vedeți ce venituri au. Mai bine le-ar p***a cineva cursuri de etica .
6
0
ALOOO DNA intrati si in spitalul judetean constanta montati camere in sala de travaliu si nastere sa vedeti cati bani primesc doamnele doctorite si moasele !!! Si voi replica mai scrieti despre spitalul din judetul nostru !
12
0
Lasă ca primește cu suspendare!!!!! Cum este posibil ca nenumărați ,, cetățeni de bine” sa fie prinși cu ocaua mică și sa primească cu suspendare? Fenomenul va continua, și doar oamenii care nu sant ,, de bine vor executat pedepse cu privare de libertate. Sa trăiască ,, frumoasa frăție” de la noi!
6
0
Ce noutate. Asa este peste tot. S-au marit salariile, a crescut si spaga. Marea majoritate lucreaza la stat dar!!! ce sa vezi , 90% din timpul de lucru sunt la cabinetele private, sau ce-i mai scump platim toti, iar vizitele se fac la cabinetele particulare. Niste hoti ordinari, cei mai multi, iar autoritatile se fac, ca ninge sau ploua..
10
0
Si de asistentele care te trateaza cu spatele si cu un limbaj de mahala nu se intampla nimic?
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212