REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Șeful ANPC: Sistemul bancar românesc nu mai este predictibil. „Lucrurile au luat-o razna“

Șeful ANPC: Sistemul bancar românesc nu mai este predictibil. „Lucrurile au luat-o razna“

A.F. 17 octombrie 2023 | 21:09 1259

Președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, consideră că situația din sistemul bancar a luat-o razna, iar "predictibilitatea este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri".

seful ANPC: Sistemul bancar romanesc nu mai este predictibil. „Lucrurile au luat-o razna“Horia Constantinescu

"La un moment dat, atrăgea atenţia chiar guvernatorul Băncii Naţionale că lucrurile ar trebui cumva reevaluate şi recalibrate. Suntem, cel puţin la acest moment, în aceeaşi tabără, pentru că, într-adevăr, din perspectiva multor consumatori, lucrurile au luat-o razna.", a spus Horia Constantinescu.

"Se vorbea mai devreme de predictibilitate. Predictibilitatea asta pe care o avem în sistemul bancar, în sistemul acordării de împrumuturi, este similară cu predictibilitatea numerelor de pe zaruri. Arunci zarurile şi vezi cam cât o să fie IRCC, ROBOR sau oricare dintre aceste variabile ale ratelor. Trebuie să înţelegem că lucrurile nu pot continua şi noi am încercat să o arătăm", a spus Constantinescu la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence.

"Devine neimportant dacă respectivul consumator mai mănâncă în lunile următoare, atunci când ratele cresc exponenţial?"
El a subliniat că, din punctul de vedere al ANPC, educaţia financiară, "despre care se vorbeşte atât de frumos şi se pretinde a fi atât de bine implementată", este aproape inexistentă, raportat la numărul de persoane care au nevoie.

"Mă bucur să aud că Banca Naţională vrea să se implice în tot ceea ce înseamnă educarea consumatorilor, în tot ceea ce înseamnă, eventual, educarea inclusiv a sistemului bancar. Dar nu înţeleg de ce examinarea în urma predării acestor cursuri fulminante trebuie să o facă aceeaşi instituţie. (..)

Repet, Banca Naţională să se ocupe de ceea ce ştie mai bine sau aparent ştie mai bine şi să ne lase pe noi să ne facem treaba exact aşa cum trebuie. Şi cum s-a dovedit că am făcut-o foarte bine, cel puţin în ultimii 20 de ani. Discutam prin adrese, este adevărat, cu Banca Naţională, încercând să înţeleg, de exemplu, care este explicaţia logică pentru care tânărului consumator în raport cu banca, pentru că acela este în anul unu de raport cu instituţia bancară, de ce îi calculăm un grad de îndatorare numai la acordarea creditului.

Cumva devine neimportant dacă respectivul consumator mai mănâncă în lunile următoare, atunci când ratele cresc exponenţial? Ni s-a răspuns ceva ce mi-a înfierbântat foarte tare creierul, pentru că nu am înţeles argumentul logic. A fost cumva eschivat, în opinia mea”, a explicat Horia Constantinescu, potrivit adevarul.ro.

Șeful ANPC: "Consumatorii habar n-au ce înseamnă IRCC sau ROBOR"

Acesta a menţionat că ANPC a insistat şi insistă pe lângă Banca Naţională să transmită celorlalte instituţii bancare faptul că gradul de îndatorare este esenţial şi de-a lungul celor 30 de ani de credit.

"Cred că este important să-ţi plăteşti utilităţile pentru a locui în casa pe care ai luat-o cu ajutorul creditului bancar într-un mod civilizat. Dacă se şi naşte un copil, şi încă un copil, aceştia mănâncă, se şi îmbracă şi au şi ambiţia să meargă la şcoală. Şi atunci iată că gradul de îndatorare iniţial cu siguranţă nu va mai răspunde exigenţelor ulterioare prin care împrumutatul trece mai departe.

Trebuie să comunicăm, da, într-adevăr, mult mai bine consumatorilor. (...) Pentru că, aşa cum spuneam, habar n-au ce înseamnă IRCC sau ROBOR", a punctat el, citează antena3.ro.

Preşedintele ANPC a subliniat că acţiunile de control la bănci continuă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce trebuie sa creasca rata urmare cresterii Robor, din moment ce timp de N ani am tot platit dobanda....principalul a fost f mic, practic casa este achitata abia pe finalul perioadei creditului. Raspunsul functionarilor bancii ... ca asa este peste tot. Bancile sunt intelese intre ele, iar daca vrei sa renegociezi cu banca, chipurile trebuie sa te duci cu alta oferta de la alta banca. Sunt niste hoti legalizati de Isarescu.
2
0
boule, mai sint cite banci romane? aia duc banii in tarile de origine, doar nu o sa-i lase la noi!
1
0
în multe tari plata se face doar cu telefonul, chiar și la tarabă, scanezi cu telefonul codul QR și ai plătit, atât de simplu
2
3
@EDUCATIE FINANCIARA DE LA BANCA Se refera la BNR si DA, BNR face educatie financiara, mai citeste si tu siteuri economice si financiare ca sa intelegi despre ce este vorba.
3
2
Banca nu ofera educatie. Banca face clienti. Adevarata educatie financiara nu este disponibila maselor. Nu va fi disponibila niciodata. Este rezervata pentru elite.
3
3
nu stiu ce e roborul. Dar stiu cu siguranta ca tu esti un iinfractor mwist.
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468