REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Semnal de alarmă: "Părinții nu trimit copiii nevăzători la școală, să nu piardă ajutorul social"

Semnal de alarmă: "Părinții nu trimit copiii nevăzători la școală, să nu piardă ajutorul social"

Replica API 15 ianuarie 2016 | 00:00 214

Ai un calculator pe care nu-l folosești? Îl poți dona nevăzătorilor

Asociația Nevăzătorilor, filiala interjudețeană Constanța- Tulcea are un nou președinte și anume, Iulian Iova care, începând cu 1 septembrie 2015, a preluat această funcție după ce Șpan Pop a ieșit la pensie. Iova are în vedere o serie de proiecte, însă ce este mai important se leagă de faptul că dorește să reglementeze problemele pe care le ridică cei ce parchează în așa fel încât îngreunează accesul nevăzătorilor, întrucât uneori sunt nevoiți să se deplaseze și pe carosabil pentru a evita autoturismele parcate pe trotuar, punându-și viața în pericol. Totodată, are în vedere și o colaborare cu RATC pentru că, spune el, nevăzătorii nu știu ce stație urmează și unde să coboare.

Iulian Iova, noul președinte al Asociației nevăzătorilor din Constanța, a precizat că priorități sunt mai multe. Unul dintre aspecte este acela de a rezolva problema autoturismelor parcate pe trotuar și de a încheia o colaborare cu RATC. „Priorități sunt mai multe. Dar până nu vezi că se concretizează ceva, din punctul meu de vedere nu poți să spui o chestie sigură. Eu vreau ca prin zona asta unde se află sediul asociației să intervină autoritățile și să îi tragă la răspundere pe cei care parchează aiurea pe aici pentru că nevăzătorul se orientează cu acel baston. Lui îi este foarte greu să se ferească, să meargă pe carosabil pentru a ocoli mașinile pentru că nu știe cine vine să își parcheze aici ditamai mastodontul. Iarăși o problemă este că mulți nevăzători se nimeresc să circule cu mijloacele de transport în comun și nu știu unde este stația și unde trebuie să coboare. Vrem să stabilim un acord cu RATC-ul în acest sens”, a declarat, pentru "Replica", Iulian Iova. Un alt aspect foarte important pe care îl are în vedere noul președinte este accesul la cultură al nevăzătorilor. Astfel, el ar vrea ca nevăzătorii să aibă asigurate câteva locuri în învățământul preuniversitar și universitar, precum au și minoritățile: „Vreau să fac ceva pentru ca nevăzătorul să aibă acces la cultură mult mai ușor. Spre exemplu, eu consider că ar fi corect ca toate universitățile și liceele să dea anual un număr de locuri pentru nevăzători. Cum au minoritățile asigurate un număr de locuri la facultăți, mi se pare normal ca și un nevăzător să aibă dreptul să urmeze un liceu normal de masă, pentru că este o persoană inteligentă. E bine să poată să urmeze un liceu de masă sau o universitate, o facultate. Pentru că sunt atâtea facultăți pe care le pot face nevăzătorii: istorie, geografie, psihologie. Sunt lucruri la care Guvernul ar trebui să se gândească foarte mult. Pentru că și nevăzătorii sunt tot oameni. Și nu numai nevăzătorii, ci toate persoanele nu dizabilități. Pentru că trebuie să ne gândim și la ceilalți”.

Iova consideră că o problemă stringentă o constituie faptul că mulți părinți nu realizează importanța școlarizării copiilor cu deficiențe de vedere. El este de părere că aceștia ar trebui obligați să-i trimită pe cei mici la școli speciale pentru nevăzători pentru a li se oferi o șansă egală cu aceea a copiilor fără dizabilități. „O chestie importantă pe care am observat-o este că la noi nu prea vin să se înscrie copii, din păcate. Dar, și la nivel județean, ar trebui monitorizați copiii cu deficiențe de vedere, și părinții ar trebui obligați de stat să-i școlarizeze, să nu-i lase neșcolarizați. Nu neapărat să învețe să se descurce cu bastonul, dar dacă îi trimiți la școli speciale pentru nevăzători, ei pot să urmeze inclusiv 10 clase, o postliceală șamd. Nu trebuie să fie dependenți de nimeni. Să nu mai existe mentalitatea conform căreia, dacă sunt asistat social, mă întreține statul. Un nevăzător poate să își câștige foarte bine și foarte frumos existența. Dar părinții nu îi trimit la școli speciale ca să nu piardă acel ajutor social. În momentul în care copilul este trimis la acele școli speciale de nevăzători, au totul asigurat. Cazare, îmbrăcăminte, tot. Și părinții, ca să trăiască ei bine mersi acasă, să nu facă nimic, preferă să țină copilul să îi îngrijească ei. Și mi se pare total eronat”, a Iulian Iova.

Ai un calculator pe care nu-l folosești? Îl poți dona nevăzătorilor

Acesta a amintit și de proiectul de donare a calculatoarelor pentru persoanele cu deficiențe de vedere. E vorba de calculatoare de care mulți oameni vor să se lipsească și, în loc să le arunce, să le doneze. Este vorba de un proiect național, „BatPro-calculator pentru nevăzători”, ce presupune instalarea unui soft pe computer și le permite nevăzătorilor accesul la internet și multe altele „Proiectul cu calculatoarele merge în continuare. Mai facem încă o dată apel la persoane fizice și juridice care vor să se debaraseze de calculatoare pentru că nu au ce face cu ele, în sensul că, decât să le arunce, mai bine să le aducă la noi. Pentru că noi le dăm pentru a fi aranjate cu acel program special pentru nevăzători”, a explicat președintele. Referitor la comanda de ceasuri vorbitoare pentru nevăzători realizată în luna ianuarie a anului 2014, Iova precizează că oamenii au fost relativ mulțumiți de ele și că are în vedere și achiziționarea altor produse de care au nevoie persoanele cu deficiențe de vedere: „ Mare parte din oameni au fost mulțumiți de ceasuri. Acum, știți cum e: ca orice produs electronic, unele se defectează mai repede, altele se defectează mai ușor. Depinde de felul în care fiecare persoană exploatează acel ceas. Noi o să mai facem comenzi și de alte produse de care au nevoie nevăzătorii”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108