REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

SINAGOGA din Constanța MOARE SUFOCATĂ de BURUIENI și NEPĂSARE! VIDEO

SINAGOGA din Constanța MOARE SUFOCATĂ de BURUIENI și NEPĂSARE! VIDEO

Replica API 17 decembrie 2021 | 23:46 2805

Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța este o clădire pe lângă care nu poți trece fără să o admiri, chiar dacă se mai sprijină doar pe câteva ziduri. Lăsată în paragină de toate administrațiile locale de până acum, în momentul în care a intrat în proprietatea CNI s-a crezut că va fi reabilitată și soarta acesteia se va schimba. Iată, însă, că acest lucru nu s-a întâmplat și clădirea se degradează din ce în ce mai tare. ”Banii există, 12,5 milioane de lei, însă deocamdată fondurile sunt blocate și nu se poate face nimic”, a declarat pentru Replica de Constanța, Sorin Lucian Ionescu, fostul președinte al comunității evreiești din Constanța. Deocamdată nu există nici un semn că va începe reabilitarea.

Bălării, ziduri crăpate și pereți surpați

Bălării de aproape 2 metri, ziduri crăpate, pereți surpați sunt doar câteva din accesoriile dezolante cu te întâmpină vechiul lăcașul de cult al evreilor. Între 1941 - 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după război a redevenit lăcaș de cult. Degradarea a început după Revoluție.

Expertiza tehnică realizată în urmă cu câţiva ani a scos la iveală faptul că structura de rezistenţă trebuie sa fie complet reabilitată, acoperişul este complet prăbușit, iar elementele decorative trebuie să fie restaurate.

Compania Națională de Investiții ar trebui să se ocupe de reabilitarea acesteia însă deocamdată, nu se știe de ce, lucrul acesta nu se întâmplă cu toate că fondurile pentru reabilitare există.

Sincopa este la Comisia de Cultură

”Am discutat cu prefectul Silviu Coșa și a promis că va vorbi despre soarta sinagogii. Deocamdată, se pare că este o sincopă la Comisia de Cultură, pentru că fondurile există, însă de ei depinde. Până acum nici o administrație nu a încercat să facă nimic pentru sinagogă. Eu chiar dacă aș avea banii și aș vrea să fac ceva pentru reabilitare, nu aș putea pentru că nu am voie”, a declarat Sorin Lucian Ionescu pentru ziarul Replica de Constanța.

Video:

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mare pacat......
0
0
sa vina SLI la mine si ii fac hotel cu fonduri europene furate de la constanteni
1
0
specialistii in buruieni vergilius si felicius si va rezolva ei
0
0
sa o demolati si sa faceti un frumos bloc de lucs
9
4
pe unde a fost SLI totul s-a distrus
6
1
da cum de s-au putut da bani de la stat pentru renovarea castelelor grofilor din Ardeal cand K Hunor a fost ministrul culturii in guvernarea Boc???
6
0
Cladirea este monument istoric clasa A si emblema a constantei, nu conteaza ca nu mai sunt nu stiu cati evrei in CT, e vorba de pastrarea patrimoniului cultural, cum fac toate orasele civilizate. Dar unele primate din comentarii ce pot ele sa gandeasca cu 2 neuroni..
23
4
Sa zicem ca o renovati din bani publici... dupa aia??? Din ce bani va fi intretinuta? Tot din bani publici??? Nu de alta dar evrei in Constanta nu prea mai sunt si nici credinciosi mozaici.
11
8
vor bani de la stat? ovreii vor sinagoga pe banii altora? este a lor, si ovreii sunt toti bogati, sa si-o refaca pe banii lor
19
8
Domnule S.L.Ionescu spuneti cine nu v-ar da voie sa reparati cladirea cu bani proprii pentru ca rezolva primaria numai bani sa nu ii cereti.
13
1
Dar voi ati filmat cu un telefon din anul 1999 sau cum?
6
1
Acum o sa apara boul de chitac si o sa zica ca fagadau e de vina,nu brea nea chitac? Hai fa si tu ceva cap coada molifto
10
8
Ar merge un Rosetti Residence, ca e pe strada C A Rosetti.
12
3
cine vrea biserica sa-si faca !
10
8
nu se intampla nimic din cauza mafiei imobiliare
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468