REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Și-au bătut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale polițiștilor sunt un dezastru

Și-au bătut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale polițiștilor sunt un dezastru

Cristina BĂRBUCEANU 4 februarie 2023 | 00:00 2470

Un nou scandal zguduie Poliția Română: uniformele proaspăt achiziționate ale polițiștilor sunt un dezastru. La nici jumătate de an de când o parte dintre polițiști și-au primit uniformele de milioane de euro, acestea au început deja să arate serioase semne de uzură.

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastru

„O uzură de doar 2 luni”

România e țara lucrului bine-făcut. Ce-i drept, mai sunt și excepții pentru că, mare parte dintre noi ne-am dat seama de ceva timp că în țara noastră ajung multe rebuturi atât în materie de alimente, băuturi, cât și în materie de haine. Se pare că și polițiștii au pățit-o în acest sens. 

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastruNoile uniforme au început deja să se deterioreze cumplit

În urmă cu câteva luni, polițiștii noștri au primit uniforme noi, veste care a adus atât aprecieri, cât și injurii. Se pare că, în prezent, la puțin timp după ce polițiștii care s-au înnoit și au început să poarte uniformele, acestea deja se deteriorează. Desigur, și noi, dar și polițiștii, reprezentanții Europol, ne întrebăm cum a fost oare posibil acest lucru?!

E prematur să avem o explicație, însă imaginile cu noile uniforme vorbesc de la sine. E crimă și pedeapsă.

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastruNoile uniforme au început deja să se deterioreze cumplit

În mod evident, Sindicatul Europol a afirmat, în acest sens: „Așa arată bluza/tricoul din noua uniformă de poliție. Este o copie a design-ului folosit de poliția din Olanda/Belgia. Problema este că degeaba vrei să imiți ceva în condițiile în care folosești materiale de cea mai proastă calitate. Din păcate, ce nu au înțeles cei responsabili este faptul că nu poți prosti polițiștii, să le iei ochii cu un design modern dar cu aceleași materiale de proastă calitate la prețuri exorbitante. 

În realitate, nu e nimic „nou” la materialul folosit pentru acest element de uniformă. Bumbacul este în continuare de cea mai proastă calitate, s-au tras doar două benzi galbene și gata, prețul nou este de peste două ori mai mare decât cel al „vechii” uniforme. 

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastruMaterialele din cauciuc de pe uniforme au început să se crape

Și pentru a înțelege amploarea celor relatate, pozele sunt trimise de colegi care au absolvit școlile de agenți de poliție în noiembrie 2022, adică vorbim despre o „uzură” de 2 luni”. Este de-a dreptul șocant ce se întâmplă, în condițiile în care noile uniforme, care promiteau destul de mult, au costat milioane de euro.

Președintele Europol: „Calitatea este chiar mai proastă decât a elementelor pe care le-am avut înainte”

Dat fiind faptul că imaginile vorbesc de la sine, am luat și noi legătura cu președintele Europol, pentru a ne da mai multe detalii despre această situație, despre cei care au beneficiat primii de aceste uniforme, dar și despre costurile reale ale noilor achiziții, iar ceea ce am auzit ne-a șocat de-a dreptul.

Așadar, Cosmin Andreica, președintele Europol, a declarat pentru Replica: „Contractele de achiziție ale uniformelor s-au finalizat în 2022. Primii beneficiari ai noii uniforme au fost absolvenții școlilor de agenți de poliție, și aici vorbim despre două promoții din 2022 și o a treia categorie au fost agenții de poliție încadrați din sursă externă la finalul anului 2022. Vorbim de aproximativ 3000 de uniforme din noul model deja distribuite.

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastruVopseaua a început să se crape

În condițiile în care norma de echipare pentru noua uniformă, conform cifrelor din licitații, se ridică la 7500 de lei pentru fiecare polițist, la un calcul simplu înseamnă că vorbim despre 3000 de uniforme achiziționate ori 1500 de euro înseamnă 4,5 milioane de euro bani pe care Poliția Română i-a plătit deja pentru aceste uniforme.”

Dar cât de repede au apărut aceste deteriorări evidente? „Problema este însă că, imediat după ce le-au primit, la aproximativ o lună și jumătate, deja au apărut primele probleme, în sensul că polițiștii au reclamat faptul că uniformele s-au rupt, s-au deteriorat excesiv, s-au scămoșat materialele, s-au dezlipit inscripțiile cu Poliția, au fost degradări ale materialelor de pe tricouri, și mă refer aici la acele elemente de cauciuc ș.a.m.d.”, a adăugat președintele Europol.

si-au batut joc de noi! Uniformele de 4,5 milioane de euro ale politistilor sunt un dezastruVopseaua a început să se crape, iar materialul să se scămoșeze

Desigur, sindicaliștii nu puteau sta cu mâinile în sân: „Noi am așteptat să aibă o reacție instituția (n.r. Poliția), dar când am văzut că aceasta nu are nicio reacție, atunci a fost momentul în care am simțit nevoia să facem publice aceste situații, mai ales că vorbim despre uniforma pe care o așteptăm de 20 de ani să o modifice, să o schimbe și vedem că cineva are intenția să își bată joc și să profite doar financiar de pe urma acestei modificări a uniformei de serviciu, în condițiile în care plătim de două sau de trei ori mai mult pentru că norma de echipare anterioară era de 2700 de lei aproximativ, iar în momentul de față e de 7500 de lei, ceea ce înseamnă că vorbim de un preț de 3 ori mai mare ca medie, pe fiecare element de îmbrăcăminte, însă calitatea este chiar mai proastă decât a elementelor pe care le-am avut înainte”, a conchis Cosmin Andreica. Acum rămâne de văzut ce vor decide mai marii Poliției pentru amortizarea investiției, dar și pentru remedierea situației.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce milițian in Ro mai circula îmbrăcat in uniform?.Spaga se ia când ești civil.
7
3
Sa mi iei poola , munciți și nu mai comentați că nu sunteți la parada modei, berbecilor
7
7
va imbraca degeaba si faceti ciocul mare. gituiti-va sefii! lor le-a facut armani.
10
7
Bani cheltuiți Dean curulea,pai au de unde la la prostimea pe care o prostesc nu își mai revine tara asta in mileniul asta....
12
4
Au stat pe banca la table in birouri sa șters scrisul Pe străzi după hoți nu-i vezi Uaresc că hingherii în oraș mașinile unde parchează Locuri de parcare nu se fac ei amendă că n-ai unde parca Seara se fac concurs în unele cartiere cu mașini băieți de bani gata la concurs poliția doarme in hainele statului
11
8
Asa o fi . Dar tu Andreica nu ai de ce sa vorbesti . ptr ca esti o RUSINE ,
5
5
Asa ofi . p***t material ... Dar tu Andreica nu ai de ce sacomentezi . esti o RUSINE
2
6
Pai va a dat uniforme la valoarea voastră ! Nu va convine plecați și găsiți alt loc de muncă nu la frecat menta și plimbat cu mașina!
15
8
cat de tampit sa fii sa mai iei amenda in secolul asta? iei amenda daca esti p***t
9
6
cat de tampit sa fii sa mai iei amenda in secolul asta? iei amenda daca esti p***t
7
7
Lasă ca au de unde. Din amenzile alea blestemate pe care le dau abuziv, porcii dracului. Cu scuze pentru porci. Infractorii nu ii prind, dar dacă ai parcat 20 cm “greșit”, te ard de nu te vezi. Altceva nu știu și pentru altceva nu sunt buni. Doar sa iasă la japca, pentru ca, nu-i așa, jumulesti de unde poți, de la șoferi. Ca aia isi platesc la zi toate cele. N-ați avea parte de banii din amenzi, sa n-aveți, jigodiile dreaq!
10
20

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369