REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şi-a renovat casa fără autorizaţie! Un constănţean trebuie să desfiinţeze construcţiile

Şi-a renovat casa fără autorizaţie! Un constănţean trebuie să desfiinţeze construcţiile

Replica API 3 iulie 2019 | 17:31 2712

Cei care au realizat lucrări in înteriorul apartamentelor se pot aştepta, oricând, cu vizita surpriză a inspectorilor din cadrul Poliţiei Locale. Asta, dacă se găseşte un vecin „binevoitor” să-i înştiinţeze în prealabil. În afară de faptul că se aleg cu amendă, există şi cazuri când pot fi somaţi să desfiinţeze lucrările executate. Un constănţean care şi-a renovat apartamentul în urmă cu câţiva ani este obligat de instanţă să desfiinţeze lucrările, pentru că nu are autorizaţie.

Numeroase sesizări şi reclamatii sunt făcute de constănţeni referitor la vecinii care executa lucrări de reamenajare a propriilor case. Cu toate că locuinţele nu pot fi modificate fără autorizatie, multi ajung chiar să spargă pereţii când îşi renovează locuinţele. Un constănţean a executat, în urmă cu câţiva ani, lucrări de „închidere patru goluri geam sticlă Nevada pe partea de E cu suprafaţa aproximativă de 1,20x0,40 mp fiecare cu zidărie BCA; construire perete între camera 1 şi camera 2 din BCA cu suprafaţa aproximativă de 3,00x0,30 mp; desfiinţare parapet dintre camera 1 şi garaj cu suprafaţa aproximativă de 4,00x0,60x0,30 mp”. Un vecin binevoitor la pârât la primărie, iar Poliţia Locală i-a făcut o vizită, constatând cele de mai sus. Bogdan R. a fost sancționat cu 1000 de lei pentru realizarea lucrărilor de construcții fără a deține autorizație la imobilul menționat, iar ca sancțiune complementară s-a dispus oprirea executării lucrărilor, obținerea autorizației de construire în termen de 60 de zile sau, în caz contrar, desființarea totală a acestora in termen de 30 zile de la expirarea termenului de 60 zile menționat la punctul 2 din procesul verbal. În 2017, echipa Poliţiei Locale s-a deplasat, din nou, la imobilul în cauză pentru a verifica dacă au fost aduse la îndeplinire măsurile. Concluzia: proprietarul nu a obținut autorizația de construcție pentru lucrările efectuate, situație în care autoritățile locale au solicitat instanței obligarea la desființarea lucrărilor. Totodată, primăria a solicitat și împuternicirea pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de instanță, în cazul nerespectării de către proprietara termenelor limită stabilite.

Proprietarul s-a scuzat în instanţă, precizând că vina aparține Primăriei Constanţa deoarece aceasta nu a emis autorizația de construire în termenul legal. Însă, magistraţii nu au luat în calcul acest aspect, întrucât Bogdan R. avea la dispoziție alte căi procedurale pentru a obliga primăria la emiterea autorizației de construire în termenul legal, cum ar fi o acţiune în instanţă, cu obiectul „obligaţia de a face”. Proprietarul a fomulat în 2017 cerere pentru emiterea autorizației de construire in anul 201, însă a fost clasată deoarece proiectul propus nu se supunea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată.

Astfel, în aprilie a.c., Judecătoria l-a obligat pe proprietar să aducă imobilul la starea iniţială. Dacă nu o va face el, va interveni primăria. „Obligă pârâtul să desfiinţeze lucrările de construcţii realizate la imobilul menţionate în procesul-verbal de constatare a contravenţii „închidere patru goluri geam sticlă Nevada pe partea de E cu suprafaţa aproximativă de 1,20x0,40 mp fiecare cu zidărie BCA; construire perete între camera 1 si camera 2 din BCA cu suprafaţa aproximativă de 3,00x0,30 mp;desfiinţare parapet dintre camera 1 si garaj cu suprafaţa aproximativă de 4,00x0,60x0,30 mp”. Stabileşte un termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru executarea măsurilor dispuse. Autorizează reclamantul ca, în caz de neîndeplinire de către pârât, în termenul stabilit de instanţă în acest scop, a sus-menţionatei obligaţii de a face, să procedeze, pe cheltuiala pârâtului, la aducerea la îndeplinire a obligaţiei de desfiinţare a construcţiei edificate nelegal stabilite prin prezenta hotărâre”, se arată în minuta Judecătoriei. Pe 2 iulie, constănţeanul a formulat recurs.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba,spagarilor,aplicati legea la fel pentru toata lumea! De asta sunt atatea abuzuri..va faceti norma cu noi astia mici,vin alegerile si o sa va mai aleaga polea spataru !
0
0
ca au construit tiganii borati localitati intregi de vile fara autorizatii!!! pe aia nu ii ia nimeni la intrebari??? moarte: vecinilor care sifoneaza, jighimelelor din primarii, judecatorilor care dau sentinte de a-n pulea ca sa se afle si ei in treaba, spurcaturile pamantului, si tiganilor care si-au construit ILEGAL vile fara autorizatie, adicatelea... parca mai era ceva?!?... aaaa, din ce bani si-au construit vilele alea pline de marmura si poleite la interior, unele, cu haur??? Institutiile statului, se aude?!? va mortii-n gat cu salariile voastre!!!
4
0
Pe str.ardealului a facut unu un etaj fara nici o autorizatie pe o casa din 1931 si primaria nu il vede.
2
1
dar pentru cei care au subtiat ziduri si au scos camioane de tencuiala pereti si subtiat tavane de se curbeaza cand mergi si fac reclamatie politie ca nu mai pot rabda ce masuri se iau..
5
0
Bravo ba idiotilor din primaria poulii!! Dar cu autorizatiile de contructie date in scarba pentru toate cotetele machidonesti cum ramane?
21
1
asta se intampla pentru ca nu a dat spaga hotului fagadau !!! Mai mult, nici judecatorii n-au primit spaga !!! Multa muie cu cacat primariei si judecatorilor muisti si spagagii !!!
18
1
in mamaia nord, blocurile sunt atat de apropiate, ca daca ia foc unul se intinde la celelalte.
35
0
nu mai stiti de unde sa faceti rost de bani?
29
2
Dar cum sa puna bca in loc de geam..asta chiar ca merita amenda.trebuia intai sa mearga cu "dreptu"la primarie si putea sa demoleze tot blocul..
26
2
Trebuia sa ridice un bloc cu 10 etaje, in PLM, nu sa renoveze! Sau sa faca o biserica unde vrea polla lui, ca la fel, nu patea nimic. Las-o-n polla mea ca, legile sunt facute doar pentru saraci. Toti am facut astfel de renovari, ce sa ne kkm pe noi, dar suntem mai catolici ca Papa.
55
0
corect ,,amenda e mica pentru daramarea peretilor.
7
20
este nelalocul lui sa nu faci putin abuz de drept
4
1
In majoritatea blocurilor s-au facut lucrari fara autorizatii. La sesizarile locatarilor, primaria s-a facut ca nu vede. Nici ISC nu e departe. Ce s-a mai intamplat cu blocul construit ILEGAL in Tomis Plus, dar cu biserica de pe Tomis? Politia locala se ia de cei mici, cei mari ....
43
0
Are termen 60 de zile sa ridice autorizatia de la primarie in conditiile in care in mod normal se elibereaza dupa vreo 10 luni...
39
2
Renovati, renovati, dar nu schimbati structura apartamentului. Nu demolati peretii si grinzile. Blocul are un calcul de rezistenta la cutremure. Daca vreti sa demolati interiorul, cumparati-va o casa.
34
3
Daca toti am construi si am demola cum ne taie capul ar fi un dezastru felicitari celor care au dat aceasta hotarare deci inca mai exista justitie in tara asta
13
26
dar in mamaia nu vedeti ce gunoaie de blocuri se construiesc unu langa altu .. si nici strazi nu sunt doar betoane multe betoane...
69
0
ce jigodii!!!!
48
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108