rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Siegfried Mureşan: România va primi prefinanţarea de 3,8 de miliarde de euro din PNRR până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă, a declarat miercuri, la Strasbourg, că România va primi până la sfârşitul anului prefinanţarea de 3,8 miliarde de euro, reprezentând 13% din valoarea PNRR-ului, de aproape 30 de miliarde de euro, şi a avertizat că "orice încercare de renegociere a PNRR-ului riscă să ne ducă în situaţia în care pierdem mai mult decât câştigăm".

Siegfried Mureşan

Mureşan, care este vicepreşedintele grupului PPE din PE care răspunde de buget, a afirmat că în prezent la Bruxelles se efectuează documentaţia pentru ca România să primească prefinanţarea.

"Comisia Europeană a propus iniţial o prefinanţare de 10%, agreată de şefii de stat şi de guvern, noi în PE am propus creşterea prefinanţării. A fost unul dintre principalele lucruri pentru care eu am luptat în cadrul negocierilor din următorul motiv: când am avut aceste negocieri privind înfiinţarea facilităţii, la finalul anului 2020, devenise clar că această pandemie nu va dispărea imediat şi că în anul 2021 efectele pandemiei asupra economiei se vor simţi încă. Şi atunci am solicitat o creştere a prefinanţării, tocmai pentru a putea injecta mai rapid mai mulţi bani în economie, a susţine economia şi a încuraja procesul de creare de locuri de muncă. Am reuşit să negociem o creştere a prefinanţării la 13%", a declarat eurodeputatul PNL, scrie Agerpres.

"Planul României are o valoare între 29 şi 30 de miliarde de euro, ca atare i se cuvine o prefinanţare de 3,8 miliarde de euro. Mă aştept ca această prefinanţare să fie transferată României în foarte puţine săptămâni, deoarece România îndeplineşte deja toate condiţiile formale, mai ales prin aprobarea planului de către Comisie şi Consiliu, pentru a beneficia de această prefinanţare", a adăugat el.

El susţine că prefinanţarea va ajunge în România până la sfârşitul anului, întrucât în regulamentul european este prevăzută doar posibilitatea de a plăti această prefinanţare până la 31 decembrie.

"Deci ţări care au probleme cu aprobarea planului, în special Polonia şi Ungaria, care riscă să aibă planurile aprobate după 31 decembrie, nu vor primi prefinanţare deloc. Vor primi doar bani ulterior, dar nu prefinanţare. Deci noi vom primi în aceste săptămâni prefinanţare de 13%, după care din şase în şase luni de zile trebuie să prezentăm CE investiţiile efectuate şi reformele implementate. Există nişte obiective şi ţinte foarte concrete, agreate de guvernul României şi CE pe care trebuie să le îndeplinim la fiecare şase luni", a explicat Mureşan.

Practic, aceste fonduri funcţionează diferit faţă de fondurile UE tradiţionale, când se efectua o lucrare şi era decontată după aceea. "Aici guvernul României primeşte prefinanţarea, lucrările pot începe imediat, guvernul României practic se ocupă de finanţarea lor şi din şase în şase luni de zile nu beneficiarii direcţi vor primi bani de la Bruxelles, ci guvernul României va primi tranşe în funcţie de investiţiile efectuate, de reformele asumate, şi practic va asigura cash flow-ul către beneficiari. Deci fondurile vor veni din şase în şase luni de zile, în funcţie de îndeplinirea obiectivelor agreate de CE", a mai spus Mureşan.

Până în prezent, din 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, 26 şi-au depus planurile la Comisia Europeană, cu excepţia Olandei, care se află din luna martie în negocieri pentru formarea unui guvern. "Apoi sunt 22 de planuri aprobate de Comisia Europeană, 18 ţări şi-au primit prefinanţarea deja, patru o vor primi în următoarele săptămâni, inclusiv România, şi un stat a depus deja pe 16 noiembrie prima solicitare de plată în afara prefinanţării, este vorba de Spania. Spania a avut planul aprobat devreme, şi-a primit prefinanţarea deja şi acum a venit şi cu prima cerere de plată. Mă aştept ca alte ţări membre ale UE să vină cu cereri de plată la începutul anului următor", inclusiv România, a afirmat eurodeputatul.

El a subliniat că lucrul cel mai important pentru implementarea cu succes a PNRR-ului este asumarea şi nemodificarea lui.

"Dacă acest PNRR devine o ţintă mişcătoare, pe care să încercăm să o schimbăm mereu, riscăm să nu o atingem. Singura şansă pentru îndeplinirea acestui PNRR şi absorbţia tuturor banilor este să fie asumat în integralitate aşa cum este şi în acest sens am fost încurajat de mesajul premierului desemnat care a introdus cuvântul rezilienţă în titlul programului de guvernare şi practic a prezentat acest PNRR ca pe o foaie de parcurs", a declarat Siegfried Mureşan.

El susţine că "orice încercare de renegociere a PNRR-ului riscă să ne ducă în situaţia în care pierdem mai mult decât câştigăm" întrucât există în regulamentul european privind facilitatea de redresare şi rezilienţă posibilitatea de a ajusta planurile naţionale, dar numai pe criterii obiective, "ori criteriile politice nu sunt considerate de CE criterii obiective".

"Criterii obiective înseamnă că dacă în implementarea facilităţii ajungi la concluzia că în anumite domenii nu poţi absorbi sumele alocate sau ajungi la concluzia că e nevoie de mici ajustări, atunci le poţi propune. Cu siguranţă CE nu va accepta mari modificări, nu va accepta o diluare a obiectivelor de reformă, CE poate accepta doar mici ajustări şi nu acum, înainte de începerea implementării, ci doar ulterior, dacă vedem că ceva nu funcţionează în realitate şi trebuie îmbunătăţit", a explicat eurodeputatul PPE.

Mureşan susţine că, în plus, România se află sub presiunea timpului.

"Legislaţia europeană prevede ca orice investiţie finanţată din PNRR să înceapă înainte de 31 decembrie 2023 şi să fie finalizată înainte de 31 decembrie 2026. La acea dată valabilitatea regulamentului privind această facilitate expiră, deci legea europeană expiră, după 31 decembrie 2026 Comisia Europeană nici dacă ar dori să ne mai deconteze lucrări nu o va putea face, fiindcă nu are bază legală", a atras el atenţia.

Investiţiile României vor trebui practic să înceapă până la 31 decembrie 2023, iar "acum CE nu va accepta o renegociere fiindcă nu există motive obiective, o va accepta doar după implementare, peste un an de zile. Dar peste un an ne mai rămâne doar un an până la 31 decembrie 2023 când lucrările trebuie să fie începute. Deci eu aş fi foarte reţinut peste un an să încerc să modific ceva, să negociez luni de zile cu Comisia, să aştept o aprobare a Comisiei, să aştept o aprobare de o lună a Consiliului şi să-mi rămână după aceea doar şase luni de zile şi să fiu sub presiunea timpului pentru a începe acele noi investiţii".

"Deci obiectivul principal aici trebuie să fie predictibilitatea, asumarea PNRR-ului aşa cum este el în forma actuală. Cu cât încercăm să-l modificăm mai mult, cu atât riscăm să nu putem absorbi banii, cu atât mai mult cu cât ne aflăm sub această presiune foarte mare, consider eu, a timpului, doi ani de zile din momentul de faţă", a conchis el.

vineri, 26 noiembrie 2021253
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
Comentarii
mai mult...Economic
26 ian 00:00EconomicSondaj: Europenii sunt dispuşi să plătească în plus pentru maşini noi cu emisii mai reduse

Peste trei sferturi dintre europeni (76%) consideră că producătorii de maşini ar trebui să fie obligaţi legal să...120

26 ian 00:00EconomicNumărul racordărilor la reţelele de energie electrică şi gaze nu a crescut, în pofida modificărilor legislative125
26 ian 00:00EconomicBursa de la Bucureşti a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare săptămâna trecută122
26 ian 00:00EconomicŞeful diplomaţiei austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să fie excluse de la sancţiunile împotriva Moscovei

Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră...111

26 ian 00:00EconomicFord lansează modelul performant Bronco Raptor144
26 ian 00:00EconomicRenault, Nissan şi Mitsubishi investesc 20 miliarde de euro pentru dezvoltarea vehiculelor electrice124
25 ian 00:00EconomicINS:Importurile de petrol brut şi gaze naturale au totalizat 2,831 miliarde euro, în primele 10 luni din 2021

România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în...177

25 ian 00:00EconomicŞeful FMI spune că nu doar băncile centrale trebuie să combată inflaţia179
25 ian 00:00EconomicCriza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa187
25 ian 00:00EconomicRenault şi Geely anunţă oficial acordul lor de cooperare în Coreea de Sud

Grupul chinez Geely Holding şi compania franceză Renault au convenit în mod oficial asupra acordului de a dezvolta...196

25 ian 00:00EconomicBanca Centrală a Rusiei propune interzicerea folosirii criptomonedelor193
25 ian 00:00EconomicRenault vrea să-şi extindă afacerea din China204
Vremea
-2.6°-2.6° - 0.2° miercuri, 26 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 59%
Vânt: 7.56 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 ian 00:00SportCupa Africii pe Națiuni: Malawi, antrenată de Mario Marinică, eliminată în optimi / Maroc și Senegal merg în sferturi

Maroc și Senegal s-au calificat în sferturile Cupei Africii pe Națiuni, după ce au trecut de Malawi, respectiv...153

26 ian 00:00SportPatronul clubului Dinamo Kiev neagă că Mircea Lucescu va fi înlocuit cu Andriy Shevchenko

Igor Surkis, patronul clubului Dinamo Kiev, a negat informaţiile apărute în presa ucraineană conform cărora ar...191

26 ian 00:00SportSimona Halep va participa la WTA Doha - Ashleigh Barty, singura absență din TOP 10

Simona Halep se află pe lista sportivelor care vor participa la turneul de categorie WTA 1000 de la Doha, programat în...250

26 ian 22:56SportFotbal: Ianis Hagi, accidentat la genunchi, nu va mai juca în acest sezon

Fotbalistul român Ianis Hagi nu va mai juca în acest sezon după ce s-a accidentat la genunchi într-un meci disputat...333

Local
26 ian 09:08LocalȘcolile și grădinițele, dotate de Primăria Constanța cu măști și dezinfectanți

După ce ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că România a intrat în valul 5 al pandemiei, iar șeful...240

26 ian 00:03LocalLovitură de teatru în cazul sutelor de milioane de euro plătite de Statul Român fraţilor Micula

În 2019, Guvernul condus de Ludovic Orban ( Ministru de Finante - Florin Citu) a plătit, către frații Micula,...2638

26 ian 22:46LocalRazii în Constanța! A curs cu amenzi!

307

26 ian 22:46LocalBărbat, condamnat pentru conducere fără permis, încarcerat la Poarta Albă

un bărbat, de 46 de ani, pe numele căruia Judecătoria Medgidia a emis un mandat de executare a pedepsei de 6 ani, 6...315

26 ian 00:04LocalBubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 15!

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.685 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –...3105

26 ian 00:04LocalDirectoarea Liceului Callatis din Mangalia le cere elevilor bani de xerox

3605

Politică
26 ian 22:55PoliticăCiucă: sesizarea de plagiat la teza de doctorat a fost admisă de CNATDCU

Sesizarea făcută la CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor...349

26 ian 22:50PoliticăUn deputat părăsește Forța Dreptei și se întoarce în PNL

La plecarea din PNL, Ludovic Orban a atras mai mulți deputați liberali și a format partidul Forța Dreptei. Liderul...525

26 ian 22:51PoliticăCîțu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piața de energie

222

26 ian 00:00PoliticăDe la 1 mai, PSD va renegocia creșterea pensiilor

Vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat marți, la Antena 3, că din luna mai vor avea loc negocieri cu...284

26 ian 00:10PoliticăCîţu vrea un cadru fiscal simplu şi clar pentru industria IT

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că industria IT necesită un cadru fiscal simplu şi clar, astfel...252

26 ian 22:54PoliticăAlți consilieri controversați ai lui Traian Băsescu au intrat în Guvern

Guvernul Nicolae Ciucă se umple de unii dintre cei mai controversați foști consilieri prezidențiali din mandatul lui...532

26 ian 22:51PoliticăGeorge Simion rupe tăcerea despre candidatura sa la alegerile prezidențiale

George Simion a admis, luni seară, la Sinteza zilei că AUR se află în plină precampanie pentru alegerile...382

26 ian 22:51PoliticăMihai Chirica îi ia apărarea lui George Simion, după atacul cu cerneală

Primarul Iașiului, Mihai Chirica (PNL), el însuși victima unui atac cu iaurt, spune că incidentul petrecut luni în...508

26 ian 22:52PoliticăGeorge Simion, vedetă pe Internet: val de glume după incidentul de la Iași

569

Interviuri
8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4347

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3695

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

5379

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4206

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3560

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

8606

Monden
26 ian 00:00MondenVictoria Beckham devine deja bunică? Poza publicată de iubita lui Brooklyn

Victoria Beckham devine oare deja bunică s-a întrebat toată lumea după ce viitoarea ei noră, actrița Nicola Peltz,...190

26 ian 00:00MondenA mai rămas un pic și Jason Statham e iar tătic! Cum a pozat iubita lui?

Fotomodelul internațional Rosie Huntington-Whiteley, de 34 de ani, s-a îndrăgostit de Jason Statham, care e cu 20 de...242

26 ian 00:00Monden'Spider-Man' detronează 'Scream' din fruntea box-office-ului nord-american

135

26 ian 19:33MondenBianca Drăgușanu își topește buzele la propriu! Video cu schimbarea radicală, din timpul intervenției

Dacă v-ați întrebat măcar o dată cum ar arăta în prezent Bianca Drăgușanu fără buzele sale mărite în mod...1012

26 ian 01:22MondenDan Negru pleacă de la Antena 1 după 22 de ani

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Dan Negru a semnat deja cu un alt post de televiziune. El va fi realizator la...733

26 ian 01:20MondenA murit Thierry Mugler. Designerul francez avea 73 de ani

297

Mapamond
26 ian 01:21MapamondPreşedintele Roch Marc Christian Kaboré a fost arestat de armată şi închis într-o tabără militară

Preşedintele Burkina Faso Roch Marc Christian Kaboré ar fi fost arestat de către armată şi închis în tabăra...292

26 ian 01:22MapamondPreședintele Biden ia în calcul trimiterea a mii de soldați în Europa de Est și țările baltice

Președintele Joe Biden ia în considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și țările...287

26 ian 01:23MapamondO turistă olandeză, arestată după ce a făcut un salut nazist la poarta Auschwitz

330

26 ian 01:23MapamondSUA îşi îndeamnă cetăţenii să nu călătorească în Rusia. Membrii ambasadei din Kiev vor fi evacuați

Statele Unite ale Americii au emis un ordin prin care solicită evacuarea diplomaţilor aflaţi la Kiev. Personalul...223

26 ian 01:19MapamondUn bărbat a călătorit din Africa de Sud în Olanda în compartimentul roților unui avion

Poliţia olandeză a anunţat că a găsit un pasager clandestin în viaţă în compartimentul roţilor unui avion care...437

26 ian 01:20MapamondResponsabil OMS: Varianta Omicron a coronavirsului ar putea aduce sfârşitul pandemiei în Europa

516

Sănătate
26 ian 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia

Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Tulburările depresive...129

26 ian 00:00SănătateCopilul tău nu doarme? 17 cauze posibile

Copiii mai mici sau mai mari nu dorm dintr-o mulțime de motive, printre care faptul că nu au o rutină a somnului bine...133

26 ian 00:00SănătateCum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

172

26 ian 00:00SănătateSemnele unui cheag de sânge pe care nu trebuie să le ignori

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul...229

26 ian 00:00SănătateStudiu: Rezultatele școlare slabe pot avea legătură cu boli ale ochiului

Unii dintre copiii care aveau rezultate slabe la învățătură și-au îmbunătățit performanețele după ce au...103

26 ian 00:00SănătatePneumonia la sugari şi riscul de astm

Ce legătură este între pneumonia la bebeluși și riscul de astm? Se pare că sugarii diagnosticați cu pneumonie au...103

26 ian 00:00SănătateMedicamentele și frumusețea: beneficii sau toxicitate?

Pe timpul iernii, femeile își pot îmbunătăți starea de sănătate și își pot stimula frumusețea prin diverse...123

26 ian 00:00SănătateProbioticele îţi întăresc sistemul imunitar?

Având în vedere că ne vom confrunta cu viitorul sezon de gripă, dar și cu alergiile sezoniere și pericolul...137

26 ian 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările?

117

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT